Κινηματογραφος

The Hurt Locker: Βουτιά στην ψυχοσύνθεση του στρατιώτη

Η Κάθριν Μπίγκελοου τοποθετεί τον Τζέρεμι Ρένερ στο κέντρο ενός καθ' όλα αδικαιολόγητου πολέμου

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου

Τι Να Δω Σήμερα: «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Η δυσάρεστη επικαιρότητα συνεχίζεται, με το θέμα της ημέρας και κάθε ημέρας εδώ και δύο εβδομάδες περίπου να είναι ο επονείδιστος πόλεμος στην Ουκρανία. Η πρώτη σκέψη σαν αντανακλαστικό επάνω στα κινηματογραφικά, φυσικά, είναι να δούμε ξανά ταινίες για τις εδώ και χρόνια εχθροπραξίες στην Ουκρανία, μετά να δούμε ξανά τα μεγάλα αντιπολεμικά δράματα του σινεμά. Σήμερα, ωστόσο, διαλέγουμε μια ταινία με διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του πολέμου, με μια πιο αποστασιοποιημένη στάση ως προς τις πολιτικές του προεκτάσεις και περισσότερο πάνω στις επιδράσεις στην ψυχοσύνθεση όσων παίρνουν μέρος σε αυτόν. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου.

The Hurt Locker (2008) Official Trailer - Jeremy Renner, Anthony Mackie Movie HD

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς (Τζέρεμι Ρένερ) δεν είναι ο τυπικός ήρωας δράσης της πολεμικής ταινίας που το Χόλιγουντ σερβίρει χρόνια τώρα. Είναι ένας παράτολμος πυροτεχνουργός του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, που λειτουργεί με τον δικό του ιδιαίτερο ριψοκίνδυνο τρόπο, ο οποίος συνοδεύεται από ακατέργαστο καουμπόικο στιλ αλλά και τη γνωστή αγορίστικη ευαισθησία στα πολύ βαθιά στρώματα της ψυχοσύνθεσής του, όπου αυτοί οι φαινομενικά αναίσθητοι τύποι συνήθως κρύβουν επιμελώς. Άλλα, έτσι κι αλλιώς, ούτε και το «The Hurt Locker» είναι η πολεμική ταινία που έχεις ξαναδεί.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι απαραίτητα καλό, αν φέρει κανείς στο νου αντιπολεμικά αριστουργήματα («Αποκάλυψη Τώρα») της μεγάλης οθόνης. Η αλήθεια είναι ότι η Μπίγκελοου δημιουργεί αληθινή αγωνία, χωρίς να χρησιμοποιήσει συνταγές χολιγουντιανού κινδύνου, ή μηχανισμούς αυτόματης παραγωγής συναισθήματος. Δεν χρησιμοποιεί καν πολλές εκρήξεις.

Η ιδιαιτερότητα της ταινίας βρίσκεται στο ότι, ενώ αρχικά, το «The Hurt Locker» δεν αποκαλύπτει κανέναν από τους λόγους που του χάρισαν έξι από τα εννέα αγαλματίδια (για τα οποία ήταν υποψήφιο) των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας, καθώς η πλοκή ξεδιπλώνεται η Μπίγκελοου καταφέρνει να μας κάνει να ενδιαφερθούμε για την ακεραιότητα του ήρωα, και μάλιστα περισσότερο για την ψυχολογική παρά για την σωματική. Το σημαντικότερο είναι ότι μας κάνει να ενδιαφερθούμε για το γιατί ένας Γουίλιαμ Τζέιμς ρισκάρει τη ζωή του καθημερινά στο πιο επικίνδυνο μέρος του πλανήτη.

Η Κάθριν Μπίγκελοου, η οποία το 2010 κέρδισε κατά κράτος τον πρώην άντρα της, δημιουργό του blockbuster-των-blockbuster «Avatar», Τζέιμς Κάμερον, στις σημαντικές κατηγορίες (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία), γύρισε ένα έξυπνο και ειλικρινές φιλμ θέτοντας ως πλαίσιο τον πόλεμο εκείνης της εποχής, σε αντίθεση με τον Κάμερον που κατασκεύασε έναν άλλο κόσμο σε πόλεμο. Η ασφάλειά της είναι ότι κάνει επίκληση στο συναίσθημα ενός κινηματογραφικού κοινού που είναι, μάλλον για πρώτη φορά, μαζικά κατά ενός καθ' όλα αδικαιολόγητου πολέμου. Στην πραγματικότητα δεν ρισκάρει καθόλου.

«The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου


The Hurt Locker
Η.Π.Α., 2008, Έγχρωμη
Δράμα / Πολεμική / Θρίλερ, 131’
Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελοου
Σενάριο: Μάρτιν Μπολ
Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Ρένερ, Άντονι Μακί, Μπράιαν Γκέραρτι, Γκάι Πιρς, Ραλφ Φάινς, Ντέιβιντ Μορς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ