Κινηματογραφος

Ανακάλυψε τα πάντα για τα emojis σε ένα ντοκιμαντέρ

Ποια είναι η μυστηριώδης επιτροπή που εγκρίνει κάθε νέο emoji που συναντάς στο πληκτρολόγιό σου;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Emoji: Το Ντοκιμαντέρ
Ακολουθώντας τρεις προσπάθειες για την εδραίωση νέων emojis © picturecharacter.com

Η ταινία «Emoji: Το Ντοκιμαντέρ» (Picture Character) στο American Film Showcase του Exile Room

Όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας, χρησιμοποιούμε τα emojis καθημερινά στην ψηφιακή μας επικοινωνία. Αλλά πόσα ξέρουμε πραγματικά γι’ αυτά; Αν το έχεις ψάξει λίγο παραπάνω, ίσως γνωρίζεις τα βασικά. Τα emojis μάς ήρθαν πριν από περίπου 20 χρόνια από την Ιαπωνία, με τα συνθετικά της λέξης, «e» και «moji», να μεταφράζονται ως «εικόνα» και «χαρακτήρας». Το αρχικό «πακέτο» τους περιλάμβανε 176 εικονίδια, για να έχουν φτάσει σήμερα σχεδόν τα 3.000.  

Emoji: Το Ντοκιμαντέρ
Ο αριθμός των emojis σήμερα πλησιάζει τις 3.000 © www.picturecharacter.com

Η δυναμική τους δεν φαίνεται μόνο σε αυτόν τον αριθμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε για μία νέα ψηφιακή γλώσσα, τη στιγμή που άλλοι φοβούνται ότι τα emojis σταδιακά θα οδηγήσουν στη φθορά και την εξάλειψη του γραπτού λόγου όπως τον γνωρίζουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 τα Oxford Dictionaries απένειμαν τον τίτλο της «Λέξης της Χρονιάς» σε ένα emoji, σε εκείνο που κλαίει από τα γέλια.  

Ποιος βρίσκεται, όμως, πίσω από τα νέα emoji που κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους; Αυτό ανακαλύπτουμε στην ταινία «Emoji: Το Ντοκιμαντέρ» (Picture Character). Οι σκηνοθέτες Martha Shane και Ian Cheney μάς ταξιδεύουν στον κρυφό κόσμο των emojis. Αυτό το καταφέρνουν ακολουθώντας τρεις διαφορετικές προσπάθειες για την εδραίωση τριών νέων emojis. Η έφηβη Rayouf Alhumedhi από τη Σαουδική Αραβία, την οποία συναντάμε ήδη από το teaser της ταινίας, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα emoji να την αντιπροσωπεύει, μιας και κανένα δεν έδειχνε γυναίκα με χιτζάμπ, και θέλησε να το αλλάξει αυτό. Δύο Αργεντινές αποφάσισαν να παλέψουν, ώστε το τοπικό ρόφημα της Νότιας Αμερικής maté gourd να αποκτήσει το δικό του emoji. Η Plan International, μία ΜΚΟ για τα παιδικά δικαιώματα και τα ίσα δικαιώματα των κοριτσιών, επί χρόνια προσπαθούσε να φέρει στα κινητά μας το emoji μίας σταγόνας αίματος ως σύμβολο της εμμηνόρροιας.   

Rayouf Alhumedhi
Η Rayouf Alhumedhi πάλεψε για ένα emoji με χιτζάμπ © www.picturecharacter.com

Ποιον έπρεπε να πείσουν για να πάρουν τα emojis τους «ζωή»; Την Unicode Consortium, τον οργανισμό της Silicon Valley για τον οποίο, πέραν του ότι εγκρίνει κάθε νέο emoji, μέχρι τώρα γνωρίζαμε ελάχιστα. Σε περίπτωση που έχεις αγωνία για το αν τα κατάφεραν να τους πείσουν, αρκεί να κοιτάξεις στο πληκτρολόγιο των emojis σου, για να ανακαλύψεις ανάμεσά τους μία κοπέλα με χιτζάμπ, ένα παραδοσιακό maté gourd και μία κόκκινη σταγόνα.  

Emoji: Το Ντοκιμαντέρ
Η Unicode Consortium κρύβεται πίσω από κάθε νέο emoji © www.picturecharacter.com

Αν θες κι εσύ να ανακαλύψεις πώς λειτουργεί ο κόσμος των emojis, μπορείς να το κάνεις πολύ απλά από τον υπολογιστή σου. Το Exile Room συνεργάζεται για ακόμα μία φορά με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και μάς φέρνει το American Film Showcase. Λόγω Covid-19, αυτή τη φορά έρχεται διαδικτυακά για να απολαύσουμε τις ταινίες του από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Στο φετινό του πρόγραμμα συναντάμε και το «Emoji: Το Ντοκιμαντέρ», που μπορούμε να δούμε από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να στείλεις ένα μήνυμα στη σελίδα του Exile Room στο Facebook, όποια μέρα θες από την αρχή έως το τέλος προβολής της ταινίας, και θα λάβεις ένα link και έναν κωδικό για να την παρακολουθήσεις.   

Δείτε το teaser της ταινίας «Emoji: Το Ντοκιμαντέρ» 

Picture Character Teaser Clip

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ