Βιβλιο

Φίλιππε Πλιάτσικα, μίλα μας για τον «Υπασπιστή του αυτοκράτορα»

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός, σε μια χορταστική συνέντευξη για το νέο του μυθιστόρημα

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλά για το νέο του βιβλίο «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα» στις εκδόσεις Ψυχογιός και συναντά το κοινό του στο Public Συντάγματος.
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΤΟ «Ο ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ» | PHOTO: ΒΑΣΩ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλά για το νέο του βιβλίο «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα» στις εκδόσεις Ψυχογιός και συναντά το κοινό του στο Public Συντάγματος.

Ένα όνομα που δε χρειάζεται συστάσεις, ο μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του οποίου το έργο μελοποίησε τα καλύτερά μας χρόνια και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα, δοκιμάζει το δεύτερο βήμα του στη λογοτεχνία. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα» στις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βιβλίο του Φίλιππου Πλιάτσικα «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα»
Την Τρίτη 9/11 στις 20:30, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του, σε ένα event το οποίο θα μεταδοθεί παράλληλα ζωντανά στο Facebook και το YouTube. Με αφορμή το βιβλίο, αλλά και τη σημαντική αυτή εκδήλωση, απευθύναμε ορισμένα ερωτήματα στον συγγραφέα.

 

Ένα μυθιστόρημα που περνά από την Κρήτη, τη Μάνη, την Πεντέλη, το Παρίσι προκειμένου να μιλήσει για τις ζωές και τη μοίρα των ανθρώπων. Τι σας ενέπνευσε τον «Υπασπιστή του αυτοκράτορα»;
Κάπου μέσα στο 2017, με αφορμή μια συναυλία, βρέθηκα στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Έβρεχε απ’ το πρωί εκείνη τη μέρα, αλλά με το πρώτο απογευματινό άνοιγμα του καιρού βρήκα την ευκαιρία. Βγήκα μια βόλτα στα στενά που βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα. Πάντα μ’ αρέσει να το κάνω αυτό, όπου κι αν ταξιδεύω. Να μπλέκομαι μέσα στους ήχους, τα χρώματα και τις μυρωδιές του μέρους που βρίσκομαι. Να ανιχνεύω τα έργα και τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, αλλά κι αυτών που πέρασαν κι οι ζωές τους αποτυπώθηκαν στους τοίχους. Το βλέμμα μου έπεσε σε μια επιγραφή που υπήρχε έξω από ένα παλιό σπίτι.

Μεσολάβησαν 5 χρόνια ανάμεσα στο λογοτεχνικό σας ντεμπούτο και το νέο αυτό μυθιστόρημα. Ήταν απαραίτητο αυτό το κενό;
Όλα τα κενά και τα διαλείμματα, σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, είναι απαραίτητα, αναπόφευκτα και ωφέλιμα.

Ως τραγουδοποιός με μακρά σταδιοδρομία, πόσο δύσκολο στάθηκε να δοκιμάσετε το ταλέντο σας σε μια εκφραστική φόρμα τελείως διαφορετική;
Το τραγούδι είναι μια συμπυκνωμένη μορφή έκφρασης, όπου σε λίγα λόγια κωδικοποιείς όλα αυτά που έχεις να πεις. Η λογοτεχνία είναι μια πιο αναλυτική μορφή, όπου ανοίγεις τη σύνθεση αυτών που θες να εκφράσεις σε πολύ περισσότερα επίπεδα. Το μέγεθος της ανάγκης, κάθε φορά, για τη μια η την άλλη μορφή έκφρασης, τις κάνει περισσότερο ή λιγότερο δύσκολες.

Απολαμβάνετε τη μοναχικότητα του συγγραφέα; Είναι απαραίτητο για εσάς να εργάζεστε μακριά από τα φώτα της σκηνής;
Απόλαυσα κάθε στιγμή αυτής της απολύτως προσωπικής διαδικασίας μέχρι την τελευταία τέλεια που έβαλα. Μια τελείως διαφορετική διαδικασία απ’ τους ήχους, τη βουή, τα φώτα, τον κόσμο που έχω συνηθίσει και έχω επίσης τόσο ανάγκη να βιώνω.

Είστε ενθουσιώδης αναγνώστης; Ποιους συγγραφείς εκτιμάτε και ποιοι έχουν επηρεάσει το δικό σας ύφος γραφής;
Αγάπησα την λογοτεχνία από πολύ μικρός. Την είχα δει ως ένα τρόπο να μπορέσω να βοηθηθώ στην τέχνη που είχα ανάγκη περισσότερο από κάθε τι. Στην τραγουδοποιία. Να μπορέσω να μάθω μέσα απ’ αυτά τα θαυμαστά κείμενα που βρέθηκαν στα χέρια μου πώς να χρησιμοποιώ την απέραντη δύναμη των λέξεων. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια σχολή, ιδιαίτερα τώρα πια. Ωστόσο ξεκίνησα με μια βαθιά αγάπη για τους λατινογενείς συγγραφείς.

Πανδημία, μουσική και λογοτεχνία: Στάθηκε καλή αυτή η τόσο δύσκολη περίοδος μαζί σας, τουλάχιστον στο δημιουργικό σκέλος;
Για μένα υπήρξε εσωτερικά δημιουργική αυτή η περίοδος. Είχα αποφασίσει να μην με ξοδέψει σε ανούσια οργή και άρνηση.

Στη μεγάλη μουσική διαδρομή που έχετε διανύσει, τι ήταν αυτό που όρισε τα δικά σας βήματα;
Η μεγάλη μου ανάγκη για έκφραση και αλληλεπίδραση, έστω και με έναν άνθρωπο. Η ανάγκη μου να μοιραστώ. Οι ανεκπλήρωτοι έρωτές μου, η αγάπη μου, τα πένθη μου, οι δικοί μου άνθρωποι κι οι ξένοι που έγιναν κοντινοί.

«Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα» είναι ένα βιβλίο με πολλά ταξίδια. Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό ταξίδι που έχετε κάνει εσείς και γιατί;
Τα ταξίδια με το νου πάντα με μάγευαν. Ακόμα κι όταν ταξίδευα κυριολεκτικά, τα ταξίδια του μυαλού που μου δημιουργούσαν οι εικόνες που έβλεπα, οι μυρωδιές, οι άνθρωποι που γνώριζα ήταν αυτά που κυριαρχούσαν.

Την Τρίτη συναντάτε τους αναγνώστες σας στο Public Συντάγματος. Σας έχει λείψει η επαφή με τον κόσμο;
Έχω μόλις βγει από μια πολύ μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία των Πυξ Λαξ  με την ιδιότητα μου ως μουσικός, όπου η συμμετοχή του κόσμου ήταν για ακόμη μια φορά εντυπωσιακή. Γι’ αυτό θα κλείσουμε το χρόνο με δυο συναυλίες στο Christmas Theater στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, που τις περιμένω με ανυπομονησία. Όμως τούτη εδώ η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για μένα και την αντιμετωπίζω σαν ένα μικρό παιδί που το βάζουν για πρώτη φορά σ’ ένα μεγάλο φανταχτερό παιχνιδότοπο.

Έχει για εμένα ξεχωριστή σημασία, μιας και θα έχω τη χαρά να βρεθώ με φίλους και αναγνώστες και να μιλήσω μαζί τους για το νέο μου βιβλίο, έχει να ακούσω τις απορίες τους και σκέψεις τους πάνω σε αυτό το έργο που έχω αγαπήσει τόσο πολύ, αυτά τα χρόνια που το ετοίμαζα. Και ευχαριστώ πολύ την Άννα Αφεντουλίδου και τον Χάρη Μιχαηλίδη που θα είναι δίπλα μου απόψε, όπως και τις εκδόσεις Ψυχογιός για την αφάνταστη φιλοξενία τους. Οπότε για εμένα, η ημέρα αυτή της παρουσίασης είναι σαν μια μικρή γιορτή, σαν τα «πρώτα γενέθλια».

Έχετε περισσότερα μυθιστορήματα στα σκαριά; Μπορούμε να προσμένουμε σύντομα ένα νέο βιβλίο με την υπογραφή σας;
Μακάρι να προκύψει πάλι αυτή η τόσο όμορφη και τόσο ωφέλιμη ανάγκη για ένα ακόμη μυθιστόρημα. Να βυθιστώ και πάλι στις ζωές και τις ιστορίες των ηρώων και μαζί τους να ταξιδέψω τον κόσμο. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αγνοήσω αυτή την ανάγκη.


ypaspistis-aytokratora-pliatsikas-banner.png

info
Την Τρίτη 9/11 στις 20:30, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα είναι στο Public Café Συντάγματος για να παρουσιάσει το βιβλίο «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η ποιήτρια Άννα Αφεντουλίδου. Θα συμμετάσχουν σε ένα μικρό απόσπασμα της παράστασης «Μουσική για ένα βιβλίο» η ηθοποιός Ιωάννα Παπακωνσταντίνου και ο κιθαρίστας Χάρης Μιχαηλίδης. Υπεύθυνος ήχου θα είναι ο Νίκος Παππάς, ενώ υπεύθυνος φωτισμού ο Περικλής Μαθιέλης.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δείτε τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ