1821 Digital Gallery
«Schindler’s List» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
ΤΙ ΝΑ ΔΩ ΣΗΜΕΡΑ

«Η Λίστα του Σίντλερ»: Μια συγκλονιστική & βαθιά ανθρώπινη ταινία

Επιδέξια σύζευξη εμπορικού και καλλιτεχνικού σινεμά από τον μετρ του είδους Στίβεν Σπίλμπεργκ
© Allstar/Cinetext/Universal - © Sportsphoto Ltd./Allstar
Τι Να Δω Σήμερα: «Schindler’s List» του Στίβεν Σπίλμπεργκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Επιχειρηματίας από τη Γερμανία, ιδιοκτήτης εργοστασίου με οικιακά σκεύη, ο οποίος κατόρθωσε να σώσει πάνω από χίλιους Εβραίους από την κόλαση του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, με την αιτιολογία πως ήταν όλοι τους πολύτιμοι και αναντικατάστατοι για τη γραμμή παραγωγής του, παρόλο που ο ίδιος ήταν μέλος του γερμανικού ναζιστικού κόμματος. Σαν σήμερα το 1908 γεννιέται ο Όσκαρ Σίντλερ, του οποίου η ηρωική δράση έγινε ευρέως γνωστή από τη σπαρακτική «Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο Λίαμ Νίσον στη «Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Τα παραπάνω τουλάχιστον είναι το πλαίσιο για μια ακόμα τεράστια εισπρακτική επιτυχία που κέρδισε κοινό και κριτικούς, ενός από τους πιο δημοφιλείς σκηνοθέτες στον κόσμο, ο οποίος παρουσιάζει ένα συνηθισμένο για τον ίδιο μοτίβο, την αιώνια ιστορία του καλού ενάντια στο κακό, χωρίς ωστόσο να καταφεύγει σε μελοδραματισμούς. Ο Όσκαρ Σίντλερ (Λίαμ Νίσον) είναι ένας οπορτουνιστής επιχειρηματίας ο οποίος βλέπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια ευκαιρία για κέρδος και την αρπάζει, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του με αξιωματικούς των Ναζί και τις απεριόριστες ικανότητές του στην πειθώ, τη γοητεία και τη δωροδοκία.

«Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Σχετικα
Κριτική ταινίας: Η χαμένη κόρη (The Lost Daughter)
Κριτική ταινίας: Η χαμένη κόρη (The Lost Daughter)

Στη «Λίστα του Σίντλερ», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Κένελι, το απόλυτο κακό του προηγούμενου αιώνα παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του ψυχοπαθή εγκληματία πολέμου και επικεφαλής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Πλαστσόφ, Άμον Γκεθ (Ρέιφ Φάινς). Η επαφή των δύο αντρών κάνει τον Όσκαρ μάρτυρα της ωμότητας των ναζιστικών πρακτικών και της βαρβαρότητας της φρικτής θηριωδίας τους, με αποτέλεσμα κάτι να αλλάξει μέσα του σιγά σιγά.

«Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Δεν είναι η ρεαλιστική απεικόνιση των παραπάνω εγκλημάτων που κάνει τη «Λίστα του Σίντλερ» μια συγκλονιστική και βαθιά ανθρώπινη ταινία, άλλωστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθεί το οριστικό σκοτάδι, η απόλυτη κτηνωδία και το τέλος της λογικής που φανέρωσαν οι ανακαλύψεις των παραπάνω μέσα στις επόμενες δεκαετίες, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που όμοιά τους η ανθρωπότητα δεν είχε δει ως τότε.

Σχετικα
Κριτική ταινίας: Μαϊσάμπελ (Μaixabel)
Κριτική ταινίας: Μαϊσάμπελ (Μaixabel)

«Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Είναι η σταδιακή εσωτερική μετατόπιση του κεντρικού χαρακτήρα προς μια κατάσταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προέλευσή του και το (μέχρι τώρα) σύστημα αξιών του και η προοδευτική μετατροπή του από αμοραλιστή κυνηγό του κέρδους σε ανθρωπιστή ήρωα και σωτήρα των απροστάτευτων. Επιδέξια σύζευξη εμπορικού και καλλιτεχνικού σινεμά από τον μετρ του είδους Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος μας υπενθυμίζει πως ακόμα και απέναντι στο απόλυτο κακό, αξίζει κανείς να αντιστέκεται και να παλεύει ως το τέλος. «Ο πόλεμος βγάζει πάντα το χειρότερο στους ανθρώπους» ισχυρίζεται ο Όσκαρ στο πρώτο μισό της ταινίας και είναι ο ίδιος που διαψεύδει τον εαυτό του με τον πιο ανακουφιστικό τρόπο για το κοινό.

«Η Λίστα του Σίντλερ» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την UIP. Είναι διαθέσιμη στο Google Play Monies και το Netflix.

Schindler's List (1993) Official Trailer - Liam Neeson, Steven Spielberg Movie HD

Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List)
Η.Π.Α., 1993, Ασπρόμαυρη
Βιογραφία / Δράμα / Ιστορική, 195’
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Τόμας Κένελι (μυθιστόρημα), Στίβεν Ζέιλιαν
Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Ρέιφ Φάινς, Έμπεθ Ντάβιτζ

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5