Κινηματογραφος

Shame: Μια θαυμάσια και ειλικρινής ταινία για τον εθισμό

Μία από τις πιο θαρραλέες ερμηνείες του Μάικλ Φασμπέντερ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν
© 2011 - Fox Searchlight

Τι Να Δω Σήμερα: «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Προνόμιο από τα λίγα προσφέρει σήμερα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε όσους κλείσουν μια θέση στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη της Αφήγησης του Συλλογικού Τραύματος» που οργανώνει στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας, με τον καταξιωμένο κινηματογραφιστή Στιβ ΜακΚουίν. Με αφορμή το υπό εξέλιξη έργο του «End Credits, 2012 – Ongoing» που παρουσιάζεται στη Στέγη έως και 24/10, ο εικαστικός, εκτός από σκηνοθέτης, θα βρεθεί για 45 λεπτά σε ζωντανή συζήτηση με τους Poka-Yio και Ειρήνη Νιαμούαϊα Οντούλ, καθώς και στη διάθεση του κοινού για Q&A. Εμείς με την ευκαιρία θυμόμαστε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν.

«Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν
© 2011 - Fox Searchlight

Ο επιτυχημένος, ελκυστικός και αθλητικός Νεοϋορκέζος Μπράντον (Μάικλ Φασμπέντερ), είναι έρμαιο του ακατάσβεστου πάθους, το οποίο προέρχεται από την αδηφάγα σεξουαλική του επιθυμία. Έχει από καιρό σταματήσει να απολαμβάνει το σεξ στο οποίο επιδίδεται καθημερινά και κάθε οργασμός (από τους πολλούς μέσα σε μία ημέρα) είναι για αυτόν ένα βασανιστήριο. Το κορμί του άγεται και φέρεται από ένα ακατανίκητο και ακόρεστο σεξουαλικό κίνητρο που τελικά του δημιουργεί πόνο, θλίψη και θυμό. Η εύθραυστη ισορροπία της ζωής του καταρρέει, όταν τον επισκέπτεται ξαφνικά ή αδερφή του Σίσι (Κάρεϊ Μάλιγκαν).

«Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν

Μια προβληματική πάνω στον προσωπικό ανθρώπινο πόνο προερχόμενο από το πάθος που κάνει κάτι ευχάριστο για τον άνθρωπο, μια επίπονη διαδικασία την οποία πρέπει να υπομείνει. Ο Μπράντον βυθίζεται σε μια κατάσταση κατάχρησης της σεξουαλικής πράξης κατ’ εξακολούθηση και όπως κάθε άτομο εθισμένο, η κακομεταχείρισή του προέρχεται από τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει εσωτερικά, ωστόσο ταυτόχρονα είναι πλήρως λειτουργικός και «κανονικός» εξωτερικά, μέχρι κάποιο κρίσιμο σημείο. Είναι ψυχρός, δεν δείχνει κανένα συναίσθημα και απότομος στους γύρω του. Μια θαυμάσια και ειλικρινής ταινία για τον άνθρωπο σε κατάσταση εθισμού και μια εξίσου θαυμάσια και θαρραλέα ερμηνεία από τον Μάικλ Φασμπέντερ.

«Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν

Για τη διαδικτυακή συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Shame
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Η.Π.Α., Γερμανία, 2011, Έγχρωμη
Δράμα, 101’
Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν
Σενάριο: Άμπι Μόργκαν, Στιβ ΜακΚουίν
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ