Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Αυτή η ταινία -και όχι ο Μπάτμαν- γέννησε τον θρυλικό Τζόκερ

© Imdb
Μπορεί ο πρώτος Τζόκερ να «γεννήθηκε» το 1940, όμως η ιδέα για τη σύλληψή του είχε έρθει μερικά χρόνια νωρίτερα
  • A-
  • A+
0

Την ώρα που όλοι περιμένουν να δουν για πρώτη φορά τον Χοακίν Φίνιξ ως Τζόκερ, στην επετειακή ταινία του εμβληματικού ρόλου, μια νέα ή μάλλον μια αρκετά παλιά ιστορία σχετική με την καταγωγή του «Πρίγκιπα του Εγκλήματος» γίνεται ξανά γνωστή. Ο Τζόκερ μπορεί να γιορτάζει επίσημα 79 χρόνια ζωής το 2019, αφού από το 1940 έκανε την εμφάνισή του στην DC Comics, όμως η πρώτη εμφάνισή του είχε γίνει μερικά χρόνια πριν σε μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Πολ Λένι.

Best Scene "The Man Who Laughs" (1928)

Η απλή αλλά και τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζόκερ με το ολόλευκο πρόσωπο, τα πράσινα μαλλιά, τα βαμμένα κόκκινα χείλη και το πλατύ χαμόγελο που πάντα ξεχώριζε, είχε κάνει για πρώτη φορά εμφάνιση το 1928 σε μια ασπρόμαυρη ταινία του βουβού κινηματογράφου με τίτλο «The Man Who Laughs», ενώ τον πρόγονο του Τζόκερ ενσάρκωσε ο Κόνραντ Βέιντ, με το ρόλο του Gwynplaine. Ο γερμανικός γλωσσοδέτης ήταν μια βασανισμένη ψυχή που δέχθηκε μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία από τον Βασιλιά Τζέιμς τον 2ο για τα εγκλήματα του πατέρα του.

© Imdb
Σχετικα
Αυτή είναι η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετέχει στην Εβδομάδα Κριτικής του Βερολίνου (video)
Αυτή είναι η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετέχει στην Εβδομάδα Κριτικής του Βερολίνου (video)

Καταδικάστηκε να φοράει για πάντα ένα πλατύ χαμόγελο, ψάχνοντας τη μοίρα του σε ένα κινούμενο καρναβάλι. Η ταινία του Πολ Λένι είχε βασιστεί σε μια νουβέλα του Βίκτωρ Ουγκώ από το 1869, ενώ ο πρώιμος Τζόκερ, Κόνραντ Βέιντ ήταν ήδη αρκετά γνωστός από «Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» (1920).

Παρατηρώντας τις εικόνες του Βέιντ στην ταινία και του Πρίγκιπα του Εγκλήματος, φυσικά θα συναντήσει κανείς πολλές ομοιότητες, ενώ γίνεται ξεκάθαρο από πού εμπνεύστηκε η ομάδα της DC (Μπομπ Κέιν, Μπιλ Φίνγκερ και Τζέρι Ρόμπινσον) για τη δημιουργία του αιώνιου εχθρού του Μπάτμαν. Το γεγονός αυτό φυσικά δεν αποσιωπήθηκε από τους δημιουργούς του Τζόκερ, οι οποίοι αν και είχαν αρκετές εναλλακτικές, συμφώνησαν μόλις είδαν την εικόνα του Veidt στο «The Man Who Laughed».

The Man Who Laughs
The Man Who Laughs / © Imdb
Σχετικα
Burning: Η ταινία που «ξεγέλασε» τους κριτικούς
Burning: Η ταινία που «ξεγέλασε» τους κριτικούς

Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει σε μια συνέντευξή του το 1994 ο Κέιν, τα εύσημα ανήκουν στον Μπιλ Φίνγκερ αφού «Αυτός ήταν που είχε μαζί του ένα βιβλίο με μια φωτογραφία του Κόνραντ Βέιντ. Το έδειξε σε εμένα και είπε ‘’Αυτός είναι ο Τζόκερ’’». 

Όπως αποδεικνύεται, ο Τζόκερ ήταν λίγο - πολύ δημιούργημα όλων των προαναφερθέντων από κοινού, με την συνεισφορά όμως της ταινίας  του Πολ Λένι να είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτό δείχνει και η αφιέρωση του βιβλίου κόμικ της DC το 2005 που είχε τίτλο «Batman: The Man Who Laughs», όπως επίσης και η ηχώ του Κόνραντ Βέιντ στο «The Dark Knight».

Ο Χοακίν Φίνιξ σαν Τζόκερ
Ο Χοακίν Φίνιξ σαν Τζόκερ / © Imdb

Με τα χρόνια να περνούν, η κόντρα Μπάτμαν και Τζόκερ συνεχίζει να μαίνεται με ηθοποιούς να πάνε και να έρχονται, ενώ τα άγρια ένστικτα και η αμφίεση του Βέιντ μένουν για πάντα εκεί, όπως ακριβώς και ο γυμνασμένος μαυροφορεμένος από την Gotham City που τον κυνηγά. Για πρώτη φορά το 2019, υπό τις οδηγίες του Τοντ Φίλιπς, ο Τζόκερ θα περάσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο με τον Χόακιν Φίνιξ να παίρνει τον αγαπημένο ρόλο.

Back to top

Προσεχως

Τα Δημώδη
Τα Δημώδη
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
19.01.2019
Τα Δημώδη
Ομαδική έκθεση «Χρόνος»
Ομαδική έκθεση «Χρόνος»
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα"
19.01.2019
Ομαδική έκθεση «Χρόνος»
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5