Κινηματογραφος

Metropolis: το πρώτο sci-fi

Το αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την ταινία Metropolis του Φριτς Λανγκ

Τι Να Δω Σήμερα: “Metropolis” του Φριτς Λανγκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σαν σήμερα 10 Ιανουαρίου, κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο, το 1927,η ταινία η οποία είναι ευρέως γνωστή ως το πρώτο κινηματογραφικό δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας, το αλησμόνητο αριστούργημα του 20ού αιώνα και μια από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής τέχνης εν γένει. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Metropolis» του Φριτς Λανγκ.

Στη φουτουριστική εκδοχή της Μητρόπολης, μυτεροί ουρανοξύστες και ιπτάμενοι αυτοκινητόδρομοι διατρέχουν την πόλη πάνω από το έδαφος, ενώ κάτω από την επιφάνεια, οι εργάτες στριμώχνονται σε μικροσκοπικές οικίες και δουλεύουν δεκάωρα, αδιάκοπα στην υπηρεσία της μηχανής.

Θεωρείται η αιχμή του δόρατος του γερμανικού εξπρεσιονισμού, το αριστούργημα του κυριότερου εκπροσώπου του εν λόγω ρεύματος, Φριτς Λανγκ, η οποία σχεδόν έναν αιώνα μετά, ακόμη μαγνητίζει με την παραισθησιακή της οπτική εμφάνιση και με τη συναρπαστική της πλοκή. Επηρέασε σειρά από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίες οι οποίες εμφανίστηκαν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, όπως “Blade Runner”, “Gattaca” και “Dark City” και εισήγαγε ιδέες όπως η δυστοπία, η οποία αποτελεί το βασικό θέμα πλήθους ταινιών του παραπάνω είδους, στην οποία η επιστήμη και η ανάπτυξη δεν λειτουργούν απαραίτητα για την πρόοδο του ανθρώπου.

Η αφίσα της ταινίας Metropolis του Φριτς Λανγκ

Η ταινία «Metropolis» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη New Star. Είναι διαθέσιμη στο YouTube.

METROPOLIS / F. Lang (1927) Full Silent Movie (Restored HD) / Film Muto Completo (Restaurato HD)

Metropolis

Γερμανία, 1927, Ασπρόμαυρη

Δράμα / Επιστημονικής Φαντασίας, 153’

Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ

Σενάριο: Φριτς Λανγκ, Τέα φον Χάρμπου (βιβλίο)

Πρωταγωνιστούν: Μπριγκίτε Χελμ, Άλφρεντ Άμπελ, Γκούσταβ Φρέλιχ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ