1821 Digital Gallery
Το νέο αίμα των Εκδόσεων
ΤΕΥΧΟΣ 500

Το νέο αίμα των Εκδόσεων

Πέντε διάδοχοι μεγάλων εκδοτικών οίκων μιλούν στην A.V.
Αργύρης Καστανιώτης,Νίκος Ψυχογιός, Κωστής Καρατζάς, Μαριλένα Πανουργιά και Άννα Πατάκη μιλάνε στην Athens Voice.

Αργύρης Καστανιώτης

Δεν θα υποκύψουμε στη λογική του ευκαιριακού αναγνώσματος

«Επιθυμία μου και όραμά μου είναι οι εκδόσεις Καστανιώτη να εξακολουθήσουν μελλοντικά να γράφουν τη δική τους ιστορία στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας, εμμένοντας στις βασικές αρχές με τις οποίες πορεύτηκαν στο χρόνο: την αγάπη στο καλό βιβλίο και στις καλαίσθητες εκδόσεις, την αφοσίωση στους συγγραφείς, τη συλλογική αντίληψη στην παραγωγή των βιβλίων, την αυστηρότητα στην επιλογή των τίτλων και την ευαισθησία στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Ως επικεφαλής του οίκου μας μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μείνουμε πιστοί στον παιδευτικό ρόλο του βιβλίου και ότι δεν θα υποκύψουμε στη λογική του ευκαιριακού αναγνώσματος. Και βέβαια θα αξιοποιούμε πάντα τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες χωρίς να χάνουμε το πρόταγμα της αισθητικής αρτιότητας κάθε έκδοσης. Όλα αυτά φιλοδοξώ να χαρακτηρίζουν τη μελλοντική διαδρομή μας, στην οποία θα ήθελα να συμπορευτούμε με όλους τους εκδότες, με όσους τουλάχιστον πιστεύουν ότι το βιβλίο είναι αγαθό απαραίτητο για την επιβίωσή μας και με όλους όσοι αντιλαμβάνονται ως ιδεώδη κοινωνία μια κοινωνία ευαίσθητων και ανήσυχων αναγνωστών».

Νίκος Ψυχογιός 

Σχετικα
Εκτός «Bild» ο διευθυντής για καταχρηστική συμπεριφορά
Εκτός «Bild» ο διευθυντής για καταχρηστική συμπεριφορά

Οι δραστηριότητές μας έχουν επεκταθεί στην Τουρκία και την Αμερική

image

«Η εταιρεία μας κλείνει φέτος 35 χρόνια επιτυχημένης εκδοτικής πορείας. Οι συγγραφείς που μας έχουν εμπιστευθεί το έργο τους πλησιάζουν τους 1.000, οι τίτλοι που συνθέτουν τον κατάλογό μας ξεπέρασαν τους 3.000, ενώ μερικές δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων μας έχουν φθάσει στα χέρια των αναγνωστών. Είμαστε περήφανοι που τόσοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο μάς εμπιστεύονται για να ικανοποιήσουν τις αναγνωστικές τους απαιτήσεις και που έχουμε χτίσει και αναδείξει μία τόσο σημαντική και πολυφωνική λίστα συγγραφέων. Αυτή συμπεριλαμβάνει τους διασημότερους λογοτέχνες παιδικών βιβλίων, τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας και τους εμπορικότερους συγγραφείς της ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής. Οι δραστηριότητές μας έχουν επεκταθεί στην Τουρκία με την ίδρυση της Pena Yayinlari και στην Αμερική με την ίδρυση της Bark Books. Τα ηνία της εταιρείας έχουν περάσει στη δεύτερη γενιά της επιχείρησης και μαζί με τους συνεργάτες μας διανύουμε τη δημιουργικότερη περίοδό μας».

Σχετικα
Ηλίας Ευθυμιόπουλος «Ποιήματα»: Σκοτία
Ηλίας Ευθυμιόπουλος «Ποιήματα»: Σκοτία

*Ο Ν.Ψ. είναι εμπορικός διευθυντής στις εκδόσεις Ψυχογιός


Κωστής Καρατζάς

Ο Ianos ανυπομονεί για τα 40 του χρόνια

image

«Ο Ianos είναι ένα δυναμικό κύτταρο πολιτισμού που διαρκώς μετασχηματίζεται. Προσθέτει νέες δραστηριότητες, μεταμορφώνει τις παραδοσιακές, διευρύνει το πλέγμα σχέσεων που τον συνδέει με τους δημιουργούς και το κοινό, κι έτσι παραμένει διαρκώς στην αιχμή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής. Όπως και ο ομώνυμος θεός, κρατάει πάντα το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον διατηρώντας ταυτόχρονα την ουσιαστική του εμπειρία από το παρελθόν. Φέτος γιόρτασε τα 30 χρόνια από τη γέννησή του και ανυπομονεί για τα 40!»


Μαριλένα Πανουργιά

Ο Ίκαρος πετάει στο μέλλον

image

«Η εικόνα που έχω στο μυαλό μου σήμερα για τον Ίκαρο στο μέλλον είναι η εξής:

• τον έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά, οι κόρες μας, καθώς παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση

• επανεκδίδονται όλοι μας οι κλασικοί τίτλοι, αλλά και συλλογές πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών

• ο κατάλογος ελληνικής και ξένης πεζογραφίας εμπλουτίζεται διαρκώς με βιβλία που συζητιούνται

• οι αναγνώστες των πρώτων μας παιδικών βιβλίων, ενήλικοι πια, έχουν αποκτήσει ένα υψηλό κριτήριο αισθητικής και επιστρέφουν τακτικά στο βιβλιοπωλείο της οδού Βουλής 4... Παρακολουθώ, συμβουλεύω διακριτικά και καμαρώνω από τα Κύθηρα, όπου έχω αποσυρθεί».


Άννα Πατάκη 

40 χρόνια από το πρώτο βιβλίο και συνεχίζουμε

image

«Οι εκδόσεις Πατάκη φέτος γιορτάζουν τα 40 τους χρόνια. Μου φαίνεται λίγο παράξενο να είναι τόσα πολλά, έχω πάντα την αίσθηση ότι είμαστε ακόμη στην αρχή σε πολλά πράγματα. Όταν στρογγυλεύουν όμως τα νούμερα, οι επέτειοι διαδέχοντσι η μία την άλλη: 40 χρόνια από το πρώτο βιβλίο, 35 χρόνια από την πρώτη Φραγκφούρτη, του πατέρα μας, χωρίς κλεισμένα ραντεβού και χωρίς δωμάτιο, 25 χρόνια από το πρώτο δικό μας περίπτερο στην έκθεση αυτή (ολοκληρώθηκε και φέτος αισίως σήμερα, Κυριακή 12 Οκτωβρίου), που εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότατο σε μέγεθος ετήσιο ραντεβού των εκδοτών όλου του κόσμου… Το μέλλον δεν μπορώ να το δω πολύ διαφορετικό από αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια: να έχουμε έναν υγιή και ισορροπημένο, ως προς τα τρία μεγάλα μέρη των εκδόσεων, τα εκπαιδευτικά βιβλία, τα βιβλία για παιδιά και για νέους, και τη λογοτεχνία και το δοκίμιο. Η προσπάθεια είναι να μη χαθούμε μέσα στον ωκεανό, να ξέρουμε καλά γιατί και πώς εκδίδουμε τα βιβλία μας, κι αυτό να το προσλαμβάνουν, θετικά, και οι άλλοι, να έχουμε δύναμη να διορθώνουμε τα λάθη μας (τα οποία τις πιο πολλές φορές τα ξέρουμε καλά) και το κουράγιο να ξεκινάμε από την αρχή».


Αγαπάμε τις εκδόσεις (κυρίως)...

ΑΓΡΑ Γιατί μας έμαθε τι σημαίνει αισθητική στις εκδόσεις (και αστυνομικό μυθιστόρημα)

ΑΓΚΥΡΑ Για τα εκπαιδευτικά (προνηπιακά και νηπιακά) βιβλία

ΑΣΤΑΡΤΗ Για τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα»

BELL Γιατί εκδίδει τον Stephen King

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Για τα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη

GEMA Για το βιβλίο «Η δουλειά και ο κόπος της» του Ευάγγελου Α. Παπαστράτου

ΔΙΟΠΤΡΑ Γιατί μας σύστησε τη Βικτόρια Χίσλοπ

ΕΣΤΙΑ Γιατί μας έμαθε τους συγγραφείς της γενιάς του ’30 (και τον Κούντερα, μεταξύ άλλων)

ΣΜΙΛΗ Για τα βιβλία της Μπροντέ

ΚΕΔΡΟΣ Γιατί από εδώ πέρασαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες συγγραφείς

ΚΕΥ ΒΟΟΚS Για τη βιογραφία του Σένα

ΚΙΧΛΗ Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός»

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Για τη σειρά αστυνομικών της

ΚΡΙΤΙΚΗ Για τα επιστημονικά της βιβλία

ΛΙΒΑΝΗ Για την «Καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ

ΜΕΛΑΝΙ Για τα βιβλία του Ντέιβντ Σεντάρις

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Για την αστυνομική σειρά και τη σειρά με τα βιβλία σε σχήμα pocket

ΜΙΕΤ Για τη σειρά «Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης»

ΜΙΝΩΑΣ Για τα βιβλία μαγειρικής

ΝΕΦΕΛΗ Για τη σειρά των βιβλίων θεάτρου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Για τα βιβλία της Μανίνας Ζουμπουλάκη

ΠΟΛΙΣ Για τα βιβλία του Phillip Roth και τις επιλογές της

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ Για τη σειρά βιβλίων Προοπτικές

ΤΟΠΟΣ Για τη σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας

ΩΚΕΑΝΙΔΑ Για τα βιβλία του Χρήστου Τσιόλκα

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5