Κινηματογραφος

Το διαχρονικά φαντασμαγορικό υπερθέαμα της «Φαντασίας»

Όταν ο Μίκι Μάους συνάντησε τον Λέοπολντ Στοκόφσκι

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίκι Μάους
© Walt Disney

Τι Να Δω Σήμερα: “Fantasia” του Γουόλτ Ντίσνεϊ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Βγάζοντας από το συρτάρι σημειώσεις, και αναζητώντας τη σημερινή επιλογή, συλλογιζόμενη ποια ταινία είναι η πιο ταιριαστή για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, κατέληξα σε αυτή την πρόταση, πιο εύκολα κι αβίαστα από όσο περίμενα. Έξω ο παλιός ο χρόνος λοιπόν, μέσα ο νέος και πάνω στο τραπέζι ευχές για μια νέα αρχή με ελευθερία, ψυχική ανάταση και ενίσχυση της φαντασίας, για να ονειρευτούμε και να οραματιστούμε μια καινούρια και πιο αισιόδοξη χρονιά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Φαντασία» του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Χωρισμένο σε οκτώ μέρη, ο Μίκι Μάους και τα σχέδια του Ντίσνεϊ, Κένταυροι, Πήγασοι, μάγοι, μπαλαρίνες, κροκόδειλοι, στρουθοκάμηλοι και ιπποπόταμοι, αλλά και αφηρημένα σχέδια, γραμμές, καμπύλες και σημεία, επενδύονται με δημοφιλή έργα μεγάλων συνθετών όπως Μπαχ, Τσαϊκόφσκι, Στραβίνσκι, Μπετόβεν.

Η θρυλική ταινία της Disney είναι ένα κλασικό αριστούργημα και ένα μαγευτικό πάντρεμα κλασικής μουσικής και κινουμένων σχεδίων, το οποίο δίνει εικόνα στην αφηρημένη ιδέα του πως μπορεί να μοιάζει ένας ήχος κι αφήνει τη φαντασία μικρών και μεγάλων ελεύθερη να τρέξει πάνω στην οθόνη. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, εικόνων και ήχων, ιδεών και συναισθημάτων, το οποίο μοιάζει ακόμα φρέσκο όπως όταν έκανε πρεμιέρα το 1940 και διαθέσιμο για όσα νέα τυχερά μάτια σκοπεύουν να το ανακαλύψουν. Διότι περί αυτού πρόκειται, περί ανακάλυψης και περί αποκάλυψης, αν το βλέπεις για πρώτη φορά.

Μίκι Μάους
© Walt Disney

Ηταινία «Φαντασία» είναι διαθέσιμη στο iTunes.

Fantasia - 1940 Theatrical Trailer

Φαντασία (Fantasia)

Η.Π.Α., 1940, Έγχρωμη

Κινούμενα Σχέδια / Οικογενειακή /Φαντασίας, 125’

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Άλγκαρ, Σάμιουελ Άρμστρονγκ, Φορντ Μπίμπι Τζ. και άλλοι

Σενάριο: Τζο Γκραντ, Ντικ Χάιμερ, Λι Μπλερ και άλλοι

Πρωταγωνιστούν: Λέοπολντ Στοκόφσκι, Ντιμς Τέιλορ, Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ