Βιβλιο

Μαξ Βέμπερ, Έργα 1894-1920: Μια ανθολογία κειμένων

Οι ιδέες του επηρέασαν την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική έρευνα και τη θεωρία του κράτους και της δυτικής δημοκρατίας η οποία αναπτυσσόταν στη διάρκεια της Μπελ Επόκ στο πλαίσιο του έθνους-κράτους.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Έργα 1894-1920», μια ανθολογία κειμένων του Μαξ Βέμπερ, από τις εκδόσεις ΚΨΜ

Παρουσίαση του βιβλίου «Έργα 1894-1920», μια ανθολογία κειμένων του Μαξ Βέμπερ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Μια ανθολογία των έργων του μεγάλου Γερμανού κοινωνιολόγου Μαξ Βέμπερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, με τίτλο «Έργα 1894-1920». Πρόκειται για δίτομη έκδοση σε μετάφραση Θανάση Γκιούρα, η οποία καλύπτει πολλούς από τους τομείς έρευνας και γνώσης του Βέμπερ. Ο Βέμπερέζησε από 1864 μέχρι το 1920, μια εποχή που σημαδεύτηκε από τον Γαλλο-πρωσσικό πόλεμο, την Κομμούνα του Παρισιού, τη μεγάλη ύφεση του 1880-1890, την υπόθεση Ντρέιφους, τις ρωσικές επαναστάσεις του 1905 και 1917, τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, τις εξεγέρσεις του 1918 στο Βερολίνο, τη συνθήκη των Βερσαλλιών και τις απαρχές της δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Οι ιδέες του Μαξ Βέμπερ επηρέασαν την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική έρευνα και τη θεωρία του κράτους και της δυτικής δημοκρατίας η οποία αναπτυσσόταν στη διάρκεια της Μπελ Επόκ στο πλαίσιο του έθνους-κράτους.

Ο Βέμπερ γεννήθηκε στην Ερφούρτη (τότε της Πρωσσίας) και σπούδασε στη Χαϊδελβέργη, στο Βερολίνο και στο Γκέτινγκεν προτού γίνει καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Φράιμπουργκ και στη συνέχεια στη Χαϊδελβέργη. Αν και η καθηγητική του έδρα ήταν η πολιτική οικονομία, συγκαταλέγεται μαζί με τον Καρλ Μαρξ, τον Εμίλ Ντιρκέμ και τον Αύγουστο Κοντ στους τέσσερις κλασικούς της κοινωνιολογίας και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της διεπιστημονικής έρευνας. Στο ογκώδες και πολύπλευρο έργο του ασχολήθηκε με τις μορφές κυριαρχίας και πολιτικής, με την οργάνωση του κράτους και τη γραφειοκρατία, με τη δράση του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, με την εξέλιξη της νομικής επιστήμης στη Δύση και με τον ρόλο των οργανωμένων θρησκειών στη διαμόρφωση των οικονομικο-κοινωνικών συστημάτων. Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζουν «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού», «Οικονομία και Κοινωνία», «Θρησκευτικές κοινότητες», «Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες», «Η πολιτική ως επάγγελμα».

Αυτή η συλλογή κειμένων του καλύπτει το διάστημα 1894 – 1920 και είναι η μεγαλύτερη ανθολογία έργων του Βέμπερ στα ελληνικά. Βασισμένη στα ερευνητικά αποτελέσματα της έκδοσης των Απάντων (Μαξ ΒέμπερGesamtausgabe), περιέχει γνωστά και άγνωστα στην Ελλάδα κείμενα του Βέμπερ, αυτοτελή επιστημονικά άρθρα, εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια, πολιτικά άρθρα και εγκυκλοπαιδικά λήμματα. Από τις διεξοδικές και απαιτητικές μεθοδολογικές αντιπαραθέσεις των αρχών του αιώνα μέχρι τις οξυδερκείς πολιτικές αναλύσεις στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, κι από τις κοινωνικές αναλύσεις της αυτοκρατορικής Γερμανίας μέχρι τις προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα, η συλλογή παρουσιάζει σε αυστηρά χρονολογική σειρά καρπούς της επιστημονικής και πολιτικής δραστηριότητας του Βέμπερ. Με το εγχείρημα εμπλουτίζεται σημαντικά η πρόσληψη του βεμπεριανού έργου στην Ελλάδα, το οποίο έχει μεταφραστεί ευρέως και κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Δώμα, Οδυσσέας, Σαββάλας, Alter Ego, Κένταυρος και Gutenberg.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ