Κινηματογραφος

«Εγώ, η Τόνια» μια κοφτερή και πρωτότυπη προσέγγιση

Η Μάργκο Ρόμπι σε τριπλό άξελ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tonya.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: “I, Tonya” του Κρεγκ Γκιλέσπι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σε λίγες ώρες ξεκινά η τελετή έναρξης των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, οι οποίοι θα διαρκέσουν από σήμερα έως και τις 20 Φεβρουαρίου. Μια καλή ευκαιρία -και λόγω της σκληρής επικαιρότητας- για να θυμηθούμε την πνευματική διάσταση του Ολυμπισμού, αλλά και του αθλητισμού εν γένει, η οποία μεταφράζεται σε αξίες όπως ο σεβασμός, η ανοχή, η ειρήνη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα. Ηθικές αξίες κάτω από οποίες οι αθλητές οφείλουν να ζουν και οι πολίτες έχουν ανάγκη να υιοθετήσουν για μια κοινωνική ζωή μακριά από τη βία και τη μισαλλοδοξία. Τί γίνεται όμως όταν όλα τα παραπάνω πεταχτούν στα σκουπίδια; Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη στην σημερινή επιλογή. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Εγώ, η Τόνια», του Κρεγκ Γκιλέσπι.

I, Tonya Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

Το «Εγώ, η Τόνια», είναι η αληθινή ιστορία της πρωταθλήτριας και ολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ (Μάργκο Ρόμπι) της οποία οι τίτλοι και τα μετάλλια αφαιρέθηκαν το 1994, μετά την εμπλοκή της σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσνόητα σκάνδαλα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Μια πρωτότυπη ταινία, η οποία ακόμη κι αν τα γεγονότα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, σε ξαφνιάζει με την πιο απρόσμενη προσέγγιση. Μια κοφτερή αλλά και σκοτεινή κωμωδία, γυρισμένη με την τολμηρή επιλογή η αισθητική να θυμίζει ντοκιμαντέρ ή δημοσιογραφική έρευνα, ρίχνοντας πολύ φως, χωρίς ωστόσο να παίρνει θέση, σε ένα βίαιο συμβάν στους αθλητικούς κόλπους χωρίς προηγούμενο και πάνω από όλα χωρίς να κοιτά την αμφιλεγόμενη πρωταγωνίστρια επικριτικά ή με αποδοκιμασία, αλλά με κατανόηση. Αθώα ή ένοχη η Χάρντινγκ, διατηρεί την διάκριση της πρώτης Αμερικανίδας που προσγειώθηκε επιτυχώς, επιχειρώντας τριπλό άξελ κατά την διάρκεια αγώνα, κάτι που ελάχιστες αθλήτριες έχουν καταφέρει παγκοσμίως ακόμη και σήμερα. Όσκαρ Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την σαρωτική Άλισον Τζάνεϊ στον ρόλο της μητέρας.

itonya.jpg

Η ταινία «Εγώ, η Τόνια» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Seven Films.

Εγώ, η Τόνια (I, Tonya)

  • Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 2017, Έγχρωμη
  • Δράμα / Κωμωδία / Βιογραφική, 119’
  • Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
  • Σενάριο: Στίβεν Ρότζερς
  • Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Άλισον Τζάνεϊ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ