Κινηματογραφος

Animation Challenge με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

Για τη δημιουργία storyboard ή/και artwork ταινίας μικρού μήκους διάρκειας έως 20 λεπτών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαγωνισμός Animation Challenge με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Διαγωνισμός Animation Challenge με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαγωνισμός «Animation Challenge» με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν τον πρωτότυπο διαγωνισμό Animation Challenge για τη δημιουργία storyboard ή/και artwork ταινίας μικρού μήκους διάρκειας έως 20', με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με θέμα το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, αντλώντας έμπνευση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2021, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους  ηλεκτρονικά στο info@animasyros.gr.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν και να καταθέσουν είτε storyboard ταινίας κινουμένων σχεδίων διάρκειας 20', είτε πρωτότυπα σχέδια ή/και artwork για την ταινία.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα παρουσιαστούν από όλους τους συμμετέχοντες σε ειδική εκδήλωση στο τέλος Νοεμβρίου 2021. 

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου παρουσιαστεί, σε απ’ ευθείας συνεργασία με τον καλλιτέχνη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του «Animasyros 2021» και στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ, ζωντανή συζήτηση με θέμα «Τι έχει κάνει η Ευρώπη για μένα;», μεταξύ του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστα Τσουτσοπλίδη και του σκηνοθέτη και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, Φωκίωνα Ξένου.

Η συζήτηση λειτούργησε κυρίως ως πηγή έμπνευσης για τα θέματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο της ταινίας μικρού μήκους του Animation Challenge. «Προστατεύουμε την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, πράγμα όχι προφανές σε άλλα κομμάτια του κόσμου», ανέφερε ο κ. Τσουτσοπλίδης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χαρακτηρίζεται αυτή η Ευρωπαϊκή κοινωνία που σιγά-σιγά χτίζεται, από μία πολυσυλλεκτικότητα, ανεκτικότητα, και συμπεριληπτικότητα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο το οποίο ούτως ή άλλως διευκολύνει μία μορφή έκφρασης όπως είναι το animation», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ξένος απαντώντας στην ερώτηση του κ. Τσουτσοπλίδη για το «πώς θα φανταζόταν μία ταινία για τις χώρες της Ευρώπης εκτός του πλαισίου της Ε.Ε. και εντός αυτού για τα επόμενα 40 χρόνια, και αν αυτό είναι κάτι που θα ενδιέφερε έναν δημιουργό όπως εκείνος», τόνισε:

«Νομίζω ότι υπάρχει μία αίσθηση προστασίας και συνένωσης, νομίζω ότι είναι όμορφη αυτή η σύμπραξη των χωρών, των ανθρώπων, των πολιτισμών, των αξιών. Έχει πολύ ωραίες βάσεις το αξιακό σημείο της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να μεταφραστεί αυτό σε εικόνα ή σε κάποιου είδους φιλμ, και νομίζω ότι πολλές από τις ταινίες που βλέπουμε και που είδαμε εδώ στο Animasyros έχουν ανθρωπιστικές αξίες ως βάση και είναι αυτά που πλησιάζουν και το κοινό περισσότερο γιατί αυτό κάνει και η τέχνη και ο κινηματογράφος και γενικότερα ο πολιτισμός, να μας φέρνουν λίγο πιο κοντά και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα».

«Η Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Τσουτσοπλίδης, «υπάρχει ως ένα όχημα, γιατί από κοινού λύνουμε καλύτερα ορισμένα θέματα, γιατί μας συμφέρει. Εάν δε συνέφερε, θα είχε πάψει να υπάρχει τόσα χρόνια με τόσα σκαμπανεβάσματα».

«Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και να πάρετε ιδέες, στη σελίδα του Animasyros στο Facebook.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού βρίσκεται διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.animasyros.gr.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ