60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Marriage story

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Επετειακό & δυναμικό

ΓΙΑ 11 ΜΕΡΕΣ Η ΠΟΛΗ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΕΝΟΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
ΣΙΝΕΜΑ · ΤΕΥΧΟΣ 721

Η φετινή εκδήλωση ξεκινάει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον με την προβολή της «Ιστορίας γάμου» του Νόα Μπόμπακ και ρίχνει αυλαία την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με το ιλαροτραγικό «Τζότζο» του Τάικα Γουατίτι – και στις δύο ταινίες πρωταγωνιστεί η Σκάρλετ Γιόχανσον. Η αφοπλιστική πολιτική σάτιρα του Νεοζηλανδού Γουατίτι με τον Χίτλερ σε κομβικό κωμικό ρόλο κέρδισε το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο κι αναμένεται να είναι η έκπληξη των φετινών Όσκαρ.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Marriage story
Marriage story

Το event του φετινού φεστιβάλ δεν είναι άλλο από το «This Filthy World» του Τζον Γουότερς στον οποίο το Φεστιβάλ έχει παραχωρήσει carte blanche και θα του απονείμει τον Χρυσό Αλέξανδρο σε ειδική εκδήλωση. Στο ανατρεπτικό one-man-show του εμβληματικού cult αμερικανού σκηνοθέτη, το κοινό του Ολύμπιον θα γίνει μάρτυρας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου μιας stand-up ντελιριακής παράστασης, όπου ο Γουότερς ξεναγεί στις προσωπικές του εμμονές και μοιράζεται το απόσταγμα της αντισυμβατικής του σοφίας. Θυμίζουμε ότι ο «Πάπας» του κινηματογραφικού trash και ορκισμένος εχθρός κάθε μορφής καθωσπρεπισμού παρουσίασε για πρώτη φορά τον μονόλογο «This Filthy World» πριν από 15 χρόνια και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να διαμορφώνει, να ανανεώνει και να εμπλουτίζει το περιεχόμενό του.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Τζον Γουότερς «Female trouble»
Τζον Γουότερς «Female trouble»

Άλλοι επίσημοι καλεσμένοι που θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του βορρά είναι ο καταλανός σκηνοθέτης Άλμπερτ Σέρα («Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ») και η αγγλίδα πρωτοπόρος του νέου ρεύματος κοινωνικού ρεαλισμού στο βρετανικό σινεμά, Τζοάνα Χογκ («The souvenir»).

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Άλμπερτ Σέρα «The Lord Worked Wonders In Me (El Senyor Ha Fet En Mi Meravelles)»
Άλμπερτ Σέρα «The Lord Worked Wonders In Me (El Senyor Ha Fet En Mi Meravelles)»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / The Souvenir
Τζοάνα Χογκ «The souvenir»

Το ενισχυμένο από φέτος Διεθνές τμήμα έχει ένα δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα πλάι στο καθιερωμένο Διεθνές πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει 14 ταινίες οι οποίες διαγωνίζονται υπό τον τίτλο «Overview Effect». Τρεις ελληνικές συμμετοχές συναντάμε φέτος στο συγκεκριμένο τμήμα: o «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη και το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη. 

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή
«Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη
«Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη
«Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη

Το νέο διαγωνιστικό τμήμα ονομάζεται «Meet the Neighbors» και αποτελείται από 10 φιλμ νέων δημιουργών από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Ανάμεσά τους συναντάμε και δύο ελληνικές ταινίες.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Meet the Neighbors» / «Cat in the wall»
«Cat in the wall»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Meet the Neighbors» / «Criminal man»
«Criminal man»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό»
«Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό»

Το ελληνικό τμήμα περιλαμβάνει 17 ταινίες σε πρώτη προβολή, 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960, 2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, του Τάκη Σπυριδάκη και του Γιώργου Καρυπίδη, 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ.ά. 

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Ξεπερνώντας τα σύνορα» / «Αύριο περνάω απέναντι»
«Αύριο περνάω απέναντι»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Ξεπερνώντας τα σύνορα» / «Common birds»
«Common birds»

Ανάμεσα στις ταινίες ξεχωρίζει η προβολή της νέας ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια σε έναν εκρηκτικό ρόλο που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βερολίνου.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα
«Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ ξεχωρίζει εκείνο στο αντισυμβατικό σινεμά του τρομερού Γιουγκοσλάβου Ντούσαν Μακαβέγιεφ (μη χάσετε το «Sweet movie» με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι), η ρετροσπεκτίβα στον Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, καθώς και η προβολή των ταινιών του πρωτοπόρου Ρόμπερτ Μπίβερς. Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στον Ρόμπερτ Μπίβερς και τον Μαρκ Γουέμπερ, κιθαρίστα των Pulp, μελετητή του έργου του Μαρκόπουλου.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Ντούσαν Μακαβέγιεφ «Montenegro»
«Montenegro»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Ντούσαν Μακαβέγιεφ «Mysteries»
«Mysteries»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Ντούσαν Μακαβέγιεφ «Sweet movie»
Ντούσαν Μακαβέγιεφ «Sweet movie»

Με ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται και το αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα 80s» όπου ο The Boy επιλέγει 10 ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα και χιούμορ από τη συγκεκριμένη δεκαετία. Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας σκηνοθέτης συμμετέχει και στο ελληνικό πρόγραμμα με την προβολή της «Winona», της πέμπτης ταινίας του γυρισμένη σε 16mm, που αφορά στην εκδρομή τεσσάρων γυναικών που υποδύονται οι Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου και Δάφνη Πατακιά. Επίσης ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος θα είναι ο φετινός ambassador της Αγοράς.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Μεγαλώνοντας στα 80s» / Foxes Still
«Foxes Still»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Μεγαλώνοντας στα 80s» / «Running on empty»
«Running on empty»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Μεγαλώνοντας στα 80s» / «Out of the blue»
«Out of the blue»
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / «Μεγαλώνοντας στα 80s» / «Return to Oz»
«Return to Oz»

Τέλος, στις παράλληλες εκδηλώσεις διακρίνουμε μια έκθεση αφιερωμένη στον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο που περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα του δημιουργού, ενώ η δράση «Βρες το Φεστιβάλ», όπου 120 φωτογραφίες από τα παλιά φεστιβάλ θα εκτεθούν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της πόλης, προτρέπει το κοινό να τις ανακαλύψει. 

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Νίκος Κούνδουρος «Ο ύπνος της λογικής», λάδι σε ξύλο
Νίκος Κούνδουρος «Ο ύπνος της λογικής», λάδι σε ξύλο
Νίκος Κούνδουρος © Nikos Trantas
Νίκος Κούνδουρος © Nikos Trantas
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Jojo
Jojo
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5