Κινηματογραφος

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει

Παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι σε ταυτόχρονη παράλληλη μετάδοση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης) το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ.

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει

Επιτέλους το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες και μόλις παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. 

Όπως είπε στη διάρκεια της συνέντευξης ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη γιορτή και ειδική μέριμνα έχει δοθεί στην ασφάλεια του κοινού με «τις προβολές να έχουν μεγάλη χρονική απόσταση η μία από την άλλη ώστε να υπάρχει χρόνος για ενδελεχή απολύμανση ενώ ειδικοί εξαερισμοί έχουν ενισχύσει τις αίθουσες». Η Γενική Διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό δήλωσε ενθουσιασμένη που το φεστιβάλ θα γίνει ξανά στις αίθουσες με κοινό, ενώ σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ μέσω της δοκιμασμένης online συνταγής «αν αναγκαστούμε να κλειστούμε και πάλι στα σπίτια μας». 

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει

Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Επίσης προβολές θα γίνουν και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν που ήταν για πολλά χρόνια η έδρα του φεστιβάλ. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης 144 ταινιών και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει

Τα poster του 62ου ΦΚΘ με πρωταγωνίστρια την κυρία Τεπενδρή υπογράφει ο ζωγράφος και multimedia καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κακανιάς, ενώ τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε ο βραβευμένος στην Εβδομάδα της Κριτικής των Καννών, Μανώλης Μαυρής. Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου με την ταινία «Το γεγονός» (L’Événement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και θα πέσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.

Στο 62ο ΦΚΘ θα προβληθούν 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Οι 20 ταινίες από αυτές θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή, ενώ 3 ταινίες έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά». Επίσης θα προβληθούν 2 αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους, ενώ 8 σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά θα παιχτούν στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω». Τέλος θα προβληθούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Το Φεστιβάλ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει επτά ανερχόμενους επαγγελματίες του μοντάζ από την Ελλάδα, με το εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα, καθώς και μέσα από τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ θα υπάρχουν τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και φυσικά περισσότερα βραβεία. Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα (ανάμεσά τους τρεις ελληνικές) που διεκδικούν, μεταξύ άλλων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος με χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ. 

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες» προβάλλονται 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

the man with the answers
The man with the answers

Το δημοφιλές τμήμα  «Film Forward» αποκτά διαγωνιστικό χαρακτήρα και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

Μαγνητικά πεδία
Μαγνητικά πεδία

Επίσης δυναμικές και πρωτοποριακές ταινίες προβάλλονται στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take, ενώ στις Ματιές στα Βαλκάνια παρουσιάζονται κορυφαίες βαλκανικές ταινίες.

Sexual Drive
Sexual Drive

Το κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ έχει τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του». Σε αυτό εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους σε masterclasses και workshops. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν: Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, υποψήφιος για Όσκαρ για το μοντάζ της ταινίας «Η Ευνοούμενη», το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν από τη Δανία που είναι συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ, ο Γιάννης Χαλκιαδάκης με τιμητικές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ, ο Ραούλ Μόρα μοντέρ του δημοφιλούς τηλεοπτικού σίριαλ «La casa de papel», ο Λάμπης Χαραλαμπίδης μοντέρ από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή, ο Σερβο-Αμερικανός Ρόλαντ Βάις που έχει συνεργαστεί με τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ανγκ Λι, Μάικλ Μουρ, κ.α., ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία, η πολυσχιδής αμερικανίδα συνεργάτις της Σαντάλ Άκερμαν, Κλερ Άθερτον.

Το Φεστιβάλ τούς παραχώρησε carte blanche και επέλεξαν μία ταινία που θεωρούν εμβληματική όσον αφορά την τέχνη του μοντάζ ή που έχει λειτουργήσει επιδραστικά στην καριέρα τους. Μια ειδική δίγλωσση έκδοση σκιαγραφεί την ιστορική πορεία και εξερευνά τα μυστικά της τέχνης του μοντάζ. Σε αυτήν συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ για μοντάζ και για ηχητικό μιξάζ Γουόλτερ Μερτς, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ μοντάζ (Ο πατέρας) Γιώργος Λαμπρινός.

Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί στην πρωτοπόρο μοντέζ Δέσπω Μαρουλάκου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Meet the Future, το Φεστιβάλ συστήνει επτά μοντέρ και μοντέζ της νεότερης γενιάς από την Ελλάδα.

Σημαντικό και το αφιέρωμα για το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτριας από τη Βουλγαρία, Μπίνκα Ζελιάσκοβα.

Lullaby
Lullaby

Το 62ο ΦΚΘ πραγματοποιεί spotlight στη Λουκία Αλαβάνου, προβάλλοντας 6 μικρού μήκους ταινίες της στο τμήμα «Film Forward». Η εικαστικός, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε, θα δώσει για πρώτη φορά μια γεύση από το έργο της που θα δούμε στη Βενετία και το οποίο έχει καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Με ambassador τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, η Αγορά θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ «Ο κανόνας του παιχνιδιού» θα λειτουργήσει ως πυξίδα και πρώτη ύλη για την κεντρική, πρωτότυπη έκθεση της 62ης διοργάνωσης. Δέκα εικαστικοί αντλούν έμπνευση από την ταινία και φιλοτεχνούν ισάριθμα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).  

Δεκαέξι ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα podcast του Φεστιβάλ, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και 10 podcast εκτός συναγωνισμού.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη: Τον πρωτοποριακό και αγαπημένο Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της 62ης διοργάνωσης και την ειδική έκδοση για το αφιέρωμα στο μοντάζ.  

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ