Κινηματογραφος

«Έφυγε» από τη ζωή ένας από τους «νονούς» του Blaxploitation

Ο Μelvin Van Peebles έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του Sweet Sweetback’s Baadasssss Song

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Melvin Van Peebles
O Melvin Van Peebles © Getty Images

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μουσικός Melvin Van Peebles πέθανε σε ηλικία 89 ετών αφήνοντας στίγμα στην εξέλιξη του μαύρου σινεμά.

O Μelvin Van Peebles ο οποίος θεωρούνταν ο «Νονός» του «Blaxploitation Cinema», της έκρηξης του κινηματογράφου από Μαύρους Δημιουργούς που άνθισε στην δεκαετία του 1970, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ο Van Peebles μαζί με άλλους δημιουργούς έκαναν ταινίες όπως το Shaft, το Across 110th Street, το Superfly, και το δικό του «Sweet Sweetback’s Baadasssss Song». 

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την οικογένειά του, μέλος της οποίας, είναι ο επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάριο Βαν Πίμπλς. Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι εταιρίες Criterion και Janus Films, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε μια απαράμιλλη καριέρα που διακρίνεται από την αμείλικτη καινοτομία, την απεριόριστη περιέργεια και την πνευματική ενσυναίσθηση, ο Mέλβιν Βαν Πιμπλς άφησε ανεξίτηλο το σημάδι στο διεθνές πολιτιστικό τοπίο μέσω των ταινιών, μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και μουσικής του.»

Ο Van Peebles έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του Sweet Sweetback’s Baadasssss Song, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1971, όπου υποδύεται τον χαρακτήρα ενός μαύρου άνδρα που κατηγορείται άδικα ότι παρενοχλεί γυναίκες από μια ομάδα ρατσιστών αστυνομικών. Η ταινία αυτή που έγραψε, σκηνοθέτησε, χρηματοδότησε, μόνταρε, έγραψε το soundtrack της και οργάνωσε όλη της την προωθητική καμπάνια, τον μετέτρεψε σε ένα θρύλο του (αφρό)αμερικάνικου σινεμά.

Ο Van Peebles γύρισε επίσης ταινίες όπως οι The Story of a Three-Day Pass, Watermelon Man και Don’t Play Us Cheap, ενώ επηρέασε βαθιά σκηνοθέτες όπως οι Spike Lee, John Singleton και Quentin Tarantino.

Ο Van Peebles εμφανίστηκε σαν ηθοποιός και σε αρκετές ταινίες, όπως οι O.C. and Stiggs του Robert Atman, Jaws: The Revenge, Last Action Hero και άλλες. 

SWEET SWEETBACK’S BAADASSSS SONG [Official Theatrical Trailer - AGFA]

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ