Κινηματογραφος

Όσα είδαμε στο SeaNema Open Air Film Festival

Η A.V. στο μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ όπου οι προβολές ταινιών γίνονται δίπλα στη θάλασσα

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Εβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
© Εβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψεις με την απαραίτητη απόσταση που πρέπει να διατηρεί ένας δημοσιογράφος από τα γεγονότα μία εμπειρία σαν αυτή του SeaNema Open Air Film Festival. Το φιλόδοξο φεστιβάλ κινηματογράφου που φέτος για τέταρτη χρονιά με αφετηρία την παραλία του Πλατύ Γιαλού μεταμόρφωσε το νησί της Κεφαλονιάς σε ένα ειδυλλιακό υπαίθριο σινεμά από τις 30 Ιουλίου έως και την 2α Αυγούστου, είχε την ιδιαίτερη θεματική Χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος μαζί με μία άκρως δυνατή και δημιουργική ομάδα επιχείρησαν αυτή τη χρονιά κάτι που απαιτεί τόλμη και επιβεβαιώνει ότι πίσω από αυτή τη διοργάνωση υπάρχει ένα πλατύ μα και συμπαγές όραμα. Με την προβολή διεθνών κι εγχώριων queer ταινιών σε ένα ετερόκλητο κοινό (από ντόπιους, νεαρούς ενήλικες, ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μας ή παππούδες μας, τουρίστες μέχρι και εκείνους που επισκέφτηκαν το νησί αποκλειστικά για το φεστιβάλ) το οποίο ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο κάλεσμα, το SeaNema έβαλε ένα λιθαράκι (ή μήπως καλύτερα ένα κάτασπρο κεφαλονίτικο βότσαλο;) στην δημόσια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

© Εβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Με αφετηρία τον Πλατύ Γιαλό, © Εβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

«Οι ταινίες του φετινού αφιερώματος μας έμαθαν να αγαπάμε και να αφήνουμε χώρο για να αγαπηθούμε. Αυτή την εμπειρία θέλουμε να μοιραστούμε φέτος μαζί σας: την εμπειρία της αγάπης και της αποδοχής της», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Γυμνά πόδια χωμένα μέσα στη ζεστή άμμο, μπύρα στο χέρι, και ξαφνικά στην παραλία Φύκια όπου έγινε η ταυτόχρονη με τον Πλατύ Γιαλό πρεμιέρα του φεστιβάλ, ένα φεγγάρι στραπατσαρισμένο που έχει απολέσει την αίγλη της πανσελήνου προσπαθεί να κλέψει την παράσταση από την πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς κάνοντας μία εμφάνιση ντυμένο με το χρώμα της πορφύρας. Τελικά αυτό που καταφέρνει είναι να απογειώσει την προβολή του Call Me By Your Name, καθώς με τα παιχνιδίσματά του ανάμεσα στα σύννεφα και τον χορό του πάνω στα νερά του Ιονίου ξεκλέβει τη ματιά από την οθόνη μόνο και μόνο για να επιστρέψει αυτή πιο συγκινημένη από πριν. 

© Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Στη συγκινητική προβολή του Call Me By Your Name, © Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Η Φύση υπηρέτησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο το φεστιβάλ σε όλη του τη διάρκεια. Την Τρίτη 31 Ιουλίου ο πλανήτης Άρης πλησίασε κοντά στη Γη με αποτέλεσμα να είναι ο φωτεινότερος των τελευταίων 15 ετών και ο Πλατύς Γιαλός όπου προβάλλεται η εξαιρετική ταινία της Ελίνας Ψύκου Ο Γιος της Σοφίας μεταμορφώνεται ταυτόχρονα σε σινεμά και παρατηρητήριο. 

Μετά το τέλος της προβολής το κλίμα αλλάζει. Λίγες ώρες πριν έχει ανακοινωθεί η μυστική τοποθεσία της μεταμεσονύχτιας προβολής του φεστιβάλ, του θρίλερ It Follows του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από το εγκαταλελειμμένο για χρόνια εργοστάσιο της ΔΕΗ πλησίον μάλιστα ενός νεκροταφείου. Οι χώροι του εργοστασίου είναι φωτισμένοι με κόκκινα χρώματα, ενώ το sound track της ταινίας, το Title του Disasterpeace στρώνουν κατάλληλα το (επιβλητικό) σκηνικό για μία προβολή που καθήλωσε. Το ευρηματικό θρίλερ του Μίτσελ έκανε πολλούς να βάλουν τα χέρια τους μπροστά από τα μάτια, ακόμη και να τιναχτούν από τις θέσεις τους, μα κανέναν να σηκωθεί από αυτές.

© Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Ο Βασίλης Κεκάτος καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival και σκηνοθέτης στο εγκαταλελειμμένο για χρόνια εργοστάσιο της ΔΕΗ, © Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Σε μία ιδιαίτερη σύμπραξη το SeaNema Open Air Film Festival και το Saristra Festival γιορτάζοντας το κοινό όραμα για την πολιτιστική άνοιξη της Κεφαλονιάς και την αγάπη για τη μουσική και τον κινηματογράφο, διοργάνωσαν από κοινού την Τετάρτη 1η Αυγούστου μία ξεχωριστή βραδιά σε ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα σημεία του νησιού: στο Κτήμα Χαριτάτου στα Κλαδάτα Ληξουρίου - ένα από τα σπουδαία οινοποιεία του νησιού.

© Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Το Κτήμα Χαριτάτου, © Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Όσοι παρευρίσκονται στο κατάφυτο κτήμα παρακολουθούν μία από τις σημαντικότερες στιγμές του φεστιβάλ. Η διεμφυλική συγγραφέας και ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου βρίσκεται εκεί για να προλογίσει την ταινία Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη, ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας με θέμα τη μεταμόρφωση σε μια πόλη των άκρων: το Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο πλαίσιο αυτό είχα την χαρά και τιμή να θέσω μαζί με τη συνάδελφό μου από το Popaganda.gr, Ζωή Παρασίδη μερικές ερωτήσεις στην ξεχωριστή καλεσμένη του φεστιβάλ. 

© Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Η Μπέττυ Βακαλίδου προλογίζει την ταινία Obscuro Barroco, © Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Θέλησα να μάθω πού αποδίδει η κ. Βακαλίδου τον σκοταδισμό που επικρατεί παρά τις θεσμικές αναγνωρίσεις, την απόδοση κάποιον κοινωνικών δικαιωμάτων, τους αγώνες κοινωνικών ομάδων που βγαίνουν μπροστά δυναμικά και διεκδικούν τα αυτονόητα. «Δε θα πρωτοτυπήσω, πιστεύω ότι ο σκοταδισμός που βλέπουμε σε πολλές εκφάνσεις τις κοινωνικής ζωής είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης. Η εμφάνιση και η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα μας κρατάει πίσω, αλλά δε νομίζω πια ότι μπορεί τα πράγματα να πάνε πίσω, ο κόσμος προχωράει, οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί και οι αγώνες της LGTBQI+ κοινότητας είναι σε πολύ καλό δρόμο, οπότε είμαι αισιόδοξη παρόλα αυτά», αποφαίνεται η συγγραφέας και ηθοποιός που κλείνει τη συζήτησή μας τονίζοντας πως «Οι άνθρωποι θέλουν αγάπη. Το ζητούμενο είναι η αγάπη και η αγάπη προέρχεται από την οικογένεια. Επειδή είμαι παθούσα να μια συμβουλή που μπορώ να δώσω, η αγάπη που προσφέρει η οικογένεια μεταφράζεται σε θάρρος για τη ζωή και δύναμη για να αντιμετωπίσει κανείς τις αντιξοότητες και τα τρανς και gay άτομα αντιμετωπίζουν πάρα πολλές» αποσπώντας και το πιο ζεστό χειροκρότημα του κοινού που την παρακολουθεί ευλαβικά. 

© Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Κατά τη διάρκεια του Q&A με τις δημοσιογράφους Φιλίππα Δημητριάδη και Ζωή Παρασίδη, συνάδελφο από το Popaganda.gr, © Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Ο Φώτης Βαλλάτος, διοργανωτής του Saristra Festival και δημοσιογράφος μετά το τέλος των ερωτήσεων, μας οδηγεί σε ένα μοναδικό ειδυλλιακό σημείο μέσα στον αμπελώνα για τη συναυλία της φετινής soul αποκάλυψης Cookie με μια all star μπάντα κορυφαίων μουσικών (η βάση των οποίων βρίσκεται στο jazz κουαρτέτο TFATFY) που κλείνει τη μαγική βραδιά με ιδανικό τρόπο. 

Τέσσερις μέρες παίρνουν αστραπιαία όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα τόσα πολλά και σημαντικά, όπως ακριβώς ήταν το SeaNeama Open Air Film Festival, που περιελάμβανε πολλαπλές προβολές, δράσεις και highlights όπως αυτά που μεταφέρονται εδώ. Η αυλαία πέφτει στον Πλατύ Γιαλό, εκεί που ξεκίνησαν όλα, με την προβολή της οσκαρικής Φανταστικής Γυναίκας (Una mujer fantástica) και φυσικά την απονομή των βραβείων του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους από την κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Wim Vanacker, Ελένη Κοσσυφίδου και Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο Πλατύ Γιαλό ήταν διαθέσιμο και το επίσημο merch του φεστιβάλ με t – shirts και tote bags. Το 50% των εσόδων από τις πωλήσεις τους δόθηκε στους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. 

© Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης
Το κοινό του SeaNeam ψηφίζει την αγαπημένη του μικρού μήκους ταινία, © Έβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, το SeaNema στηρίζει τους νέους Έλληνες δημιουργούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προβάλλουν το έργο τους, λαμβάνοντας συμμετοχή στο 3ο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους. Οι ταινίες που προβλήθηκαν άγγιξαν κοινό και κριτική επιτροπή, καθώς υπήρξαν όλες τους εξαιρετικές προσπάθειες νέων και φιλόδοξων δημιουργών.  

Η κριτική επιτροπή απένειμε ειδική μνεία στην Προετοιμασία της Σοφίας Γεωργοβασίλη για «την εξαιρετική της γενναιότητα και εντιμότητα στον χειρισμό του δύσκολου θέματός της», όπως ανέφεραν. Το Πρώτο Βραβείο (που συνοδεύεται από 1.000 ευρώ) κέρδισε το Copa Loca του Χρήστου Μασσαλά, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών και ήδη έχει αποσπάσει σειρά βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ, καθώς και τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το Βραβείο Κοινού (το οποίο συνοδεύεται από δωρεάν παροχή colour correction και DCP mastering, προσφορά της Authorwave, για την επόμενη ταινία του δημιουργού) κέρδισε ο Καουμπόης του Γιάννη Χαριτίδη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ