Βιβλιο

Προσεχώς βιβλία: Τι ετοιμάζουν οι εκδοτικοί τους επόμενους μήνες

Απολαυστικά μυθιστορήματα, βιβλία λογοτεχνίας, αυτοβελτίωσης και non fiction.

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 818
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστίνα Μήτρεντσε, Museum of Contemporary Art Sydney MCA, drawing & collage on paper
Χριστίνα Μήτρεντσε, Museum of Contemporary Art Sydney MCA, drawing & collage on paper

Βιβλία: Τι ετοιμάζουν οι εκδοτικοί οίκοι τους επόμενους μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2022

Δυνατά ελληνικά ονόματα και βιβλία που έχουν γίνει ήδη μπεστ σέλερ στο εξωτερικό ετοιμάζουν οι εκδοτικοί οίκοι για τους επόμενους μήνες. Ξεχωρίσαμε τις πιο δυνατές αφίξεις που θα μας απασχολήσουν και σας παρουσιάζουμε τα βιβλία που θα τοποθετηθούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των e-shops μέχρι τον Ιούνιο.

Εκδόσεις Ψυχογιός

«Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε» του Χαρούκι Μουρακάμι.
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός αναμένουμε να κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 7 Απριλίου το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι. Ο Μουρακάμι, που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το «Νορβηγικό δάσος» το οποίο ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια σε πωλήσεις, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, με κάθε νέο βιβλίο του να αποτελεί εκδοτικό γεγονός. Αυτό συμβαίνει και με το «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε» που περιμέναμε πέντε χρόνια μετά την ιαπωνική του έκδοση.

Ποιος είναι «Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές»; Θα μας τον συστήσει ο Richard Osman, μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές περσόνες της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσιαστής του εξαιρετικά επιτυχημένου τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Pointless του BBC, στο νέο του μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει 19 Μαΐου. «Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης», το πρώτο του βιβλίο, είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία – μετά από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν. 

«Moonshot: Η Απίστευτη Κούρσα της Pfizer για τη Δημιουργία του Εμβολίου»,  Άλμπερτ Μπουρλά
Το βιβλίο «Moonshot: Η Απίστευτη Κούρσα της Pfizer για τη Δημιουργία του Εμβολίου», πρόκειται μια καθηλωτική εξιστόρηση του προέδρου και CEO της, Δρα Άλμπερτ Μπουρλά, που αναμένεται να «ρίξει φως» στο παρασκήνιο των εννιά μηνών του 2020, που οι επιστήμονες της Pfizer συνεργάστηκαν με την BioNTech  για να κάνουν το αδύνατο δυνατό – να αναπτύξουν, να υποβάλουν σε δοκιμή και να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, για το οποίο παλιότερα θα απαιτούνταν πολλά χρόνια. Το «Moonshot» θα είναι διαθέσιμο από τις 10 Μαρτίου και όλα τα έσοδα του συγγραφέα από την έκδοση θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


 

Εκδόσεις Καστανιώτη

 «Γκρίζες Μέλισσες» του Αντρέι Κούρκοφ
Από τον Καστανιώτη αναμένουμε το επίκαιρο όσο και συνταρακτικό μυθιστόρημα «Γκρίζες Μέλισσες» του Αντρέι Κούρκοφ, του επιφανέστερου σύγχρονου Ουκρανού συγγραφέα, στα μυθιστορήματα του οποίου αποτυπώνεται η περίπλοκη μετασοβιετική πραγματικότητα. Γραμμένο με χιούμορ, σαρκασμό αλλά και μελαγχολία, το βιβλίο πραγματεύεται την κρίση στο Ντονμπάς, όπου ουκρανοί μαχητές και φιλορώσοι αυτονομιστές ανταλλάσσουν πυρά σε καθημερινή βάση. Κεντρικός ήρωας ένας φιλήσυχος μελισσοκόμος, που κύριο μέλημά του είναι να μεταφέρει τις κυψέλες με τις μέλισσές του όσο πιο μακριά γίνεται για να μην έχει το μέλι τη γεύση του πολέμου… 

 

Ακόμα, το νέο μυθιστόρημα του δημοφιλούς στη χώρα μας κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα για το τραύμα της διασποράς και της ρήξης των δεσμών. Στο βιβλίο που θα έχει τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» ζωντανεύει η ιστορία μιας παρέας που έχει επιβιώσει στην εξορία και στη διασπορά, σε μέρη όπως η Βαρκελώνη, η βορειοδυτική άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μαδρίτη, το Πουέρτο Ρίκο, το Μπουένος Άιρες. Αυτό το μυθιστόρημα είναι ταυτόχρονα και ένας ύμνος στη φιλία, στους αόρατους και ισχυρούς δεσμούς της αγάπης, στην αφοσίωση που έρχεται από παλιά. 

Από έλληνες συγγραφείς αναμένουμε το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη, που για πρώτη φορά επικεντρώνεται λογοτεχνικά στη δική της ζωή και επιστρέφει στο μυθιστόρημα με το «Εμμανουήλ και Αικατερίνη - Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια». Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην αναζήτηση του εαυτού μέσα από τη σχέση με τους γνωστούς-αγνώστους που είναι πάντοτε οι γονείς. Γράφτηκε τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά όπως φαίνεται η συγγραφέας «έγραφε από παιδάκι». 


Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Αρχίζουμε από το τέλος» του Chris Whitaker.
Στις 17 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο «Αρχίζουμε από το τέλος», μια εμπνευσμένη ιστορία για το πώς το ανθρώπινο πνεύμα υπερισχύει και πώς η αγάπη –σε όλες τις εκδοχές της– τελικά νικάει. Ο Βρετανός Chris Whitaker συστήνεται στους Έλληνες αναγνώστες με αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα για ανθρώπους που αξίζουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που τους δίνει η ζωή. Πρόκειται για ένα βιβλίο μυστηρίου, με αναλαμπές χιούμορ και ελπίδας, που έχει ήδη αποσπάσει τρία σημαντικά βραβεία, πρόκειται να διασκευαστεί στη μικρή οθόνη και έχει συνεπάρει το κοινό και τους κριτικούς σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. 

«Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Irene Vallejo
Ακόμα περιμένουμε το «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Irene Vallejo, ένα ταξίδι στη ζωή και στην ιστορία των βιβλίων, που θα κυκλοφορήσει 14 Απριλίου. Με εξαιρετικές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό, τους ειδήμονες και αστρονομικές πωλήσεις (σχεδόν 500.000 αντίτυπα παγκοσμίως χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμα και στις 30 γλώσσες στις οποίες μεταφράζεται) κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν το πιο ευπώλητο βιβλίο στην Ισπανία. Μία συναρπαστική αναδρομή σε όσα διαφύλαξαν τα βιβλία για 30 αιώνες επιχειρεί η Ισπανίδα συγγραφέας, ξεδιπλώνοντας το νήμα της αφήγησής της σπό τους κλασικούς στον ιλιγγιώδη σύγχρονο κόσμο. Μια συλλογική περιπέτεια με πρωταγωνιστές εκατοντάδες ανθρώπους που στο πέρασμα του χρόνου συνέβαλαν στη δημιουργία και προστασία των βιβλίων. 

«Καμαριέρα» της Nita Prose
Στις 5 Μαΐου έρχεται και η «Καμαριέρα» της Nita Prose, διευθύντριας του Εκδοτικού Τμήματος του Simon & Schuste. Πρόκειται για ένα συγκινητικό πνευματικό ταξίδι που διερευνά τι σημαίνει να είσαι ίδιος με όλους τους άλλους και ταυτόχρονα ολότελα διαφορετικός, ενώ αποκαλύπτει ότι τα μυστήρια τελικά λύνονται όταν ακούς την καρδιά. Η Μόλι Γκρέι, η αξιαγάπητη ηρωίδα, «μπλέκεται» σε ένα έγκλημα που θυμίζει Αγκάθα Κρίστι, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι το μεγαλύτερο μυστήριο από όλα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.


Εκδόσεις Διόπτρα

«Η υπόσχεση» του Damon Galgut
Οι εκδόσεις Διόπτρα ετοιμάζουν το βιβλίο που κέρδισε το βραβείο Booker 2021 και αναδείχθηκε ως το βιβλίο της χρονιάς. Πρόκειται για το μυθιστόρημα με τίτλο «Η υπόσχεση» του νοτιοαφρικανού Damon Galgut, που θα κυκλοφορήσει στις 13 Απριλίου. Σε μια φάρμα έξω από την Πρετόρια, οι Σουάρτ συγκεντρώνονται για την κηδεία της μητέρας του σπιτιού, αλλά κάτω από το πένθος βράζουν οι διαφορές τους, με τη νεότερη γενιά να απεχθάνεται όσα αντιπροσωπεύει η οικογένεια, όπως την αθετημένη υπόσχεση στη μαύρη υπηρέτριά τους. Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, για τις οικογένειες που μισιούνται κι αγαπιούνται με το ίδιο πάθος. Μέσα από ένα πορτρέτο σε δεσμούς αίματος ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας. 

«Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό» της Giulia Caminito.
Ακόμα, στις 25 Μαΐου περιμένουμε το νέο βιβλίο της ιταλίδας Giulia Caminito, ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που μιλά για τον θυμό, την εφηβεία και το κυνήγι των ονείρων και συνεπήρε την Ιταλία όταν κυκλοφόρησε και πούλησε περισσότερα από 150.000 αντίτυπα. Με τίτλο «Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό» αφηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στη λίμνη Μπρατσιάνο, όπου μια περήφανη, πεισματάρα γυναίκα παλεύει λυσσαλέα για μια καλύτερη ζωή. Ύστερα από αμέτρητες μάχες για να βρει μια ευπρεπή στέγη στη Ρώμη για τον ανάπηρο άντρα και τα τέσσερα παιδιά της, θα εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην κόρη της, την Γκάια, γι’ αυτό την κυνηγάει σαν Κέρβερος: να μάθει γράμματα, να σπουδάσει, ν’ ανεβεί κοινωνικά. 

«Οι προφήτες» του Robert Jones Jr.
Ο Robert Jones Jr. δίνει φωνή σε σκλάβους και αφέντες μιας φυτείας του αμερικανικού Νότου μέσα από το βιβλίο του «Οι προφήτες», που συμπεριλήφθηκε στα 32 LGBTQ+ βιβλία που θα αλλάξουν το λογοτεχνικό σκηνικό. Ο Ισάια και ο Σάμιουελ φρόντιζαν τα ζώα του αχυρώνα και ο ένας τον άλλον. Μέχρι που συνταρακτικά γεγονότα οδηγούν στο να φαίνεται η αγάπη τους, που κάποτε ήταν τόσο απλή, αμαρτία και απειλή για την αρμονία της φυτείας. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει 8 Ιουνίου. 


Εκδόσεις Κάκτος

Είναι ο Τζορτζ Όργουελ ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη επιρροή; Ναι, απαντά ο John Rodden μέσα από το βιβλίο του «Η βιογραφία του Τζορτζ Όργουελ» που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κάκτος μέχρι τον Ιούνιο και πραγματεύεται τη μεταμόρφωση ενός άνδρα σε μύθο. Ο Rodden υποστηρίζει πως ο Όργουελ μπορεί να μην ήταν ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της γενιάς του, ωστόσο η επιρροή του μετά τον θάνατό του είναι ασύγκριτη. Μια πρωτοποριακή βιογραφία για το εκπληκτικό πέρασμα ενός λογοτέχνη σε θρύλο, που διερευνά το πώς ο άνθρωπος και συγγραφέας Orwell, γεννημένος ως Eric Arthur Blair, επισκιάστηκε από τη φασματική φιγούρα που σχετίζεται με εφιαλτικά οράματα για το πιθανό μέλλον μας.

Το «Πρακτορείο» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του αμερικανοκαναδού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας William Gibson, που χαρακτηρίζεται και ως πατέρας του cyberpunk. Το πρώτο του βιβλίο «Neuromancer» (1984) πούλησε παγκοσμίως πάνω από 6.5 εκατομμύρια αντίτυπα. Η υπόθεση: Η Verity Jane έχει προσληφθεί από το «Πρακτορείο» για να παρακολουθήσει μια νέα Τεχνητή Νοημοσύνη με το όνομα Eunice. Σύντομα ανακαλύπτει τη δύναμη της Eunice, αλλά αμφιταλαντεύεται για το αν θα μοιραστεί τις σκέψεις της με το «Πρακτορείο». Από την άλλη πλευρά και σε μία άλλη χώρα, σκοτεινοί χαρακτήρες μπορούν να σκαλίσουν το παρελθόν, ώστε να επηρεάσουν και να χειραγωγήσουν το μέλλον της Verity Jane…

Το βιβλίου του Μισέλ Μπαρνιέ, που από την απαρχή των διαπραγματεύσεων τέθηκε επικεφαλής του Brexit, με τίτλο «Η Μεγάλη Αυταπάτη: Το μυστικό ημερολόγιο του Brexit (2016-2020)» θα κυκλοφορήσει ώστε να δώσει απαντήσεις στις νέες συνθήκες ανάμεσα στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο και από το Δουβλίνο στη Λευκωσία, το ημερολόγιο του κορυφαίου Γάλλου πολιτικού και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί διαφωτιστική μαρτυρία για το διπλωματικό παρασκήνιο, εκεί που παίχτηκε ένας πραγματικός πόλεμος νεύρων. 


Εκδόσεις Πατάκη 

Το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στα An Post Irish Book Awards φέρνουν στα βιβλιοπωλεία οι εκδόσεις Πατάκη της Σάλλυ Ρούνεϋ με τίτλο «Όμορφε κόσμε, πού είσαι;». Η συγγραφέας της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Normal People» του BBC, μας συστήνει την Άλις, τον Φίλιξ, την Αϊλίν και τον Σάιμον, που είναι όλοι γύρω στα τριάντα – όμως νιώθουν ότι ζωή τούς προσπερνάει σιγά σιγά. Ερωτεύονται, απομυθοποιούν τον έναν μύθο της ζωής τους μετά τον άλλο, βρίσκονται και ξαναχωρίζουν. Αναρωτιούνται για τον έρωτα, το σεξ, τη φιλία, για τον ορισμό και την έννοια της επιτυχίας, αλλά και για το πώς μπορεί κανείς να ελπίζει για το καλύτερο σ’ έναν συνήθως απελπισμένο και απελπιστικό κόσμο. Μήπως άραγε βρίσκονται στο τελευταίο φωτεινό δωμάτιο του κόσμου πριν πέσει παντοτινά το σκοτάδι; Θα βρουν τον τρόπο να πιστέψουν ότι όντως υπάρχει ένας όμορφος κόσμος;

 Οι «Νύχτες πανούκλας» είναι το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του Ορχάν Παμούκ, που το έγραφε επί πέντε χρόνια. Πανδημία, χάος, επανάσταση. Εν μέρει αστυνομική ιστορία, εν μέρει ιστορικό έπος – ένα τολμηρό και λαμπρό μυθιστόρημα για το οποίο ασκήθηκε δίωξη στον νομπελίστα συγγραφέα του με την κατηγορία της προσβολής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας.

Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα με τίτλο «Να είχα, λέει, μια τρομπέτα», περιμένουν με προσμονή οι αναγνώστες το προσεχές διάστημα. Η ελληνίδα συγγραφέας, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων το 2019 για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα, ενώ τα διηγήματα και μυθιστορήματά της να έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.


Εκδόσεις Μίνωας

«Κατά Ιωάννη» του Σπύρου Πετρουλάκη.
Στις αρχές Απριλίου οι εκδόσεις Μίνωας θα κυκλοφορήσουν το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, που έχει διαβαστεί από χιλιάδες αναγνώστες, με τίτλο «Κατά Ιωάννη». Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα με τη γνωστή δυναμική γραφή του συγγραφέα, στο μυθιστόρημα του οποίου έχει βασιστεί και ο «Σασμός», η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία της χρονιάς. 

 

«Στον 5ο όροφο της Νομικής» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη
Ακόμα, το αστυνομικό μυθιστόρημα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη με τίτλο «Στον 5ο όροφο της Νομικής» επανεκδίδεται και θα κυκλοφορήσει στις 5 Μαΐου. Η «Οχιά», κατά κόσμον καθηγήτρια Λαμπρινή Σιώμου, και ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης εντοπίζονται δολοφονημένοι στον τομέα της Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής, την ίδια ώρα. Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, παλιός γνώριμος των θυμάτων, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τον διπλό φόνο. Ο Μαρκογιαννάκης εστιάζει στον τομέα της Εγκληματολογίας εισάγοντας τον αναγνώστη στην επιστήμη του και στα βάθη της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Μέσα στον Μάιο θα κυκλοφορήσει και το νέο δυστοπικό βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη. Στα μυθιστορήματά της το έγκλημα έρχεται σε ένα ιδιάζον γκρο πλαν, με το ψυχολογικό θρίλερ να αποκαλύπτει διαρκώς νέες, διαφορετικές πτυχές του. Ο «Μέντορας» είναι το πέμπτο της μυθιστόρημα και το πρώτο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας.


Εκδόσεις Εστία

Πολλά είναι τα νέα και μεγάλα ονόματα που θα φέρουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων οι εκδόσεις Εστία μέχρι το καλοκαίρι, με το νέο δοκίμιο του Μίλαν Κούντερα «Η ακρωτηριασμένη Δύση ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης» ψηλά στη λίστα αναμονής. Ο σπουδαίος τσέχος συγγραφέας της «Αθανασίας» και της «Αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι», μετά από χρόνια απουσίας επιστρέφει με ένα νέο δοκιμιακού τύπου βιβλίο που θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μέσα Απριλίου.

Το ίδιο διάστημα περιμένουμε την άφιξη του μυθιστορήματος τoυ κορυφαίου έλληνα πεζογράφου, σεναριογράφου και πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινού με τίτλο «Πρώτη νύχτα της νέας σελήνης». 

«Ο αγαπών σε, Μίτιας», οι ημερολογιακές σημειώσεις και επιστολές από το 1931-1932 ενός από τους σπουδαιότερους πεζογράφους της «Γενιάς του ’30», του Μ. Καραγάτση, σε φιλολογική επιμέλεια Χριστίνας Ντουνιά και Γιάννη Βάσση, θα βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων τους επόμενους μήνες.


Εκδόσεις Επίκεντρο

Το μνημειώδες δίτομο έργο της Χάνα Άρεντ, «Η ζωή του νου» ήταν το τελευταίο έργο της γερμανοαμερικανίδας συγγραφέως, το οποίο έμεινε ανολοκλήρωτο. Σχεδιασμένο σε τρία μέρη, μόνο οι δύο πρώτοι τόμοι πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν από τον αιφνίδιο θάνατό της και θα κυκλοφορήσουν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Μια πλούσια, προκλητική ανάλυση της ανθρώπινης νοητικής δραστηριότητας όσον αφορά τη σκέψη, τη θέληση και την κρίση.

Ένας ακόμα τίτλος που θα βρούμε στα βιβλιοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι «Ο Ελληνικός Εμφύλιος - Μνήμες σε πόλεμο», ένα βιβλίο ιστορίας του Ραϋμόνδου Αλβανού, διδάκτωρα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ. «Η ταυτότητα της πολιτικής στη μεταπολεμική Ελλάδα» είναι ένα ακόμα βιβλίο ιστορικής ανάλυσης από τον επίκουρο καθηγητή πολιτικών επιστημών και συγγραφέα Ανδρέα Πανταζόπουλο, που το έργο του περιλαμβάνει συγγραφή και μετάφραση βιβλίων και άρθρων για τη σοσιαλδημοκρατία, τον εθνικολαϊκισμό, τον αντισημιτισμό, την άκρα δεξιά και τον ρατσισμό.


Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Πρώτες εκδόσεις για μελέτες, δοκίμια αλλά και λογοτεχνικά βιβλία. Όσοι ενδιαφέρονται για την Ιστορία θα συναντήσουν στη λίστα των εκδόσεων Αλεξάνδρεια το βραβευμένο με το Edmund Keely Book Prize 2019 «Τραυλίζοντας το Έθνος - Διεθνικός πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850» της Κωνσταντίνας Ζάνου, τους συλλογικούς τόμους «Η οικοδόμηση του ελληνικού κράτους» σε επιμέλεια Χριστίνας Κουλούρη και «Μετασχηματισμοί της Ευρώπης - Δοκίμια προς τιμήν του Λουκά Τσούκαλη» και την έκδοση «Οι Εβραίοι της Ελλάδας» σε επιμέλεια Γιώργου Αντωνίου. Στη σειρά «Κοινωνία και Πολιτισμός» «Το βιβλίο της κόλασης» του Scott G. Bruce (ένα ταξίδι σε τρεις χιλιάδες χρόνια αιώνιας καταδίκης), μια κριτική αποτίμηση για τις «Πολιτικές ισότητας των φύλων. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα» από τη Μαρία Στρατηγάκη και τη μελέτη «Ορατός και αόρατος ρατσισμός τον 21ο αιώνα - Η δυτική μυωπία, η ισχύς του σεξισμού και η άρνηση του αντισημιτισμού» της Άννας Φραγκουδάκη. Στη λογοτεχνική βιβλιοθήκη έρχονται τα νέα βιβλία των Ηλία Ευθυμιόπουλου («Barcelona») και Μίλτου Πασχαλίδη («Ξενοδοχεία»), έγκλημα και μυστήριο από τους Κώστα Φασουλόπουλο («Τρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο») και Ρίτσαρντ Χαλ («Η δολοφονία της θείας μου») και το διάσημο μυθιστόρημα «Η γυναίκα από την Άνδρο» του Thornton Wilder.


Εκδόσεις Bell

Το δικό της συγγραφικό λογοτεχνικό ντεμπούτο κάνει η Hilary Clinton. Η διάσημη πολιτικός, που διετέλεσε 67η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη συγγραφέα Louise Penny, έγραψαν το μυθιστόρημα «Κράτος τρόμου» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bell τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς του Τζέφρι Άρτσερ, με ήρωα τον αστυνομικό Γουίλιαμ Γουόρικ, «Κάνε τα στραβά μάτια», αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Τα βιβλία του επιτυχημένου διεθνώς συγγραφέα Άρτσερ, 24 μυθιστορήματα και 8 συλλογές διηγημάτων, που έχουν εκδοθεί σε 97 χώρες και σε 37 γλώσσες, με συνολικές πωλήσεις πάνω από 330 εκατομμύρια αντίτυπα, χαρακτηρίζονται από ένταση, δεξιοτεχνική πλοκή και αγωνία. 

Ακόμη, τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει σε επανέκδοση το βιβλίο του Wilbur Smith από τη σειρά που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, «Ο έβδομος πάπυρος». Ο Smith, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς περιπετειωδών μυθιστορημάτων, έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2021 σε ηλικία 88 ετών. 


Εκδόσεις ΚΨΜ

Οι εκδόσεις ΚΨΜ, που από τη φετινή χρονιά κάνουν «άνοιγμα» σε ελληνική και ξένη λογοτεχνία, πρόκειται να εκδώσουν μέχρι το καλοκαίρι τρία βιβλία γερμανικής λογοτεχνίας για τους έλληνες αναγνώστες, σε μετάφραση Βασίλη Κωστόπουλου και Τέο Βότσου. Ο «Ενσυνείδητος φόνος» είναι ένα βιβλίο του γερμανού δικηγόρου και βραβευμένου σεναριογράφου Κάρστεν Ντους, που με βιτριολική σάτιρα, κυνισμό και μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ, καταγράφει την πορεία αυτοπραγμάτωσης –προσωπικής και επαγγελματικής– ενός ποινικολόγου, ο οποίος καταφεύγει σ’ έναν θεραπευτή για να διασώσει τον γάμο του, και εντέλει μεταμορφώνεται σε έναν «ενσυνείδητο» δολοφόνο. Στη συνέχεια, αναμένεται το αυτόνομο πρώτο μέρος μιας τριλογίας πολιτικών θρίλερ, που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, με τίτλο «Ζοφερή εξουσία» του Χάραλντ Λούντερς, Γερμανού ρεπόρτερ και τέως αρχισυντάκτη στο κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF. «Ο πατέρας κι εγώ» είναι ένα μυθιστόρημα της Ντιλέκ Γκιουνγκιόρ, συγγραφέα και δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής που γεννήθηκε στη Γερμανία, στο οποίο περιγράφει με ασύλληπτο βάθος αλλά και χιούμορ τη διαδικασία ενσωμάτωσης των Τούρκων στη Γερμανία. 


Εκδόσεις Αιώρα

Από τις εκδόσεις Αιώρα, περιμένουμε τον Απρίλιο την κυκλοφορία του βιβλίου «Θυμός: Πώς να απελευθερωθούμε από την αρνητική του ενέργεια» του Thich Nhat Hanh, παγκόσμιου ακτινοβολίας πνευματικού ηγέτη και ακτιβιστή της ειρήνης, που γεννήθηκε στο Βιετνάμ το 1926. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον είχε χαρακτηρίσει ως «απόστολο της ειρήνης και της μη βίας» και το 1967 τον πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης. Στο βιβλίο του δίνει εργαλεία για να μπορέσει κανείς να μεταμορφώσει την αρνητική ενέργεια του θυμού σε θετικό συναίσθημα. Τον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθεί στα ελληνικά το δεύτερο μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης Christine Wunnicke, με τίτλο «Η γυναίκα με το βαμμένο χέρι» (μτφ. Δέσποινα Κανελλοπούλου), που ψηλαφεί τα σύνορα Ανατολής και Δύσης, διερευνά τα γλωσσικά όρια και την οικουμενική ανάγκη μας για αφηγήσεις ιστοριών. Την ίδια περίοδο, θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο της γαλλίδας καθηγήτριας λατινικών, ελληνικών και γαλλικών Jeanne Roques-Tesson, με επίκαιρα και σύγχρονα στιγμιότυπα από την αρχαία Αθήνα, πρωταγωνιστές αρχαίους Έλληνες και τίτλο «Μικρά αθηναϊκά χρονικά».


Εκδόσεις University Studio Press

Μέχρι τον Απρίλιο πρόκειται να εκδοθεί στα ελληνικά το βιβλίο της φημισμένης θεωρητικού του φεμινισμού και ψυχαναλύτριας Jessica Benjamin, «Τα δεσμά του έρωτα - Ψυχανάλυση, φεμινισμός και το πρόβλημα της κυριαρχικότητας», από τις εκδόσεις University Studio Press. Το βιβλίο αφορά μια ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε δύο έντονες καταστάσεις: τον έρωτα και την κυριαρχικότητα. Την ίδια περίοδο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Η τέχνη του 19ου αιώνα - Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική». Ο Άλκης Χαραλαμπίδης, ομότιμος καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, εξετάζει την καλλιτεχνική παραγωγή του 19ου αιώνα, την υποδοχή της και την επίδραση του πνεύματος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία. Μέχρι τον Μάιο θα εκδοθεί το βιβλίο «Η σοβαρότητα του γέλιου - Τόποι και τρόποι της κωμωδίας», όπου ο Σάββας Πατσαλίδης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, εξετάζει την κωμωδία σε μια πιο σφαιρική (πρακτική και θεωρητική) προσέγγιση.


Εκδόσεις Κλειδάριθμος

«Μπίλι Σάμερς» του Stephen King.
Με αγωνία περιμένουμε και το νέο βιβλίο του θρυλικού Στίβεν Κινγκ. Θα κυκλοφορήσει 16 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο «Μπίλι Σάμερς» και θεωρείται ήδη το δυνατότερο βιβλίου του βασιλιά του τρόμου των τελευταίων χρόνων. Ήρωάς του είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος, παρασημοφορημένος βετεράνος του Ιράκ. Εν μέρει πολεμική ιστορία, εν μέρει ερωτική επιστολή στην Αμερική των μικρών πόλεων, παρουσιάζει ένα από τα πλέον αναπάντεχα ζευγάρια στη μυθοπλασία του King, που μαζί βάζουν στόχο να εκδικηθούν για τα εγκλήματα ενός απίστευτα φαύλου ανθρώπου. To «Μπίλι Σάμερς» είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, την τύχη, τη μοίρα και μια τελευταία προσπάθεια για εξιλέωση.

«Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας» του George S. Clason
Επίσης, το κλασικό βιβλίο προσωπικής οικονομικής ανάπτυξης «Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας» του George S. Clason, που πραγματεύεται την ατομική επιτυχία. Στις σελίδες του ο συγγραφέας, ταξιδεύοντας νοητά στη Βαβυλώνα, το λίκνο που γέννησε τις βασικές αρχές της οικονομίας, προσφέρει έναν οδηγό για την κατανόηση των χρηματοοικονομικών θεμάτων και τη γνώση για την οικονομική ανάπτυξη και επιτυχία.

 


* Η κεντρική φωτογραφία είναι έργο της Χριστίνας Μήτρεντσε από τη δεύτερη ατομική έκθεση της με τίτλο Minumental στην γκαλερί a.antonopoulou.art σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, που ξεκινά την Τετάρτη 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 7 Μαΐου 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ