Visual Browsing
Γνωρίζοντας την πιο αυθεντική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη

Γνωρίζοντας την πιο αυθεντική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη

Η ταινία docufiction του Αστέρη Κούτουλα στον κινηματογράφο του ΙΜΚ

Μέσα σε μιάμιση ώρα, συμπυκνώνονται 600 ώρες γυρισμάτων 30 ετών, στις οποίες ο Αστέρης Κούτουλας μας συστήνει ξανά τον «πνευματικό αναρχικό», Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» μας δείχνει το αυθεντικό πρόσωπο του καλλιτέχνη, με βασικό του εργαλείο τις πολλές προσωπικές του στιγμές με τον καλλιτέχνη σε ιστορικό υλικό και σε πλάνα τεκμηρίωσης, αλλά και μέσα από την μυθοπλασία και την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που άφησε το αποτύπωμα της στους νέους καλλιτέχνες της κλασικής, της τζαζ, της ηλεκτρονικής και της ραπ μουσικής.

Η ταινία, η οποία θα προβληθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ στις 20:00, αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος δοκιμίου, όπου ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, αλλά μία ιδιόμορφη μίξη, ώστε να επιτραπεί στον κάθε θεατή να βιώσει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται κάθε συναρπαστική, εύθυμη, μυστηριώδη και χαρακτηριστική στιγμή της «on-the-road» ζωής του μεγάλου αυτού έλληνα καλλιτέχνη. Στο παράλληλο σύμπαν της ταινίας –εμπνευσμένης από τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη – οι σκέψεις γίνονται εικόνα, προβληματισμοί, πίνακες μιας αγνής θεότητας, μιας ερωτικής ιερότητας, μιας μυστηριακής αγάπης.

Σχετικα
Mίκης Θεοδωράκης - Άνθιμος Ανανιάδης: Συνεργασία έκπληξη
Mίκης Θεοδωράκης - Άνθιμος Ανανιάδης: Συνεργασία έκπληξη

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» στην πραγματικότητα παρουσιάζει την γέννηση μιας ταινίας από το πνεύμα της μουσικής. Ως παιδί προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου, μεγάλωσα με την μουσική του Θεοδωράκη και τους στίχους του Ρίτσου και του Ελύτη. Για μένα ως Έλληνας της διασποράς, η «Ελλάδα της Τέχνης» υπήρξε ανέκαθεν το «σπίτι» μου, η «πατρίδα» μου.

Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» συνοψίζει μια οπτική προσέγγιση, μια «καταδίωξη», την δημιουργία ενός πεδίου στον ορίζοντα μέσα, πέρα, προς και από τον κόσμο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Είναι μια υβριδική ταινία για μια υβριδική ζωή, που τρέχει υποδειγματικά μεταξύ δύο αντίθετων πόλων: της περιφέρειας και του κέντρου, της Ελλάδας και της Γερμανίας, της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων, των ιδιωτικών στιγμών και της δημόσιας παρουσίας, του ασπρόμαυρου και του έγχρωμου, της προσωπικής γκαρνταρόμπας (backstage) και της μεγάλης σκηνής. Ως καλλιτέχνης του Βερολίνου είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το Τείχος και γυρισμένη την πλάτη μου στην βερολινέζικη ουδέτερη ζώνη (NoMan'sLand). Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σχετικα
Once Upon a Time In Hollywood: Δείτε το νέο τρέιλερ
Once Upon a Time In Hollywood: Δείτε το νέο τρέιλερ

    

Λίγα λόγια από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η μεγάλη ποικιλία του μουσικού μου έργου ήταν ο συνεκτικός καμβάς και συγχρόνως το αίνιγμα που έπρεπε να λύσει ο σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας στην καινούργια του ταινία ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ, ώστε από αυτή την φανταστική ποικιλία τόπων, ανθρώπων και ήχων να συνθέσει ένα ενιαίο και αυτοτελές έργο.

Κιόλας μέσα από το πρώτο έργο του Αστέρη, το ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΗΔΕΙΑ (RecyclingMedea), διέκρινα την ιδιαίτερη προσωπική του ματιά, που πραγματικά ήταν μια ευτυχής έκπληξη για μένα, γιατί μου αποκάλυπτε εντελώς νέους εκφραστικούς τρόπους στη διαχείριση της ζωής και του έργου μου.

Σας διαβεβαιώ, ότι αυτή η παραδοχή δεν ήταν εύκολη για μένα λόγω του όγκου του έργου μου και της πολυτάραχης ζωής μου μέσα από τους δύσκολους δρόμους της σύγχρονης ιστορίας μας. Κι ακόμα γιατί ήταν επόμενο να έχω καταλήξει στους δικούς μου προσωπικούς κωδικούς ως προς την φιλοσοφία και την αισθητική, όπως σμιλεύτηκαν μέσα από τις εμπειρίες και τις σκέψεις μου.

Αντιθέτως όμως, θα έλεγα ότι αντί να με απωθήσουν οι νέοι ορίζοντες που άνοιγε με βάση τη ζωή και το έργο μου στον τομέα της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, με πλούτισαν ψυχικά, πνευματικά και διανοητικά, γιατί με βοήθησαν να δω τον εαυτό μου και το έργο μου με το ανανεωμένο και τολμηρό βλέμμα του σήμερα και του αύριο.

Θα ‘λεγα ότι αυτή η προσέγγιση με κάνει να νοιώθω νέος ανάμεσά σας, καθώς συντρίβει τα δεκάδες χρόνια με τα οποία με έχει φορτώσει η αδάμαστη ζωή μου.

Συντελεστές/Ηθοποιοί:

Μίκης Θεοδωράκης

Marina – SandravonRuffin

Akar – Στάθης Παπαδόπουλος

Panaretos – CarlosRodriguez

Sofia Pintzou, Rafika Chawishe, Maria Kousouni, Kat Voltage, Katharina Hein, Inka Neumann, Rosa Merino Claros, StellaKalafati, ConstantineI saiah, Marilyn Rose κ.ά.

Μουσικοί (επιλογή): AirCushionFinish, Αλέξια, Anna RF, Bejarano & MicrophoneMafia, Çiğdem Aslan, Deerhoof, Francesco Diaz, Γιάννης Ζώτος, Γιώργος Θεοδωράκης, Κώστας Θωμαΐδης, Eves Karydas, JohannaKrumin, Zülfü Livaneli, Melentini, Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Πανδής, Μαρία Παπαγεωργίου, DulcePontes, Άννα Ρεζάν, HenningSchmiedt,
Sebastian Schwab, Μαρία Φαραντούρη κ.ά.

Σκηνοθεσία: ΑστέρηςΚούτουλας

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Σενάριο: Αστέρης & Ίνα Κούτουλα

Κάμερα: ΜάικΓερανιός

OntheRoadKamera (1987-2017): AστέρηςΚούτουλας

Μοντάζ: Κλεοπάτρα Δημητρίου & Γιάννης Σακαρίδης

Mίξη Μουσικής &Mastering: Αλέξανδρος Καρόζας

Ήχος: Αλέξανδρος Καρόζας&KlausSalge

Kοστούμια: HeikeHartmann&AnnabellJohannes

Mακιγιάζ: JohannaRosskamp

Διεύθυνση Παραγωγής: ΜάρσιαΤζιβάρα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: AχιλλέαςΓκατσόπουλος

Καλλιτεχνική Οργάνωση & Συμβουλευτική: ΙναΚούτουλα , DomQuichotte,

JamesChressanthis (ASC) & KlausSalge

Συμπαραγωγοί: Schott Music, Γιάννης Σακαρίδης & EΡΤ

Παραγωγοί: ΑστέρηςΚούτουλας& Ίνα Κούτουλα

Διάρκεια: 88 λεπτά / Έγχρωμο, DCP

Διανομή: NEW STAR

Παγκόσμια Πρεμιέρα στο γερμανικό φεστιβάλ InternationaleHoferFilmtage 2017.

Πληροφορίες:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Facebook: ΊδρυμαΜιχάληςΚακογιάννης - Michael Cacoyannis Foundation

Twitter: @MCF_MCacoyannis

Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF

Youtube: MCacoyannisF

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 5€

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5