Visual Browsing

Η Αναστασία Λουκρέζη μιλάει για την «Ιδέα» της νέας της ταινίας

Η Αναστασία Λουκρέζη μιλάει για την «Ιδέα» της νέας της ταινίας
Εσείς πόσες φορές εγκαταλείψατε μια καλή ιδέα;
  • A-
  • A+
0
Η Ήρα Δαμίγου και ο Παύλος Πιέρρος πρωταγωνιστούν στην ταινία μικρού μήκους της Αναστασίας Λουκρέζη, «Γεια, το όνομά μου είναι Ιδέα»

Πόσες φορές είχατε μια ιδέα που στην αρχή σας φάνηκε καταπληκτική; Πόσες φορές καταλήξατε να εγκαταλείπετε μια τέτοια ιδέα είτε γιατί σας έπνιξαν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, είτε γιατί γεμίσατε αμφιβολίες, είτε γιατί απλά δεν της δώσατε αρκετή σημασία και κάποια στιγμή την ξεχάσατε;  

Η Αναστασία Λουκρέζη έρχεται να μας περιγράψει ακριβώς αυτή την κατάσταση με τον πιο ευχάριστο και χιουμοριστικό τρόπο. Πώς; Με την νέα ταινία μικρού μήκους της, «Γεια, το όνομά μου είναι Ιδέα». Σε αυτήν η ιδέα προσωποποιείται, μέσα από την ερμηνεία της Ήρας Δαμίγου, και γίνεται αντικείμενο των σκέψεων του πρωταγωνιστή, που γνωρίζουμε στο πρόσωπο του ηθοποιού Παύλου Πιέρρου. 

Στην ταινία, η οποία συμμετέχει στον 6ο Διεθνές Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «My Røde Reel», παρακολουθούμε όλη την διαδρομή μιας ιδέας στο μυαλό ενός δημιουργικού ανθρώπου, από την στιγμή σύλληψής της, μέχρι και την προσπάθεια υλοποίησής της και τα εμπόδια που αυτή μπορεί να συναντήσει. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αναζήτηση μιας απάντησης στα εξής ερωτήματα: Τελικά ποιος στέκεται ανάμεσα σε εσένα και τις ιδέες σου; Μήπως είσαι εσύ ο ίδιος; 

Σχετικα
Λάκης Κομνηνός: Το μεροκάματο και η ταινία με την Έλενα Ναθαναήλ
Λάκης Κομνηνός: Το μεροκάματο και η ταινία με την Έλενα Ναθαναήλ

Η σκηνοθέτης Αναστασία Λουκρέζη, η οποία από το 2011 ασχολείται με τη φωτογραφία, ενώ το 2015 μπήκε και στον χώρο του βίντεο, μας μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με την «Ιδέα», για τη σχέση της με τις δικές της ιδέες, αλλά και για τα απρόοπτα - καλά και μη - που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων:  

Ξεκίνησες ως φωτογράφος. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς και με την δημιουργία ταινιών; 
Ξεκίνησε θεωρώ απ΄ το ενδιαφέρον μου να φωτίζω και να δημιουργώ ατμόσφαιρες. Συνέχισε, ενώ γοητεύτηκα από αυτήν τη μορφή του story telling. 

Σχετικα
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η φωτογραφία με μαύρο μπικίνι στη Ρόδο
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η φωτογραφία με μαύρο μπικίνι στη Ρόδο

Αναστασία Λουκρέζη

Ποια ήταν η αφορμή για να αποφασίσεις να βάλεις στο κέντρο της ταινίας σου την «Ιδέα»; 
Έψαχνα όντως για μια ιδέα, και λειτουργώντας συνειρμικά, αποφάσισα να την προσωποποιήσω. Είναι, θεωρώ, ένα θέμα που «βασανίζει» κάθε δημιουργικό άνθρωπο και ήθελα, μέσα από το ταινιάκι, να περάσω την ύπαρξή της, από το «πίσω μέρος του μυαλού» μας στο μπροστά. 

Στην ταινία βλέπουμε την αλληλεπίδραση του πρωταγωνιστή με τις ιδέες του. Θα έλεγες ότι θυμίζει την σχέση που έχεις εσύ συνήθως με τις δικές σου ιδέες; 
Τα στάδια που πέρασε ο ήρωάς μου, τα πέρασα κι εγώ, ίσως και παράλληλα, με την ίδια την ταινία. Οπότε ναι, πιστεύω είναι πολύ κοντά στη σχέση με τις δικές μου ιδέες. 

Γιατί πιστεύεις ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουμε τόσο συχνά τις ιδέες μας; 
Φόβος και αμφιβολίες, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξουν, αλλά πρέπει να τις καταπολεμάμε και να μην φτάσουμε στο στάδιο της... δικαιολογίας. 

Θεωρείς ότι στην εποχή μας παραμερίζουμε πιο εύκολα τις ιδέες μας, σε σχέση με το παρελθόν; 
Δε μπορώ να γνωρίζω ακριβώς για το παρελθόν, αλλά σίγουρα σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κορεσμός. Το να μάθεις μια πληροφορία και να θαυμάσεις ένα είδος τέχνης είναι πιο εύκολο από ποτέ. Όμως θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε ως ένα εργαλείο για να εξελισσόμαστε, και όχι να μας αποθαρρύνει ή να θεωρούμε τις δικές μας ιδέες «λίγες». 

Ποια θα ήθελες να είναι η πρώτη σκέψη ή και κίνηση κάποιου, αφότου δει την ταινία; 
Να σταματήσει να φαντασιώνεται τις ιδέες του και να αρχίσει να τις πράττει. Λάθη θα γίνουν. Αλλά προχωράμε, αρκεί να γίνεται κάτι... αρκεί να μην μένουμε στάσιμοι. 

Στο βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας βλέπουμε ότι υπήρχαν πολλές στιγμές γέλιου. Ποια ήταν αυτή που σου έχει μείνει πιο έντονα στο μυαλό; 
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, πιθανόν θα ήταν η σκηνή με την κουρτίνα του μπάνιου, όπου ήταν αυθόρμητη ιδέα του ηθοποιού μου, Παύλου Πιέρρου. Όπως είδατε, κανείς από την ομάδα δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. Μου αρέσει να υπάρχει όμορφη διάθεση στο γύρισμα, και όσο μόνταρα κι εγώ το βίντεο, γέλασα πολύ. 

Υπήρχαν, ωστόσο, και δυσκολίες και απρόοπτα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων; 
Τα γυρίσματα κυριολεκτικά ξεκίνησαν απρόοπτα. Ήταν στο πρόγραμμα να ξεκινήσουμε μία με δύο εβδομάδες αργότερα. Όμως μια απρόοπτη υποχρέωση της ηθοποιού μου, Ήρας Δαμίγου (Ιδέα), μάς ανάγκασε να ξεκινήσουμε την επόμενη ακριβώς ημέρα. Οπότε, όλη η οργάνωση παραγωγής έπρεπε να γίνει μέσα σε ένα βράδυ. Μετά από όλο αυτό, κατάλαβα πως ίσως λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση. 

Δείτε το «Γεια, το όνομά μου είναι Ιδέα» εδώ

Hi, my name is Idea - (Short Film) - My Røde Reel 2019

Δείτε όλα όσα έγιναν στα γυρίσματα της ταινίας εδώ

Behind the Scenes - Hi, my name is Idea - My Røde Reel 2019

*Αν η ταινία μικρού μήκους «Γεια, το όνομά μου είναι Ιδέα» σας άρεσε, μπορείτε να την ψηφίσετε εδώ.  

Αναστασία Λουκρέζη

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5