35351-79719.jpg
Μελετες

«Ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια: Όψεις ενός εμμένοντος κινδύνου»

Πώς βιώνει η κοινωνία την ανεργία και πώς τη συνακόλουθη ανασφάλεια, που προκύπτει από τη σημαντική αυτή αποστέρηση; Έχουμε εξοικειωθεί αρκετά με τη δημοσιογραφική καταγραφή ή την τηλεοπτική εικόνα, με την προσωπική μαρτυρία, την ψυχολογική πλευρά, τις οικονομικές στατιστικές. Εδώ όμως, στο συλλογικό αυτό τόμο, πέντε επιστήμονες μελετούν το θέμα από τη σκοπιά της Ανθρωπολογίας και της Κοινωνιολογίας, με έμφαση στο πώς οι νέες καταστάσεις βιώνονται από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Οι κοινωνιολόγοι Σταματίνα Κακλαμάνη, Χριστίνα Καρακιουλάφη, Γιώργος Τσιώλης (όλοι Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Γρηγόρης Κάτσας (Αμερικάνικο Κολέγο), καθώς και o κοινωνικός ανθρωπολόγος Μάνος Σπυριδάκης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), ο υπεύθυνος επιμελητής του έργου, αναδεικνύουν ποικίλες και σε κάποιο βαθμό απρόσμενες πλευρές του φαινομένου. Συγκεκριμένα: «η έννοια απασχολήσιμος»∙ η ανεργία και η αντίληψη της εργασίας στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα η επαγγελματική ενεργοποίηση πτυχιούχων ΑΕΙ και ειδικά συγκεκριμένων κλάδων η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση Περάματος η σχέση ανάμεσα στην ανεργία, τους μετανάστες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν θεμελιωμένα επιστημονικά, με βάση τα ποσοτικά εργαλεία των κοινωνικών επιστημών. Συνισταμένη των πέντε εργασιών είναι η αβεβαιότητα: αβεβαιότητα εργασιακή και γενικότερη, αβεβαιότητα για τη διατηρησιμότητα των κοινωνικών προτύπων, αβεβαιότητα για το βαθμό αποδόμησης του κοινωνικού κράτους ή των πολιτικών που συνδέονται μ΄ αυτό. Ο υπότιτλος «Όψεις ενός εμμένοντος κινδύνου» επικυρώνει τη συνισταμένη αυτή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», στο πλαίσιο της σειράς «Κοινωνικές Ανισότητες στην Ελλάδα», που επιμελείται ο Ιορδάνης Ψημμένος.