Κινηματογραφος

«Μια Υπέροχη Ζωή»: μια αειθαλής χριστουγεννιάτικη ταινία

Ο Τζέιμς Στιούαρτ σε μια κλασική ταινία που γίνεται καλύτερη κάθε φορά που την βλέπεις

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "It’s A Wonderful Life" του Φρανκ Κάπρα

Τι Να Δω Σήμερα: "It’s A Wonderful Life" του Φρανκ Κάπρα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Πολλοί θεωρούν αυτήν εδώ, ίσως την καλύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ. Άλλοι θεωρούν αυτή τη δήλωση κάπως υπερβολική. Με όποιους και να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε, είναι σίγουρο πως η σημερινή επιλογή έχει γίνει κάτι σαν τελετουργία για τα Χριστούγεννα και είναι μία από τις πιο κλασικές ταινίες Χριστουγέννων εκεί έξω, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, πριν από 75 χρόνια παρακαλώ, μια αειθαλής χριστουγεννιάτικη ταινία που έχει αντέξει θαυμάσια στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Μια Υπέροχη Ζωή» του Φρανκ Κάπρα.

Ο Τζορτζ (Τζέιμς Στιούαρτ) είναι ένας έξυπνος νέος με φιλοδοξία να φύγει από την πατρίδα του, το μικρό Μπέντφορντ Φολς και να εξερευνήσει τον κόσμο. Αντί αυτού εγκλωβίζεται στη «φυσιολογική» και βαρετή ζωή του καλού παιδιού, άνδρα, πολίτη, επαγγελματία και οικογενειάρχη. Οι δυσκολίες και οι υποχρεώσεις αυτής της ζωής τον αποθαρρύνουν μέχρι το σημείο να ευχηθεί να μην είχε γεννηθεί ποτέ και ο Κλάρενς (Χένρι Τράβερς), ένας άγγελος που προσπαθεί να κερδίσει τα φτερά του, κάνει την ευχή του πραγματικότητα. Πόσο η παρουσία του επηρεάζει τις ζωές των γύρω του και πόσο υπέροχη είναι η ζωή που ζει ο Τζορτζ, είναι κάτι που πρόκειται να μάθει κι όλα αυτά κατά τη διάρκεια της παραμονής των Χριστουγέννων. 

Τι Να Δω Σήμερα: "It’s A Wonderful Life" του Φρανκ Κάπρα

Μια κλασική ταινία που γίνεται καλύτερη κάθε φορά που την βλέπεις, καθώς εξελίσσεται σαν την οικειότητα μιας γνωριμίας που προχωρά και ανθίζει σε σχέση. Μια συγκινητική ταινία με μήνυμα την ακεραιότητα και τη γενναιοδωρία ως αδιαπραγμάτευτα ιδανικά, ακόμα και στο σημείο που διαπιστώνεις πως η ζωή σου κατρακυλά ως το έσχατο σημείο. Στον τοίχο του γραφείου του Τζορτζ υπάρχει ένα μικρό κάδρο που διαβάζει «το μόνο που μπορείς να πάρεις μαζί σου, είναι αυτό που έχεις χαρίσει». Κάπως κλισέ, μελό και γλυκανάλατο θα σκεφτεί κάποιος, πλην όμως πέρα για πέρα αλήθεια.

Christmas tip: μείνετε μακριά από την σαφώς κατώτερη επιχρωματισμένη βερσιόν αν την πετύχετε κάπου. Μας ευγνωμονείτε μετά.

Τι Να Δω Σήμερα: "It’s A Wonderful Life" του Φρανκ Κάπρα

Η ταινία «Μια Υπέροχη Ζωή» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

IT'S A WONDERFUL LIFE | Official Trailer | Paramount Movies

Μια Υπέροχη Ζωή (It’s A Wonderful Life)
Η.Π.Α., 1946, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Οικογενειακή / Φαντασίας, 130’
Σκηνοθεσία: Φρανκ Κάπρα
Σενάριο: Φρανκ Κάπρα, Φράνσις Γκούντριτς, Άλμπερτ Χάκετ, Τζο Σγουέρλινγκ, Φίλιπ Βαν Ντόρεν Στερν 
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Ντόνα Ριντ, Λάιονελ Μπάριμορ, Χένρι Τράβερς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ