Βιβλιο

Ο Λεβιάθαν ξυπνά: Μια space όπερα για δύσκολους καιρούς

Το πρώτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας της σειράς «Expanse» του James S.A. Corey, που μετράει οκτώ βιβλία και μια πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο Λεβιάθαν Ξυπνά» του James S.A. Corey (Ty Franck - Daniel Abraham), από τις εκδόσεις Anubis.

Ο Λεβιάθαν Ξυπνά: Το βιβλίο του James S.A. Corey (Ty Franck - Daniel Abraham) που ενέπνευσε την τηλεοπτική σειρά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

Ο James S.A. Corey δεν υπάρχει. Πίσω από το όνομα αυτό κρύβονται δύο άνθρωποι. Ο ένας είναι ο Ty Franck, που έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως βοηθός του George R.R. Martin, του συγγραφέα της σειράς επικής φαντασίας «A Song Of Ice And Fire», πάνω στο οποίο βασίστηκε το Game Of Thrones. Ο άλλος είναι ο Daniel Abraham, που γράφει σενάρια για comics, για τηλεοπτικές σειρές αλλά και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Ζούμε σε μια εποχή, που τα πιο επιτυχημένα βιβλία –εκείνα που πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα, εννοώ– βασίζονται στην αρχική ιδέα και μια γενική ανάπτυξη της πλοκής από τον συγγραφέα που βάζει το όνομά του στον τίτλο του βιβλίου και στην ομαδική εργασία μερικών εξαιρετικά έμπειρων επιμελητών που αναλαμβάνουν να συζητούν τα κεντρικά σημεία με το όνομα του εξωφύλλου, να αναπτύσσουν τις λεπτομέρειες και να γράφουν λέξη προς λέξη –και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο– το κείμενο. Μικρή σημασία έχει επομένως το αν ο James S.A. Corey είναι ένα και μοναδικό πρόσωπο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η σειρά «Expanse» αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της σύγχρονης εποχής.

Ο Λεβιάθαν στην παλαιά Διαθήκη είναι ένα γιγάντιο κήτος. Ο θεός δημιούργησε ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό, στη συνέχεια όμως σκότωσε το θηλυκό γιατί θεώρησε ότι οι απόγονοί τους θα κατέστρεφαν τον Κόσμο. Στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Χομπς, ο Λεβιάθαν αντιπροσωπεύει το Κράτος. Ο Λεβιάθαν, το Κράτος δηλαδή, είναι αποτέλεσμα ενός «κοινωνικού συμβολαίου», έτσι ώστε να μην καταστραφεί η ανθρώπινη κοινωνία. Τέτοια ακριβώς είναι και τα ζητήματα, που θίγει ο James S.A. Corey: ζητήματα εξουσίας.

Το «Ο Λεβιάθαν Ξυπνά» ξεκινάει σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα –τον Άρη, τη Σελήνη, τη Ζώνη Αστεροειδών και ακόμα παραπέρα– αλλά τα μακρινά αστέρια είναι ακόμη άπιαστα. Ο Τζιμ Χόλντεν είναι ύπαρχος μιας φορτηγίδας που μαζεύει πάγο από τους δακτυλίους του Κρόνου και τον μεταφέρει στους σταθμούς ορυχείων της Ζώνης. Όμως, όταν με το πλήρωμά του πέφτουν πάνω σε ένα εγκαταλειμμένο πλοίο, το Σκόπουλαϊ, βρίσκουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ένα μυστικό για το οποίο κάποιος είναι διατεθειμένος να σκοτώσει – να σκοτώσει σε μια κλίμακα αδιανόητη για τον Τζιμ και το πλήρωμά του. Το ηλιακό σύστημα βρίσκεται στο κατώφλι του πολέμου, εκτός αν οι ήρωες ανακαλύψουν ποιος εγκατέλειψε το πλοίο και γιατί. Ο επιθεωρητής Μίλερ ψάχνει μια κοπέλα. Μια κοπέλα χαμένη σε ένα σύστημα με δισεκατομμύρια πληθυσμό. Οι γονείς της, όμως, έχουν πολλά χρήματα να διαθέσουν για να τη βρουν. Όταν τα ίχνη της οδηγούν στο Σκόπουλαϊ και στον Χόλντεν, ο επιθεωρητής συνειδητοποιεί ότι αυτή η κοπέλα ίσως είναι το κλειδί για τα πάντα. Ο Χόλντεν κι ο Μίλερ πρέπει να ενώσουν τις τελείες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γης, τους επαναστάτες των εξωτερικών πλανητών και τις μυστικοπαθείς εταιρείες – και οι πιθανότητες είναι εναντίον τους. Αλλά στη Ζώνη, οι κανόνες είναι διαφορετικοί κι ένα μικρό πλοίο μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο του σύμπαντος.

The expanse - «Ο Λεβιάθαν Ξυπνά» του James S.A. Corey (Ty Franck - Daniel Abraham), από τις εκδόσεις Anubis.

Η σειρά «Expanse» (η «Επέκταση» δηλαδή) μετράει ήδη οκτώ βιβλία, με το ένατο και τελευταίο να γράφεται αυτή την εποχή. Η επιτυχία της -όπως και η επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς- βασίζεται τόσο στη μαεστρία των συγγραφέων, όσο και στο ιδίωμα που αναπτύσσουν. Ένα ιδίωμα που κρατάει από τα ιπποτικά μυθιστορήματα, περνάει μέσα από την παράδοση της βικτωριανής και εδουαρδιανής Αγγλίας και φτάνει μέχρι την επιστημονική φαντασία, όπως την είδε -τρανό παράδειγμα- ο Brian Aldiss. Ο όρος σχετίζεται με την όπερα στην έννοιά της ως μελόδραμα, με έντονη την επίκληση των ηθικών αξιών αλλά και τη χρήση της συγκίνησης. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, η έννοια του μελοδράματος ταυτίστηκε με τη λαϊκή λογοτεχνία, είναι βέβαιο ότι η αξία του συγγραφέα που αποφασίζει να εμπλακεί με το είδος και η μίξη της παλιάς συνταγής με νέες ιδέες, λειτουργούν προς όφελος του τελικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωσή μας, οι Ty Franck και Daniel Abraham διαθέτουν ταλέντο αλλά και γνώση. Η χρήση της επιστημονικής φαντασίας απογειώνει -κυριολεκτικά- το τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, έχουν τον τρόπο να δημιουργήσουν έντονη συγκίνηση και αμέσως μετά το τέλος της ανάγνωσης του πρώτου τόμου, αναζητάς και τους υπόλοιπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ