1821 Digital Gallery

Onassis: Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της Αθήνας

Ωδείο Αθηνών (από το αρχείο του Ωδείου Αθηνών)
Ωδείο Αθηνών (από το αρχείο του Ωδείου Αθηνών)
  • A-
  • A+
0
Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου

Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα με τις γυναίκες τους μετά τον Εμφύλιο και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Πώς έμαθαν και ανέπτυξαν την τέχνη τους, από πού προέρχονται, ποιες τεχνικές και γνώσεις είχαν μαζί τους; Πώς τροποποίησαν τα εργαλεία τους για να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες που αναδύονταν; Πώς επικοινωνούσαν και διαπραγματεύονταν με τους μορφωμένους αρχιτέκτονες; Τι ζητούσαν οι γυναίκες τους; Με άλλα λόγια, ποια ήταν η ιστορία της συνάντησής τους με το «σχέδιο του μοντερνισμού»; Όσο παραμένουν αόρατοι αυτοί και αυτές οι «συν-δημιουργοί», η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας εξακολουθεί να είναι ελλιπής, αν όχι και βαθιά παραπλανητική. Το ντοκιμαντέρ «Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το οποίο κυκλοφορεί φέτος σε νέα έκδοση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ – Stranger Than Fiction του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και θα προβληθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο Τριανόν και την 1η Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Λαΐς). Όπως αναφέρουν οι σκηνοθέτες, Τάσος Λάγγης και Γιάννης Γαϊτανίδης «Η Αθήνα είναι η πόλη μας, εκεί που γεννηθήκαμε και ζούμε και την αγαπάμε σαν να είναι “το χωριό μας”.

Είναι, όμως, αντιφατική και σχεδόν άγνωστη καθώς η επαναλαμβανόμενη υφή των πολυκατοικιών απλώνεται τριγύρω κλονοποιημένη. Ένας χώρος σαν κείμενο αδιαπέραστο στη γενικότητα του, ακατανόητο, χωρίς εμφανείς ιστορικές αναφορές, πέρα από το ορόσημο της Ακρόπολης και μερικών διάσπαρτων, ασύνδετων μνημείων. “Πως χτίστηκε όλο αυτό;” διερωτάται κανείς. Σίγουρα όχι από αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Με αφορμή και οδηγό το βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου ψάξαμε στις ρωγμές της σύγχρονης αστικής μας Ιστορίας για να βρούμε ποιοι και ποιες ήταν αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες συν-δημιουργοί του χτισμένου περιβάλλοντός μας.

Ξεκινήσαμε με τις ίδιες προκατειλημμένες ιδέες ότι δηλαδή αυτοί κατέστρεψαν την Αθήνα, η “αντιπαροχή του Καραμανλή”, κλπ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προκαταλήψεις και οι μύθοι για την Αθήνα θα πάψουν υπάρχουν. Απλώς τώρα πια, μια ακόμα ιστορία προστέθηκε, για τη δημιουργία της πιο παλιάς, καινούριας πρωτεύουσας της Ευρώπης.»

Σχετικα
6 επιλογές πολιτισμού: Τι θα δούμε την εβδομάδα 14-20 Οκτωβρίου
6 επιλογές πολιτισμού: Τι θα δούμε την εβδομάδα 14-20 Οκτωβρίου

Trailer | Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας

Συντελεστές 

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάσος Λάγγης – Γιάννης Γαϊτανίδης

Σχετικα
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Το πρόγραμμα της σεζόν 2021-2022
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Το πρόγραμμα της σεζόν 2021-2022

Επιστημονικός Σύμβουλος: Πάνος Δραγώνας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Λάγγης – Γιάννης Γαϊτανίδης

Μοντάζ: Τάσος Λάγγης

Εναέριες Λήψεις: Τάσος Φύτρος – Flying Dog Greece

Ηχοληψία: Στέφανος Ευθυμίου, Γιάννης Γαϊτανίδης

Σχεδιασμός Ήχου και Τελική Μίξη:

Περσεφόνη Μήλιου Κινούμενα

Γραφικά: Γεωργία Σκαρτάδου

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραχάλιος

Εκτέλεση Παραγωγής: Shampoo Films / Ελένη Ασβεστά / Χάρης Πατραμάνης / Γιάννης Καραχάλιος

Μοντάζ Διαλόγων: Χαρά Κωνσταντάρα Foley: Νίκος Λιναρδόπουλος

Συμπληρωματική Κάμερα: Βίκυ Βελοπούλου

Colorist: Μάνθος Σάρδης

Τεχνική Υποστήριξη: Τσε Πανουσόπουλος

Επιμέλεια Υποτίτλων: Βασίλης Δουβίτσας

Εξοπλισμός: Κωστής Νικολόπουλος – Rent Photo Video

Μουσικά Δικαιώματα: Musou Music Publishing

Παραγωγή: Οnassis Culture Πηγή: Protagon.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5