eleytherios-venizelos-cover.jpg
Εφηβικο

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία

  • Σελίδες: 88
  • Τιμή: €15,50
  • ISBN: 978-960-653-643-4

1864-2022. Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά τη γέννησή του σε ένα χωριό της Κρήτης, τι ξέρουν τα παιδιά για τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου; Μια εικονογραφημένη βιογραφία, η πρώτη για παιδιά και νέους, ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και η Μάρω Βασιλειάδου αφηγείται με απλό τρόπο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Το βιβλίο είναι μία συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Χανιά.

Μάρω Βασιλειάδου: Λίγα λόγια από τη συγγραφέα

«Πολλοί άνθρωποι με βοήθησαν στην πολύμηνη πορεία αυτού του βιβλίου. Ο καθένας με τον τρόπο του με έφεραν πιο κοντά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μοιράστηκαν μαζί μου προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από τα λευκώματά τους, αποκόμματα εφημερίδων και στιχάκια ποιημάτων, οικογενειακά αναμνηστικά και κειμήλια. Κι έτσι κατάλαβα ότι εκείνος παραμένει ακόμη ζωντανός για αυτή τη χώρα, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του. Χάρη στις αναμνήσεις τους, μπόρεσα να τον δω καλύτερα.

Επίσης οι μελετητές του έργου του Βενιζέλου είναι πολλοί και μας έχουν δώσει πλούσιο υλικό με πληροφορίες και απόψεις για τα χρόνια που έζησε, για την Κρήτη που γνώρισε όταν γεννήθηκε και για την Ελλάδα που μας κληροδότησε φεύγοντας από τη ζωή. Τα βιβλία τους και το εξαιρετικό αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ήταν πολύτιμοι βοηθοί σε αυτή τη διαδρομή προς το παρελθόν και κατά την παραμονή μου σε μια ταραγμένη εποχή γεμάτη μεγάλα ιστορικά γεγονότα, νίκες και καταστροφές.

Ελπίζω ότι οι σελίδες αυτής της πρώτης εικονογραφημένης βιογραφίας του Ελευθέριου Βενιζέλου να μην τον στενεύουν –ήταν πνεύμα ελεύθερο και ευχάριστο–, να μην υπερβάλλουν για τις πολιτικές επιτυχίες του ούτε όμως να υποβαθμίζουν τις ήττες, να μην ξεχνούν τη σημασία του για την Ελλάδα αλλά, ταυτόχρονα, να θυμούνται εκείνους που τον αγάπησαν και τους αγάπησε ως γιος, πατέρας, παππούς, σύζυγος και φίλος.

Ο ίδιος απολάμβανε την ανάγνωση καθισμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα του. Έτσι θα ήθελα να διαβαστεί κι αυτό το βιβλίο».

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου με αυτή την πρωτότυπη εικονογραφημένη βιογραφία υπογράφει το δεύτερο βιβλίο γνώσεων για παιδιά με θέμα την ελληνική ιστορία. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της 1821, ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία.

Η επιστημονική επιμέλεια της βιογραφίας έχει γίνει από τον ιστορικό Κωστή Γκοτσίνα, ενώ η εικονογράφος Θέντα Μιμιλάκη παίρνοντας έμπνευση από φωτογραφίες, έγγραφα και εφημερίδες εποχής μεταφέρει τους αναγνώστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη των χρόνων που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.