1821 Digital Gallery
Ο Τομ Βολφ μιλάει στην A.V. για τη δική του «Μαρία Κάλλας»

Ο Τομ Βολφ μιλάει στην A.V. για τη δική του «Μαρία Κάλλας»

Bρέθηκε στην Αθήνα για την επίσημη πρεμιέρα του φιλμ

Ο νεαρός Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης ανακάλυψε τυχαία την Μαρία Κάλλας, πριν από πέντε περίπου χρόνια. Όταν έπεσε στα χέρια του ένα σπάνιο ανέκδοτο υλικό κατάλαβε ότι αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία για να αφηγηθεί τη ζωή της μέσω ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο θα «μιλούσε» η ίδια η Κάλας για τον εαυτό της. Ο Τομ Βολφ βρέθηκε στην Αθήνα για την επίσημη πρεμιέρα του φιλμ και μας έδωσε την παρακάτω συνέντευξη.

Γιατί νιώσατε την ανάγκη να κάνετε αυτή την ταινία; Ποιο ήταν το κύριο στοιχείο πού σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;
Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου θέλησα να εκφράσω το θαυμασμό μου για την καλλιτεχνική αξία της. Για τη θεϊκή φωνή της και τη μοναδική, μαγνητική παρουσία της. Ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ με όλο τον κόσμο αυτό το συναίσθημα και να αποτίσω ένα ελάχιστο φόρο τιμής στο μύθο αλλά και την ανεκτίμητη προσφορά της στην όπερα. Το κρίσιμο στοιχείο για να προχωρήσω στην πραγματοποίηση της ταινίας ήταν η περιέργεια να ανακαλύψω ποια ήταν η γυναίκα πίσω από την διάσημη ντίβα.

Τελικά ποια ήταν η πραγματική Κάλλας;
Η ανυπέρβλητη ντίβα της μουσικής αλλά και η τρομερά ανασφαλής γυναίκα. Το σπάνιο ταλέντο αλλά και η συνηθισμένη κοπελίτσα που περιμένει τον πρίγκιπά της. Η λαμπερή σταρ αλλά και το πληγωμένο από τη μοίρα πρόσωπο. Επίσης είχε τρομερή αγάπη να δώσει και να μοιραστεί με άλλους. Θεωρώ όμως ότι δεν εισέπραξε ισάξια αγάπη με εκείνη που έδωσε. 

Προφανώς αναφέρεστε στον Ωνάση. Πως κρίνετε τη σχέση τους;
Ήταν ο μεγάλος της έρωτας, όπως φαίνεται κι από την τελευταία επιστολή που του γράφει. Και για αυτό πληγώθηκε πολύ όταν την παράτησε για την Τζάκι Κένεντι. Νομίζω ότι δεν το ξεπέρασε ποτέ, διαπίστωση που πηγάζει κι από τα ίδια της τα λόγια. Αν μη τι άλλο όμως, η σχέση αυτή ήταν σχέση ζωής και για τους δύο. 

Σχετικα
Maria by Callas
Maria by Callas

Στο φιλμ εκτός από τις συνεντεύξεις ή τα γράμματά της, εντυπωσιακό στοιχείο είναι και οι παραστάσεις της. Έχετε συλλάβει με ακρίβεια τη γοητεία που ασκούσε στο κοινό στις παραστάσεις της.
Αυτό ήταν βασικό κριτήριο για να τις εντάξω στο φιλμ. Κυρίως όμως τις επιλέξαμε από τη δυναμική ερμηνεία της Κάλλας. Στις σκηνές αυτές φαίνεται ολοκάθαρα πόσο ξεχωριστή ερμηνεύτρια ήταν. Είναι συγκλονιστική.

Πόσο καιρό σας πήρε για να συλλέξετε όλο αυτό το υλικό;
Σχεδόν τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ταξίδεψα παντού, σε όλο τον κόσμο και αναζήτησα υλικό από ιδιωτικές συλλογές κυρίως αλλά και αρχεία όπως αυτό του BBC. Βρήκα ευτυχώς πολλές ανοιχτές πόρτες από ανθρώπους που έζησαν την Κάλλας από κοντά. Φίλους αλλά και στενούς συνεργάτες της.

Έχετε εξήγηση για τους λόγους που η Κάλλας θεωρείται φαινόμενο, καθώς δεν ήταν μόνο η λαμπερή τραγουδίστρια της όπερας αλλά και μια ντίβα που απασχολούσε τα ΜΜΕ και το κοινό με ότι έκανε;
Η Κάλλας είχε πολύ φως στη ζωή της αλλά και απέραντο σκοτάδι. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε χτυπηθεί από τη μοίρα και σε μεγάλο βαθμό η ιστορία της θύμιζε τις ηρωίδες από τις τραγωδίες που έπαιζε. Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με την ελληνική καταγωγή της έκανε πιστεύω το κοινό έχει ταυτίσει την Κάλλας με τη τραγωδία και να θέλει να μαθαίνει να πάντα γύρω από αυτήν. Η πολυτάραχη ζωή της θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν μυθιστόρημα.

Σχετικα
Κάννες 2022: To «Corsage» είναι η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ ως τώρα
Κάννες 2022: To «Corsage» είναι η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ ως τώρα

Και ποια ηθοποιός θα μπορούσε να την υποδυθεί αν αποφάσιζε κάποιος σκηνοθέτης να γυρίσει σε ταινία τη ζωή της;
Δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποια. Ήταν τόσο ξεχωριστή προσωπικότητα που σε συνδυασμό με τις ανατριχιαστικές σχεδόν ερμηνείες της στη σκηνή, καθιστούν την υποκριτική αντιγραφή της σχεδόν αδύνατη. Νομίζω ότι δύσκολα θα βρεθεί σήμερα κάποια ηθοποιός που να μπορεί να υποδυθεί την Κάλλας με επιτυχία.

INFO: Η ταινία «Maria by Callas» παίζεται από τις 18 Ιανουαρίου 2018 στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Filmtrade. Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5