Κινηματογραφος

«What Happened, Miss Simone?»: Η ιστορία της μοναδικής Νίνα Σιμόν

Ένα ντοκιμαντέρ με υλικό από τα προσωπικά της ημερολόγια και τις σημειώσεις της ίδιας

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τί Συνέβη, κυρία Σιμόν;

Τι Να Δω Σήμερα: «What Happened, Miss Simone?» της Λιζ Γκάρμπους - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ξεκίνησε για να γίνει η πρώτη μαύρη πιανίστρια κλασσικής μουσικής, συνέχισε και έγινε η απόλυτη ντίβα της jazz και των blues, αλλά και στρατευμένη καλλιτέχνης στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την διάρκεια της πολυτάραχης δεκαετίας του ’60. Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου, έρχεται στον κόσμο το 1931 στη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α. η Γιούνις Γουέιμον, κατά κόσμον Νίνα Σιμόν. Σήμερα βλέπουμε το ντοκιμαντέρ «Τί Συνέβη, κυρία Σιμόν;» της Λιζ Γκάρμπους.

What Happened, Miss Simone? - Trailer legendado - Netflix [HD]

Με πλούσιο υλικό κυρίως από τα προσωπικά της ημερολόγια και σημειώσεις της ίδιας της Νίνα Σιμόν, σπάνιες συναυλίες από αρχείο, αλλά και εκμυστηρεύσεις από συνεντεύξεις συγγενικών και κοντινών προσώπων, μια συγκινητική ταινία τεκμηρίωσης για τη αξιοσημείωτη ζωή, την ανοδική πορεία, την περίοδο της παρακμής και την επιστροφή στην θυελλώδη καριέρα αυτής της ιδιοφυίας της μουσικής.

Ένα αξιοσημείωτο, μα όχι αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ για το αδιαμφισβήτητα μπροστά από την εποχή της μέγιστο ταλέντο της Σιμόν, το οποίο επισκίασαν τα μελανά σημεία της διπολικής και βασανισμένης της προσωπικότητας. Όλα αυτά είναι εδώ, στο υλικό της Λιζ Γκάρμπους, σε μια ταινία που δεν χαρίζεται και τα λέει όπως είναι και καθώς προχωρά δε μπορείς να διώξεις τη συνειδητοποίηση του πόσο λίγα ξέραμε για την πολύπαθη ζωή, σε αντίθεση με την εξωστρεφή και μεγαλειώδη καριέρα της μοναδικής και καθηλωτικής ερμηνεύτριας. Μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2016.

simone-netflix.jpg

Η ταινία «Τί Συνέβη, κυρία Σιμόν;» είναι διαθέσιμη στα Apple TV και Netflix.

Τί Συνέβη, κυρία Σιμόν; (What Happened, Miss Simone?)

  • Η.Π.Α., 2015, Έγχρωμη
  • Ντοκιμαντέρ / Βιογραφική / Μουσική, 101’
  • Σκηνοθεσία: Λιζ Γκάρμπους
  • Πρωταγωνιστούν: Νίνα Σιμόν, Λίζα Σιμόν Κέλι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ