Κινηματογραφος

«Τρυφερούδι»: ένα διαφορετικό δράμα

Ένας ευαίσθητος δεκάχρονος με ενήλικα αδιέξοδα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τρυφερούδι» ένα διαφορετικό δράμα

Τι Να Δω Σήμερα: "Softie" του Σαμουέλ Τεΐς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Αν έφτασες επιτέλους στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και δεν έχεις ιδέα τί να πρωτοδιαλέξει από το πλούσιο πρόγραμμα, αν έχεις βάλει πλώρη για να δεις απόψε την «Μπενεντέτα» αλλά θέλεις να έχεις και ένα plan b μήπως και γίνει ξαφνικά σολντ άουτ, μην ανησυχείς. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Από σήμερα και μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ, από εδώ θα προτείνουμε την επιλογή της ημέρας, από τις ταινίες που προβάλλονται από το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Τρυφερούδι» του Σαμουέλ Τεΐς.

Ο μικρός Τζόνι (Αλιοσά Ρεινάρ) είναι ένας ευαίσθητος, τρυφερός και ξεχωριστός δεκάχρονος, από τη Βορειοανατολική Γαλλία. Ένας μικρός ξανθός άγγελος με ενήλικα προβλήματα και υποχρεώσεις (τις οποίες του έχει αναθέσει η μητέρα του), ο οποίος παρά τα αδιέξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει αφύσικα νωρίς, βρίσκει ελπίδα, κίνητρο και έμπνευση στο πρόσωπο του ευσυνείδητου δασκάλου του στο σχολείο (Αντουάν Ρεινάρτζ), την ώρα που η σεξουαλικότητά του χτυπάει την πόρτα, κόντρα σε ό,τι ξέρει ως κανονικό. Αγανακτεί με το γεγονός πως η μητέρα του, δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα μπουκάλι αυθεντική Cola και πως στο σπίτι τους δεν υπάρχει τίποτα ωραίο και δεν την συγχωρεί για αυτό. Με υψηλές δυνατότητες και γεμάτες προοπτικές, ασφυκτιά μέσα στο ταβανιασμένο περιβάλλον των εργατικών κατοικιών που μένει. 

Ένα συναισθηματικά φορτισμένο δράμα, διαφορετικό από τα άλλα, κυρίως για την αφύσικα ενήλικη στάση του παιδός πρωταγωνιστή και την πολύτιμη αθωότητά του, η οποία υποχωρεί -καθώς προχωρά η ιστορία-, από τα σπινθηροβόλα παιδικά του μάτια. Πάνω από αυτό όμως και για έναν λόγο επιπλέον. Για τον ήπιο τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται το συμπτωματικό εκείνης της συνάντησης που θα του σώσει τη ζωή. Μπορεί να ήταν ένας φίλος, συμμαθητής, καθηγητής, προπονητής και πάει λέγοντας. Για τον Τζόνι είναι ο δάσκαλός του. Είναι αξιοθαύμαστο πως επηρεάζονται οι σημαντικές αποφάσεις πριν από ένα σταυροδρόμι, όπως αυτό που πλησιάζει ο Τζόνι, από κάποιον που μπορεί να μην έχει καν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του, κάποιον που μπορεί να μην το ξέρει καν πως τον έσωσε.

Η ταινία «Τρυφερούδι» προβάλλεται σήμερα 10/11 στις 18.00 στο Ολύμπιον, από το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Softie (Petite Nature) | Trailer | Film Fest Gent 2021

Τρυφερούδι (Petite Nature / Softie)
Γαλλία, 2021, Έγχρωμη
Δράμα, 93’
Σκηνοθεσία: Σαμουέλ Τεΐς
Σενάριο: Σαμουέλ Τεΐς
Πρωταγωνιστούν: Αλιοσά Ρεινάρ, Μελισά Ολεξά, Αντουάν Ρεινάρτζ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ