Κινηματογραφος

West Side Story: Ένα μνημειώδες μιούζικαλ

Και η εμβληματική μουσική του Λέοναρντ Μπερνστάιν

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς & Ρότζερ Γουάιζ, με τους Νάταλι Γουντ & Ρίτσαρντ Μπέιμερ
© 1961 - United Artists

Τι Να Δω Σήμερα: «West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς & Ρότζερ Γουάιζ, με τους Νάταλι Γουντ & Ρίτσαρντ Μπέιμερ- Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Θριαμβευτικό μιούζικαλ του 1961, βραβευμένο με δέκα Όσκαρ, εκ των οποίων και εκείνου της Καλύτερη Ταινίας. Για ορισμένους το απόλυτο μιούζικαλ και το σημείο αναφοράς για τις ταινίες του είδους. Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και αλλάζει τη σημασία της λέξης «διασκέδαση» στο σινεμά, ενώ από τότε έως τώρα φιγουράρει πάντα (δικαίως;)  στις λίστες με τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς και Ρότζερ Γουάιζ.

«West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς & Ρότζερ Γουάιζ
© LIFE.com

Εμπνευσμένο από το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε χαλαρή μεταφορά, δύο αντίπαλες συμμορίες τις Νέας Υόρκης οι Τζετς και οι Σαρκς συγκρούονται την ώρα που ένα μέλος της μίας, ο Τόνι (Ρίτσαρντ Μπέιμερ) και η αδερφή του αρχηγού της άλλης, Μαρία (Νάταλι Γουντ) ερωτεύονται. Σε κανονισμένη συμπλοκή μεταξύ τους, ο ένας εκ των αρχηγών των ομάδων δολοφονείται και η εκδίκηση δεν αργεί να έρθει.

«West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς & Ρότζερ Γουάιζ
© Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Τα μιούζικαλ είναι πάντα μια υπόθεση με ρίσκο. Αυτή εδώ η περίπτωση αν και έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως κινηματογραφικό αριστούργημα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να νιώσεις ενοχές αν το «Σικάγο» σου άρεσε περισσότερο. Μη ρεαλιστικό και κάπως αθώο όπως τα μιούζικαλ μιας κάποιας παλαιότερης εποχής συνήθως είναι, με όλα τα κλισέ που περιμένεις σε συναισθηματισμούς και γλυκανάλατους διαλόγους, ευτυχώς διατηρεί ακόμη την ορμή, τη ζωντάνια και την ενέργεια των νεανικών κορμιών σε συγχρονισμένη κίνηση με χορογραφίες που έχουν αφήσει μνημειώδες αποτύπωμα στο σινεμά, όπως έχει κάνει άλλωστε και η εμβληματική μουσική του Λέοναρντ Μπερνστάιν με κομμάτια όπως τα «I Feel Pretty», «Τonight» και «America». Νέο ριμέικ της ταινίας από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο.

«West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς & Ρότζερ Γουάιζ
© LIFE.com

Η ταινία «West Side Story» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Audio Visual. Είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

West Side Story
Η.Π.Α., 1961, Έγχρωμη
Δράμα / Εγκλήματος / Μιούζικαλ, 153’
Σκηνοθεσία: Τζερόμ Ρόμπινς, Ρότζερ Γουάιζ
Σενάριο: Έρνεστ Λίμαν, Άρθουρ Λόρεντς (βιβλίο), Τζερόμ Ρόμπινς
Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Γουντ, Τζορτζ Τσακίρης, Ρίτσαρντ Μπέιμερ, Ρίτα Μορένο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ