Κινηματογραφος

«Τρούμαν Καπότε & Τένεσι Γουίλιαμς»

Δύο ογκόλιθοι της λογοτεχνίας παρουσιασμένοι με έναν γοητευτικό και συναισθηματικό τρόπο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τρούμαν Καπότε & Τένεσι Γουίλιαμς»

Τι Να Δω Σήμερα: "Truman & Tennessee: An Intimate Conversation" της Λίσα Ιμμορντίνο Βρίλαντ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται με τις προβολές του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας να μονοπωλούν το κινηματογραφικό ενδιαφέρον και τα πηγαδάκια να συγκλίνουν στο ποια είναι τα άχαστα και ποια τα φαβορί για τα βραβεία. Για σήμερα σας έχουμε άλλη μια επιλογή μακριά από τις αναμενόμενες επιλογές. Σήμερα βλέπουμε από το τμήμα ICONS το ντοκιμαντέρ «Τρούμαν Καπότε & Τένεσι Γουίλιαμς» της Λίσα Ιμμορντίνο Βρίλαντ.

Πλούσιο αρχειακό υλικό, τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αφήγηση από προσωπικές σημειώσεις και επιστολές των δύο κορυφαίων συγγραφέων Τρούμαν Καπότε (Τζιμ Πάρσονς) και Τένεσι Γουίλιαμς (Ζάκαρι Κουίντο), καθώς και σκηνές από ταινίες βασισμένες πάνω στα έργα τους, συνθέτουν μια συνομιλία που κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, που ίσως δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα, αφού οι δυο ιδιοφυίες ήταν καλοί φίλοι και οι ζωές του τέμνονταν αρκετές φορές καθώς οι πορείες του κρατούσαν παράλληλες κατευθύνσεις. 

Θυμάμαι πως από πάντα έβρισκα τα ντοκιμαντέρ για συγγραφείς απολύτως εθιστικά και απαραίτητα. Αυτά και σχεδόν ανεξαιρέτως οι ταινίες του τμήματος Μουσική & Φιλμ, ήταν πάντα οι αγαπημένες μου επιλογές στο Φεστιβάλ και τους παραδινόμουν αμαχητί, είτε ήταν καλοφτιαγμένα είτε όχι. Έχει κάτι το τραγικά γοητευτικό η μοναχική -συνήθως- ζωή ενός συγγραφέα που γράφει σε δωμάτια ξενοδοχείων μέσα σε πέπλα καπνού ρουφώντας φτηνό ουίσκι. Αν και σε αυτό το ντοκιμαντέρ, θα ακούσετε τον μεγάλο Τένεσι Γουίλιαμς να εκμυστηρεύεται πως δεν αισθάνεται μόνος όταν βρίσκεται με τους χαρακτήρες που έχει ο ίδιος επινοήσει και τον Τρούμαν Καπότε πως είναι εθισμένος στο γράψιμο. Δύο ογκόλιθοι της λογοτεχνίας παρουσιασμένοι με έναν γοητευτικό και συναισθηματικό τρόπο, με αρκετές διαφορές και κοινά σημεία μεταξύ τους. Τα πιο σημαντικά ίσως το ότι από πολύ νέοι, γνώριζαν πολύ καλά τί έκαναν και το ότι αναγκάστηκαν να εφεύρουν τους εαυτούς τους και μετά έναν ολόκληρο κόσμο κατάλληλο για τους ίδιους, αφού έβρισκαν τη ζωή ανεπαρκή.

Η ταινία «Τρούμαν Καπότε & Τένεσι Γουίλιαμς» προβάλλεται σήμερα 28/9 στις 20.00 στη Ριβιέρα, από το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Truman & Tennessee: An Intimate Conversation – Official U.S. Trailer

Τρούμαν Καπότε & Τενεσί Γουίλιαμς (Truman & Tennessee: An Intimate Conversation)

Η.Π.Α., 2020, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 86’
Σκηνοθεσία: Λίσα Ιμμορντίνο Βρίλαντ
Αφήγηση: Τζιμ Πάρσονς, Ζάκαρι Κουίντο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ