Βιβλιο

Η βιβλιοθήκη του χειμώνα: Δοκίμια, ιστορικά και ποίηση

Όλα όσα θα διαβάσεις όταν έξω θα λυσσομανάει

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 802
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 8 βιβλία, δοκίμια, ιστορικά και ποίηση, και προτείνουμε ιδέες και τίτλους.
© Thought Catalog / Unsplash

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 8 βιβλία, δοκίμια, ιστορικά και ποίηση, και προτείνουμε ιδέες και τίτλους.

ΔΟΚΙΜΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Εθνικολαϊκισμός και νεωτερικότητα στην Ελλάδα, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Επίκεντρο
Εθνικολαϊκισμός και νεωτερικότητα στην Ελλάδα, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Επίκεντρο
Πού πρέπει να αναζητήσουμε τις διανοητικές και αξιακές ρίζες του πολιτικού εθνικολαϊκισμού που περιοδικά επανέρχεται στην επικαιρότητα; Άραγε, υπάρχει μία αφετηρία, μία απαρχή την οποία μπορούμε να θεωρήσουμε ως το εναρκτήριο λάκτισμα της κυριαρχίας αυτού του φαινομένου; Ο Ανδρέας Πανταζόπουλος αναζητεί, εντοπίζει και αναδεικνύει γνωστά και άγνωστα κείμενα των Γ. Ψυχάρη, Κ. Παλαμά, Αλ. Παπαδιαμάντη, Π. Γιαννόπουλου, Ι. Δραγούμη, Γ. Θεοτοκά, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη και Γ. Ρίτσου, που έχουν επίκεντρό τους τον «λαό» και την «εθνική» του ταυτότητα, ανατέμνοντας την πολιτισμική εθνικολαϊκή συνθήκη που αυτοί εγκαθιδρύουν. Και η οποία βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτισμική και πολιτική νεωτερικότητα.


Tα Kόκκινα Tετράδια της Κομμούνας - Oι Σημειώσεις μου, Μαξίμ Βιγιόμ, Σύγχρονη Εποχή
Tα Kόκκινα Tετράδια της Κομμούνας - Oι Σημειώσεις μου, Μαξίμ Βιγιόμ, Σύγχρονη Εποχή
Ο Μαξίμ Βιγιόμ αποτυπώνει στις ημερολογιακές του σημειώσεις από τις μέρες της Κομμούνας τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του παγκόσμιου εργατικού κι επαναστατικού κινήματος. Ο Βιγιόμ είναι αυτόπτης μάρτυρας, συμμετέχει στα τεκταινόμενα της Κομμούνας και διηγείται το πώς πολέμησε, πώς πολέμησαν οι άλλοι, πώς αγωνίστηκε το προλεταριάτο του Παρισιού εκείνο το συγκλονιστικό διάστημα του 1871. Τα Κόκκινα τετράδια της Κομμούνας αποτελούν ένα ιστορικής σημασίας ντοκουμέντο, που για πρώτη φορά κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τη Σύγχρονη Εποχή, καθώς μέσα από την αφήγηση-μαρτυρία του συγγραφέα έρχονται στο φως στοιχεία για το επαναστατικό έργο των Κομμουνάρων.


Οικογενειακές Ιχνηλασίες - Θεσσαλονίκη, Κατοχή-Εμφύλιος, Στέφανος Γ. Σταύρου, Επίκεντρο
Οικογενειακές Ιχνηλασίες - Θεσσαλονίκη, Κατοχή-Εμφύλιος, Στέφανος Γ. Σταύρου, Επίκεντρο
Ο συγγραφέας ιχνηλατεί τις παράλληλες πορείες τριών ατόμων κατά την κατοχή και τον εμφύλιο στη Θεσσαλονίκη, άγνωστων τότε μεταξύ τους και κατόπιν μελών της οικογένειάς του. Συγχρόνως καταγράφει την κατοχική πορεία των δύο εβραϊκών οικογενειών της πόλης, Μπενσασσών και Ασσαέλ, μεταξύ των ελαχίστων που επέζησαν του ολοκαυτώματος. Η διάσωση των οικογενειών αυτών άμεσα συνέχεται με τη δράση των μελών της οικογένειας του συγγραφέα. Συγχρόνως, επιχειρείται μεταφορά του επικρατούντος τότε κλίματος και ευσύνοπτη ανάπτυξη του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, την αναφερομένη και ως «μητέρα του Ισραήλ» και αναπόφευκτα στο Εβραϊκό δράμα της κατοχής, στην εαμοκρατία της πόλης και στον εμφύλιο.


Τα Βαλκάνια ως Ευρώπη (1821-1914), επιμέλεια Timothy Snyder και Katherine Younger, Επίκεντρο
Τα Βαλκάνια ως Ευρώπη (1821-1914),
επιμέλεια Timothy Snyder και Katherine Younger, Επίκεντρο
Η συλλογή δοκιμίων τοποθετεί τα Βαλκάνια στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων όχι ως μια προβληματική συγκρουσιακή ζώνη, αλλά ως μια κατεξοχήν περιφέρεια της Ευρώπης. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα Βαλκάνια δεν υστερούσαν συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προηγήθηκαν και προέβλεψαν πολλές δυτικοευρωπαϊκές εξελίξεις στις δεκαετίες πριν και μετά το 1900. Καθώς εξασθένιζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και εφαρμόζονταν όλο και περισσότερες μορφές άτυπης διπλωματίας, μετασχηματίστηκαν παράλληλα οι σχέσεις μεταξύ ταυτότητας και γεωπολιτικής. Αποτέλεσμα ήταν το φαινόμενο που έμελλε να διαπεράσει ολόκληρη την Ευρώπη τις δεκαετίες του 1920 και του 1930: η σταδιακή αντικατάσταση των αντιλήψεων της θρησκείας και της εθνοτικότητας με την ιδέα της υπηκοότητας και του ανήκειν σε ένα κράτος.


Τα μυστικά των εικόνων: η θάλασσα, η γυναίκα και τα μουσεία στη ζωγραφική, Ελένη Μάργαρη, Historical Quest
Τα μυστικά των εικόνων: η θάλασσα, η γυναίκα και τα μουσεία στη ζωγραφική, Ελένη Μάργαρη, Historical Quest
Στο βιβλίο αυτό ερευνάται ο κόσμος του παρελθόντος και αποκαλύπτει λησμονημένα μυστικά του μέσα από έργα ζωγραφικής που εικονίζουν παρόμοια θέματα: η θάλασσα, η γυναίκα και τα μουσεία στη ζωγραφική. Βασισμένο σε σχετικά άγνωστα έργα τέχνης και σε πλούσια βιβλιογραφία, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της εικαστικής θεματολογίας, τον μεταφέρει σε εποχές του παρελθόντος, υπενθυμίζει αντιλήψεις ξεπερασμένες και αποκαλύπτει πόσα έχουν αλλάξει σήμερα στην τέχνη και στη ζωή, αλλά και πόσα ακόμη παραμένουν εκπληκτικά αμετάβλητα.


Η ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary, Συλλογικό, AdVenture ΑΕ
Η ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary, Συλλογικό, AdVenture ΑΕ
Στη νέα κοινή έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος παρουσιάζονται 125 άγνωστα και ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια με 320 μοναδικά πρόσωπα από το λεύκωμα του Benjamin Mary (1792-1846), πρώτου βέλγου διπλωμάτη στην Ελλάδα και ζωγράφου. Η έκδοση αποτελεί σταθμό στην προσωπογραφία αγωνιστών, πολιτικών, ιερωμένων, λογίων και καθημερινών ανθρώπων των μέσων του 19ου αιώνα, καθώς μορφές άγνωστες στην εικονογραφία αναδύονται, εμπλουτίζοντας την τοπική ιστορία. Ο τόμος συμπληρώνεται με εισαγωγικά σημειώματα που περιγράφουν το κάθε τεκμήριο, την ιστορική στιγμή της Εθνικής Συνελεύσεως του 1843-1844, το εκκλησιαστικό ζήτημα της περιόδου κ.λπ.  Επιστημονική επιμέλεια – Συντονισμός έρευνας: Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου.


Ρουά ματ στο Βερολίνο, Τζάιλς Μίλτον, μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, Μίνωας
Ρουά ματ στο Βερολίνο, Τζάιλς Μίλτον, μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, Μίνωας
Μια καθηλωτική αφήγηση της κούρσας για την κατάληψη του Βερολίνου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ιστορία ενός άνευ προηγουμένου ανθρώπινου δράματος, που καθόρισαν τον σύγχρονο κόσμο. Αντίπαλα συστήματα, αντίπαλες ιδεολογίες και αντίπαλες προσωπικότητες μετέτρεψαν τη γερμανική πρωτεύουσα σε ένα εκρηκτικό πεδίο μάχης. Τα ερείπια αυτής της άλλοτε σπουδαίας πόλης σύντομα γέμισαν κατασκόπους, γκάνγκστερ και μαυραγορίτες, που όλοι τους επιδίωκαν να επωφεληθούν από την αναστάτωση.


ΠΟΙΗΣΗ

Ψάχνοντας τα βήματά μου, Δημοσθένης – Δημήτριος Δεσποτίδης, Όστρια
Ψάχνοντας τα βήματά μου, Δημοσθένης – Δημήτριος Δεσποτίδης, Όστρια
Η πρώτη ποιητική συλλογή του 14χρονου Δημοσθένη - Δημητρίου Δεσποτίδη, του μικρού ποιητή που πέρυσι κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού που διοργάνωσε το ίδρυμα “Never Such Innocence”, ανάμεσα σε 4.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες, με το ποίημά του «Ποίημα έμπνευσης» (“Inspirational poem”). Το «Ψάχνοντας τα βήματά μου» περιλαμβάνει 46 ποιήματα, τα οποία γράφτηκαν στην περίοδο της καραντίνας και αφορούν διαφορετικές ενότητες της ζωής του Δημοσθένη - Δημητρίου. Η Άνδρος, από την οποία κατάγεται, η αγωνία του για την ελληνική γλώσσα, η Ελληνική Επανάσταση, τα δικά του βιώματα από το λοκντάουν. Η συλλογή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών - Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ