Κινηματογραφος

58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ένα από τα πιο πλούσια και χορταστικά προγράμματα των τελευταίων ετών

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 633
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379252-782553.jpg

Tο φετινό 58ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που βρίσκει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο τιμόνι του καλλιτεχνικού διευθυντή τον Ορέστη Ανδρεαδάκη με δεξί του χέρι τον Γιώργο Κρασσακόπουλο, έχει να παρουσιάσει ένα από τα πιο πλούσια και χορταστικά προγράμματα των τελευταίων ετών. 

Μεταξύ άλλων φέτος θα δούμε:

➜ To αφιέρωμα στον Σουηδό Ρούμπεν Έστλουντ, μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, είναι από τα δεν-θα-χάσεις της φετινής διοργάνωσης. Μη στριμωχτείτε για να δείτε μόνο την τελευταία του ταινία «The Square», που θριάμβευσε στις Κάννες και θα δούμε σύντομα στις αίθουσες. Καλύτερα να επιλέξετε την αριστουργηματική «Ανωτέρα βία» (προηγούμενη ταινία του) που βουτάει βαθιά στη ψυχή της εγωκεντρικής ανθρώπινης φύσης με αφορμή μια τρομακτική χιονοστιβάδα, το «Play» του 2011 που ανιχνεύει τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της βίας ή ακόμη και το «The Guitar Mongoloid» του 2004 όπου το σκοτεινό και παγωμένο Γκέτεμποργκ μεταμορφώνεται σε αναρχική πολιτεία από το μέλλον. Ο σουηδός σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του αφιερώματος. 

Αφιέρωμα στον Αλεξάντερ Πέιν, «Downsizing»

Αφιέρωμα στον Αλεξάντερ Πέιν, «Downsizing»

➜Ο Αλεξάντερ Πέιν έχει ξαναβρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα εδώ διαγωνίστηκε με μια από τις πρώτες του ταινίες, την «Πολίτη Ρουθ» το 1996 για το Χρυσό Αλέξανδρο, που τελικά απέσπασε το βραβείο σεναρίου. Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια, υπέροχες ταινίες και αμέτρητα βραβεία (ανάμεσά τους 2 όσκαρ σεναρίου για το «Πλαγίως» και τους «Απογόνους»), ενώ όλοι τον θυμούνται για την παροιμιώδη ευγένειά του. Ελπίζουμε στα ίδια συναισθήματα και τις ανάλογες θετικές εντυπώσεις καθώς ο ελληνοαμερικανός δημιουργός θα ξαναβρεθεί στη συμπρωτεύουσα για την νέα του ταινία «Microcosmos».

«Dolphin Man»

«Dolphin Man»

➜Το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» έχει χαρακτήρα επικαιρότητας. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και δίνοντας μια διαφορετική, απρόβλεπτη όψη της ανεργίας και της εργασίας μέσω των 5 ταινιών («Με λένε Σβέτα», «Έξω», «Δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι», «Αόρατο χέρι», «Το εργοστάσιο του τίποτα») που κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ, θα μοιραστούμε οργουελικές φοβίες, καταστάσεις στα όρια αλλά και προτάσεις όπως την αυτοδιαχείριση ως ιδανικές λύσεις για να αλλάξουμε τα πράγματα.

➜ Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε την Αγορά, που αποτελεί το πολύτιμο εργαλείο όλων των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, αφού εδώ γεννιέται το σινεμά του αύριο. Η Αγορά φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 11 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

«H επιφάνεια των πραγμάτων»

«H επιφάνεια των πραγμάτων»

➜ Το ελληνικό τμήμα κλέβει πάντα την παράσταση αφού εδώ περιμένουμε να συναντήσουμε για πρώτη φορά το νέο Λάνθιμο, Οικονομίδη ή Αβρανά (παρεμπιπτόντως ο δημιουργός του «Miss Violence» θα είναι στη Θεσσαλονίκη με το νέο του φιλμ «Love Me Not» και στόρι που κινείται γύρω από ένα ευκατάστατο ζευγάρι που προσλαμβάνει μια νεαρή μετανάστρια ως παρένθετη μητέρα, με τους Ελένη Ρουσσινού και Χρήστο Λούλη στους βασικούς ρόλους). Από τις 33 ταινίες που θα συμμετάσχουν, οι 19 είναι σε πρώτη προβολή. Ανάμεσά τους βέβαια συναντάμε και μερικούς παλιούς αλλά αγαπημένους γνώριμούς μας, όπως τον Σταύρο Τσιώλη που κλείνει την τριλογία των γυναικών με το «Γυναίκες που περάσατε από δω», ενώ από τους νεοφερμένους κρατήστε τα ονόματα των Γαβριήλ Τζάφκα («Αγκάθι»), Νάνσυς Μπινιαδάκη («Η επιφάνεια των πραγμάτων») και Γιώργου Νικόπουλου (ένα πειραματικό animation είναι το «The Ox» που αναμένεται να συζητηθεί).  

«A Brief Excursion»  (Αφιέρωμα στο  βαλκανικό σινεμά)

«A Brief Excursion» (Αφιέρωμα στο βαλκανικό σινεμά) 

➜ Στο φεστιβάλ θα βρεθεί για πρώτη φορά ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο ηθοποιός - μύθος του «Απέραντου Γαλάζιου» που έκανε hot προορισμό για τους Γάλλους στα 80s την Αμοργό, ο οποίος συμμετέχει σε 2 ταινίες: Ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος». 

[BALKAN]_Dry_summer

«Dry summer»

➜ Το βαλκανικό τμήμα έχει φέτος ειδικό ενδιαφέρον, αφού η σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου δίνεται μέσα από έντεκα αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες (μη χάσετε το «Άνυδρο καλοκαίρι») που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία των Ορχάν Παμούκ, Ισμαήλ Κανταρέ, Νετζάτι Τζουμαλί, μεταξύ άλλων. 

«Ana mon amour»

«Ana mon amour»

Info: 2-12/11 Τα φιλμ θα προβληθούν στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον και τον Παύλος Ζάννας, καθώς και στις παραδοσιακές αίθουσες του Λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές). Φέτος οι προβολές απλώνονται και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» και το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά, μια καινοτομία των διοργανωτών. Η αυλαία του 58ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 2/11 στο Ολύμπιον, με την ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο της.  Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 12/11 με την κωμωδία «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ με all-star καστ (Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Κ. Μέρφι, Τ. Σπολ). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ