Κινηματογραφος

«Τα Καλά Παιδιά»: Μία από τις καλύτερες ταινίες για τη μαφία

Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιμένει στη λεπτομέρεια και στην αμεσότητα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τα Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε
© 1990 Warner Bros. Entertainment Inc.

Τι Να Δω Σήμερα: «Τα Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Ντε Νίρο, Λιότα, Πέσι, Μπράκο, Σορβίνο - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ώριμος και εκλεπτυσμένος, με εμμονή στη λεπτομέρεια, αναμφίβολα ο καταλληλότερος σκηνοθέτης για ταινίες γύρω από το θέμα της ταινίας της σημερινής επιλογής, σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου, γεννιέται στη Νέα Υόρκη το 1942 ένας από τους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Τα Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε.

«Τα Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε
© 1990 Warner Bros. Entertainment Inc.

Ο Χένρι (Ρέι Λιότα) είναι ένας Ιταλοιρλανδός Νεοϋορκέζος, ο οποίος πάντα ονειρευόταν να γίνει μαφιόζος και το καταφέρνει. Αναδύεται από μικροκακοποιός της γειτονιάς σε έμπορο ναρκωτικών και σημαντικό στέλεχος του οργανωμένου εγκλήματος. Η ιστορία ακολουθεί τριάντα χρόνια από τη ζωή του Χένρι παρέα με τους συντρόφους του Τζίμι (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) και Τόμι (Τζο Πέσι), από την αφάνεια, στην άνοδο, την αδιαμφισβήτητη δύναμη και την παρακμή μέσα στο κόσμο της Μαφίας δίνοντας αμέτρητες πληροφορίες, σε αφήγηση πρώτου προσώπου.

«Τα Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε
© 1990 - Warner Bros. Entertainment

Βασισμένο στο βιβλίο του Νίκολας Πιλέτζι «Wiseguy» και ακολουθώντας την, σε πρώτο πρόσωπο, αφήγηση του Χένρι, το φιλμ παραμένει ένα από τα καλύτερα που έχουν γίνει ποτέ για το οργανωμένο έγκλημα. Μια ταινία που μένει μαζί σου για αρκετό καιρό κυρίως για την αμεσότητα της αίσθησης του πώς θα ήταν μια ζωή ξοδεμένη στην παρανομία, αλλά και για τα επιμέρους θέματα της εμπιστοσύνης, της προδοσίας, της αφοσίωσης, της συντροφικότητάς, των επιλογών, των ματαιωμένων σχεδίων. Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιμένει περισσότερο στην ασφυκτικά κοντινή και εντελώς εκ των έσω, ωμή απεικόνιση των πράξεων, της φρασεολογίας και της γλώσσας του σώματος των διεφθαρμένων πρωταγωνιστών και λιγότερο στο τί σημαίνουν τα παραπάνω για το χτίσιμο της μυθολογίας της Μαφίας. Είναι μια ταινία για φιλαράκια που πασχίζουν να ανέβουν στην ιεραρχία, παρακάμπτοντας κάθε νόμο γνωστό στον άνθρωπο. Ασημένιος Λέοντας στη Βενετία για τον Σκορσέζε και Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Τζο Πέσι.

Η ταινία «Τα Καλά Παιδιά» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies, Netflix και YouTube. 

«Τα Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε
© 1990 - Warner Bros. Entertainment

Τα Καλά Παιδιά (Goodfellas)
Η.Π.Α., 1990, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική / Εγκλήματος, 146’
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Σενάριο: Μάρτιν Σκορσέζε, Νίκολας Πιλέτζι (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ρέι Λιότα, Τζο Πέσι, Λορέιν Μπράκο, Πολ Σορβίνο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ