Visual Browsing

Η Μόστρα τιμά τον Κώστα Γαβρά

Κώστας Γαβράς
Κώστας Γαβράς / © EPA/IAN LANGSDON
Μεγάλο τιμητικό βραβείο για τον Έλληνα σκηνοθέτη στη Βενετία
  • A-
  • A+
0
Ο Κώστας Γαβράς θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Ο Κώστας Γαβράς θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και θα του απονεμηθεί το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 για το σύνολο της προσφοράς του στην 7η Τέχνη.

Σχετικά με την επιλογή του Κώστα Γαβρά για το βραβείο, ο διευθυντής του φεστιβάλ Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σημερινών μεγάλων σκηνοθετών, αλλά υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος. Καταφέρνει να μετατρέψει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους ήδη πεπεισμένους λίγους, αλλά και για το μεγαλύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών. Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές.

Κ. Γαβράς, Β. Βασιλικός / © INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Σχετικα
Η Rihanna θα τιμηθεί με το βραβείο του προέδρου της NAACP
Η Rihanna θα τιμηθεί με το βραβείο του προέδρου της NAACP

Αυτό όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, που πάντα ήταν συνδεδεμένη με αυτόν - συχνά με ένα αρνητικό τρόπο - αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να σκέφτεται και να αναρωτιέται, καθώς προκαλεί βαθιά συναισθήματα. Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι "αν έχουμε κοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν"».

Η απονομή του τιμητικού βραβείου θα γίνει στις 31/8, ενώ το φεστιβάλ Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 28/8-7/9.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί εκτός συναγωνισμού η νέα του ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» με επίκεντρο τα η πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα γύρω από τον «φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup, που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα». Η ταινία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή», στην οποία «πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία».

Σχετικα
H Stoiximan στην κορυφή στα βραβεία Greek Bookmakers Awards 2020
H Stoiximan στην κορυφή στα βραβεία Greek Bookmakers Awards 2020

Γυρίσματα της ταινίας «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» / © INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το διεθνές cast των πρωταγωνιστών περιλαμβάνει τους Ούλριχ Τούκουρ (συνεργάτης του Γαβρά σε παλαιότερες ταινίες του όπως το «Αμήν.»), Νταν Σούρμανς, Ζοσιάν Πανσόν, Ορελιάν Ρεκουάν, Βίνσεντ Νέμεθ, Κορνίλιους Ομπόνια, Χένρικ Μπιρτς, και Φραντσέσκο Ακουαρόλι. Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέμης Πάνου ενώ ειδική εμφάνιση πραγματοποιεί η Βαλέρια Γκολίνο.

Εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Adults in a room»


 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
26.02.2020
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5