Visual Browsing
Καριοφυλλιά Καραμπέτη / Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

H Καρυοφυλλιά Καραμπέτη γίνεται η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Ενώ η Κάτια Γκουλιώνη ερμηνεύει τη μεγάλη στιχουργό σε νεαρή ηλικία
Η Καριοφυλλιά Καραμπέτη ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Στην νέα ταινία «Ευτυχία» η Καριοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη ερμηνεύουν τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου σε μεγάλη και νεαρή ηλικία.

Το ελληνικό κοινό που τρέχει στις κινηματογραφικές αίθουσες δείχνει να αγαπάει ιδιαίτερα τις ταινίες που καταπιάνονται με την πρόσφατη πολιτική και καλλιτεχνική ιστορία του λαού μας. Ταινίες με αναφορά σε πρόσωπα και γεγονότα του 20ού αιώνα αγαπιούνται από το κοινό γιατί περιέχουν αναμνήσεις, ιστορίες που άλλοι θυμούνται γιατί τις έζησαν και άλλοι τις έχουν μάθει από διηγήσεις των μεγαλύτερων. Οι Έλληνες αγκαλιάζουν με τρυφερότητα ταινίες για τους παλιούς ρεμπέτες, για την Κωνσταντινούπολη, την παραδοσιακή μαγειρική, την Κατοχή, τους μετανάστες, τη χούντα, ή για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ταινίες που δίνουν μάλιστα την ευκαιρία και σε όλους τους συντελεστές τους, όπως σκηνογράφους, ενδυματολόγους, διευθυντές φωτογραφίας, να δίνουν όλοι ένα όμορφο αποτέλεσμα, ωραίες εικόνες που συντελούν στη δημιουργία της μαγικής νοσταλγίας. 

Μία τέτοια ταινία που, ήδη φαίνεται ότι θα κερδίσει τους θεατές, είναι και η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή της Tanweer Productions, «Ευτυχία», για την οποία μόλις τώρα ξεκινούν τα γυρίσματα. Θέμα της η ζωή της μεγάλης στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος Άγγελος Φραντζής («Ακίνητο Ποτάμι», «Σύμπτωμα», «Μέσα στο Δάσος», «Polaroid») και (τρίτο) μεγάλο της ατού το καστ: Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Κάτια Γκουλιώνη στον ρόλο της νεώτερης Ευτυχίας και μαζί τους οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης και Ντίνα Μιχαηλίδου.

Όπως μας ενημερώνει η παραγωγή Tanweer Productions τα γυρίσματα ξεκινούν την Τρίτη 23 Ιουλίου, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή του 2019.  Η ταινία βασίζεται στη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Πασίγνωστα κομμάτια όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίχ’ τε στο γυαλί φαρμάκι» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που έχει γράψει.

Ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, με γυαλιά και τυρμπάν στην πρώτη της φωτογραφία από την ταινία, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη («Ο Εργένης», «Ελεύθερη Κατάδυση», τηλεοπτικές σειρές «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Ο Κίτρινος Φάκελος»), και στη νεαρότερη ηλικία της στιχουργού, μέσα στο «ίδιο» ρούχο, η Κάτια Γκουλιώνη («Ακίνητο Ποτάμι», «Πολυξένη, μια Ιστορία από την Πόλη»).

Σχετικα
Aθήνα ID: Άγγελος Φραντζής
Aθήνα ID: Άγγελος Φραντζής

Αντισυμβατική, δυναμική, ασυμβίβαστη, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, όπως ακριβώς και οι στίχοι της, μια γυναίκα που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στο σπουδαίο λαϊκό τραγούδι.

Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να την ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Και την έζησε. Έγραφε ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

H ταινία «Ευτυχία» θα μας διηγηθεί επί της μεγάλης οθόνης τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας γυναίκας εμπνευσμένης, και την ίδια στιγμή βυθισμένης στα πάθη και τις αδυναμίες της. Στο πλευρό της, οι κοντινοί της άνθρωποι, η μητέρα της Μαριόγκα, οι δύο κόρες της, Μαίρη και Καίτη, ο δεύτερος σύζυγος της, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, και ο επιστήθιος φίλος της Λουκάς,  χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί την καλλιτεχνική της διάνοια με την ανορθόδοξη για την εποχή, προσωπικότητα και ζωή της.

Σχετικα
Η αφίσα από τις «Νεφέλες» είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσει η εβδομάδα
Η αφίσα από τις «Νεφέλες» είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσει η εβδομάδα

Η Κάτια Γκουλιώνη ως νεώτερη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Δίπλα στις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη, στην ταινία «Ευτυχία» πρωταγωνιστούν η Ντίνα Μιχαηλίδου («Πολίτικη Κουζίνα», τηλεοπτικές σειρές «Το Νησί» «Η Λέξη που δε Λές») στο ρόλο της Μαριόγκας- μητέρας της Ευτυχίας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης («Έτερος Εγώ», τηλεοπτική σειρά «Πενήντα-Πενήντα») στο ρόλο του δεύτερου συζύγου της, Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, ο τιμημένος με βραβείο Χορν Θάνος Τοκάκης («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»), ο Παύλος Ορκόπουλος («Νήσος», τηλεοπτικές σειρές «Στο Παρά Πέντε», «Ντόλτσε Βίτα») στο ρόλο του Κώστα Νικολαϊδη, πρώτου συζύγου της Ευτυχίας, οι Ευαγγελία Συριοπούλου («Τέλειοι Ξένοι», τηλεοπτική σειρά «Έλα στην θέση μου») και Λίλα Μπακλέση, («Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ») που υποδύονται τις δυο κόρες της Ευτυχίας, Μαίρη και Καίτη, και η Ευγενία Σαμαρά (τηλεοπτικές σειρές «Η Εκδρομή», «Παρθένα Ζωή») στο ρόλο της εγγονής της, Ρέας.

Μαζί τους ένα σπουδαίο επιτελείο αναγνωρισμένων ηθοποιών, όπως ο Αντώνης Λουδάρος («Μια Μέλισσα τον Αύγουστο») στο ρόλο του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κρατερός Κατσούλης («Το Έτερον Ήμισυ», «Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο») στο ρόλο του Μανώλη Χιώτη, η Ματθίλδη Μαγγίρα («Γαμήλιο Πάρτι», «Εφάπαξ») ως Ρένα Βλαχοπούλου, η Χρύσα Ρώπα («Οι Γαμπροί της Ευτυχίας», τηλεοπτική σειρά «Οικογένεια Βλάπτει»), ως Σωτηρία Μπέλλου, ο τραγουδοποιός και συνθέτης Φοίβος Δεληβοριάς ως κονφερασιέ.

Σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή, το σενάριο της ταινίας υπογράφει η  Κατερίνα Μπέη («Θηλυκή Εταιρία»). Παραγωγός της ταινίας είναι ο Διονύσης Σαμιώτης («Πολίτικη Κουζίνα», «Βαλκανιζατέρ», «Μόλις Χώρισα») με εκτελεστές παραγωγής τους Γιώργο Κυριάκο και Κώστα Λαμπρόπουλο («Νύφες», «To Βλέμμα του Οδυσσέα», «Νοτιάς»). Την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Γιάννης Δρακουλαράκος («Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Ένας Άλλος Κόσμος», «Τζαμάικα») στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Λάμπης Χαραλαμπίδης («DIY», «Τετάρτη 04:45», «Το Τανγκό των Χριστουγέννων») στο μοντάζ, οι Μιχάλης Σαμιώτης («Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ», «Φτηνά Τσιγάρα», «Δεκαπενταυγουστος») και Γιάννης Παπαδόπουλος («Φτηνά Τσιγάρα») στην καλλιτεχνική διεύθυνση, η Ιουλία Σταυρίδου («Το Μικρό Ψάρι», «Μαχαιροβγάλτης», «Eduart») στα κοστούμια, η Δήμητρα Γιατράκου («Ο Εχθρός Μου», «Luton») στο μακιγιάζ, ενώ την μουσική της ταινίας έχει αναλάβει ο Μίνως Μάτσας («America Square», «Καζαντζάκης»). H ταινία «Ευτυχία» είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions, με συμπαραγωγό την Viewmaster Films, η οποία έχει αναλάβει και την εκτέλεση παραγωγής. Η ταινία «Ευτυχία» θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.)

Στις 19 Δεκεμβρίου, η περιβόητη «Ευτυχία», μια γυναίκα που βιαζόταν να ζήσει, έρχεται στους κινηματογράφους.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5