Βιβλιο

Η αυλή του Χίτλερ: Ποιοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του Φύρερ;

Ένα βιβλίο για τους κόλακες που βοήθησαν τον Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η αυλή του Χίτλερ» της Heike B. Görtemaker, από τις εκδόσεις Gutenberg

Παρουσίαση του βιβλίου «Η αυλή του Χίτλερ» της Heike B. Görtemaker, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Γιάννη Κέλογλου

Η Heike B. Görtemaker είναι μια Γερμανίδα ιστορικός που έχει ασχοληθεί με τη μικροϊστορία του Γ’ Ράιχ: μεταξύ των βιβλίων της συγκαταλέγεται μια βιογραφία της Εύα Μπράουν −η πρώτη «ακαδημαϊκή» βιογραφία που αποφεύγει τα γαργαλιστικά κουτσομπολιά− καθώς και η βιογραφία της διάσημης Γερμανίδας δημοσιογράφου Margret Boveri, η ζωή της οποίας συνδέθηκε με το ναζιστικό κόμμα. Στο βιβλίο «Η αυλή του Χίτλερ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Γιάννη Κέλογλου, η Görtemaker εξετάζει τα ερωτήματα «Ποιοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του Φύρερ;» «Ποιοι τον επηρέαζαν περισσότερο;» «Ποια προνόμια απολάμβαναν;» «Τι απέγιναν μετά το τέλος του πολέμου;». Όλα αυτά φαίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ υπό το φως της διεθνούς συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Heike B. Görtemaker καταρρίπτει τον μύθο του μοναχικού Χίτλερ, παρουσιάζοντας άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ήδη από τη δεκαετία του 1920 ο Χίτλερ είχε γύρω του ανθρώπους οι οποίοι φρόντιζαν τη δημόσια εικόνα του και του εξασφάλιζαν οικονομική στήριξη και υψηλά ιστάμενους συμμάχους στο εξωτερικό. Το βιβλίο μάς μεταφέρει στο πολυτελές ορεινό του καταφύγιο και παρακολουθεί την καθημερινότητα της «αυλής» του, φωτίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο των γυναικών, όπως εκείνο της πανίσχυρης Μάγκντα Γκέμπελς, της αδελφής του Νίτσε, της κόρης του Βάγκνερ και των πολύ νεαρών ερωμένων του Φύρερ: από την ανιψιά του μέχρι την Εύα Μπράουν. Η ιστορία αρχίζει ανάποδα από την ήττα του και ξετυλίγεται μέχρι τις απαρχές του «κύκλου» στο Μόναχο της δεκαετίας του 1920: έτσι, η Görtemaker αφηγείται ολόκληρο το χρονικό του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος − τη συγκρότηση της «Δύναμης κρούσης», το πραξικόπημα, την κατάληψη της εξουσίας, το αιματηρό καλοκαίρι του 1934, το πογκρόμ του 1938, τον πόλεμο, την πικρή ήττα και το τι επακολούθησε μετά τις περίφημες αυτοκτονίες.

«Η αυλή του Χίτλερ: Ο στενός κύκλος του Φύρερ στο Τρίτο Ράιχ και μετέπειτα» διαβάζεται σαν μυθιστόρημα από το οποίο δεν λείπουν τα στοιχεία του τρόμου. Όταν η συγγραφέας περιγράφει το χάος των τελευταίων ημερών του καθεστώτος ανάμεσα στο Bunker του Χίτλερ και την εξοχική του κατοικία στις βαυαρικές Άλπεις, ο αναγνώστης καταλαβαίνει βαθύτερα τη φύση του ναζισμού απ’ ό,τι αν διάβαζε για τις ναζιστικές φρικαλεότητες. Μαζί με το «Σκοτεινό χάρισμα του Χίτλερ» του Lawrence Rees (εκδ. Πατάκη) και τη «Βιβλιοθήκη του Χίτλερ» του Timothy Ryback (εκδ. Πατάκη), αυτό το βιβλίο της Heike B. Görtemaker συμπληρώνει το πορτρέτο της πιο ζοφερής περιόδου του 20ού αιώνα και των ανθρώπων που δημιούργησαν τον ζόφο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ