1821 Digital Gallery
"Life Will Smile"

To ντοκιμαντέρ "Life Will Smile" στην Ταινιοθήκη

Η ηρωική διάσωση 275 Εβραίων της Ζακύνθου από ελληνικές οικογένειες του νησιού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί εξόντωσαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους. Με μόνο μία εξαίρεση. Το μικρό ελληνικό νησί της Ζακύνθου, όπου και οι 275 άνθρωποι της εβραϊκής κοινότητας επέζησαν χάρη στον ηρωισμό των κατοίκων του νησιού. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ηρωική αυτοθυσία στα χρονικά της ευρωπαϊκής ιστορίας και μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες ελληνικής γενναιότητας και θάρρους.
Το 1943 οι γερμανικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη εφάρμοσαν το τελικό σχέδιο για την εξάλειψη του ευρωπαϊκού εβραϊσμού. Φτάνοντας στη Ζάκυνθο διέταξαν τον Δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και το Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο να τους παραδώσουν σε 24 ώρες έναν κατάλογο με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις περιουσίες των Ζακυνθινών Εβραίων με σκοπό να τους στείλουν στο Άουσβιτς.
Το επόμενο πρωί ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης επέστρεψαν στο γραφείο του διοικητή δίνοντας μία λίστα με δύο μόνο ονόματα. Τα δικά τους. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης νύχτας, με τη βοήθεια Ελλήνων ανταρτών, βοήθησαν τους 275 Εβραίους να διαφύγουν σε απομακρυσμένα χωριά του νησιού και να προστατευτούν από τις Ζακυνθινές οικογένειες. 35.000 κάτοικοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν και να σώσουν 275 Εβραίους συμπατριώτες τους. Αυτό το χωρίς προηγούμενο παράδειγμα θάρρους και γενναιότητας είναι μία από τις ιστορίες που αποτυπώνει στο ντοκιμαντέρ "Life Will Smile" ο 84χρονος σήμερα ισραηλινός - Ζακύνθιος Χαΐμ Κωνστανίνη που ζει στο Τελ Αβίβ και ο οποίος τότε ήταν ένα 10χρονο αγόρι που διασώθηκε χάρη σε μία Ζακυνθινή οικογένεια.
Οι διασώσεις αυτές συγκίνησαν τον Στήβεν Πριόβολο (www.stevenpriovolos.com), κινηματογραφικό παραγωγό και διευθυντή φωτογραφίας που ζει στο Λος Άντζελες, ο οποίος για 3 χρόνια, αρχίζοντας το 2013, πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα από τη Ζάκυνθο μέχρι τα αρχεία του γερμανικού στρατού. Μίλησε με την 97χρονη επιζήσασα σύζυγο του Δημάρχου, Λίλη Καρρέρ και με Ζακυνθινούς που έχουν ακόμα νωπές μνήμες από τη σκοτεινή εκείνη περίοδο. Με συμπαραστάτη τη βρετανική εταιρεία παραγωγής Nomadic Films (www.nomadicfilms.com) και την αμερικανική TerraMagma Pictures (www.terramagmapictures.com) έγιναν οι παραγωγοί του 40λεπτου ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα που σφράγισαν το 1943 την ιστορία της Ζακύνθου. Η σκηνοθεσία είναι του Drey Kleanthous με έδρα το Μαϊάμι (www.dreykleanthous.com). Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Έλλη Κυριακού και executive producer είναι ο Sid Ganis, ελληνοαμερικανοεβραίος, με ισχυρή επιρροή στο Χόλιγουντ, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών, καθώς επίσης και πρώην Πρόεδρος της Paramount Pictures και Αντιπρόεδρος της Columbia Pictures.
"Αν υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, όπως οι ήρωες της Ζακύνθου, οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι έκαναν", υποστηρίζει ο 84χρονος επιζών Χαΐμ Κωνστανίνη. “Για εμάς τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό”, τονίζει ο Στήβεν Πριόβολος, “το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια σημαντική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλον τον κόσμο ότι σε μια εποχή όπου όλη η Ευρώπη ήταν αντιμέτωπη με την καταστροφή ένα μικρό ελληνικό νησί κατόρθωσε το αδιανόητο. Αψήφησε τις εντολές του Τρίτου Ράιχ και κατάφερε να σώσει 275 διωκόμενους συμπατριώτες μας”. “Βέβαια το ντοκιμαντέρ”, συμπληρώνει, “δεν θα ήταν ποτέ εφικτό χωρίς τη γενναιόδωρη υποστήριξη της κοινότητας της Ζακύνθου. Για άλλη μια φορά όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να αποτυπωθεί κινηματογραφικά η ηρωική ιστορία του νησιού”.
Το ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων και με τη συνδρομή του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος για την προώθηση των ελληνικών ιδεωδών στη Βόρεια Αμερική Greek America Foundation, θα ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και θα προβληθεί από διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και διανομείς. Παράλληλα, το "Life Will Smile" είναι προάγγελος της μεγάλου μήκους αγγλόφωνης ταινίας μυθοπλασίας “Zante”, αμερικανικοβρετανικής παραγωγής που θα γυριστεί το 2018 με γνωστούς ηθοποιούς.

Life Will Smile Documentary Teaser


Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5