1821 Digital Gallery

Κατερίνα Κακούρη: «Η φαντασία έρχεται πρώτη και φεύγει τελευταία»

Κατερίνα Κακούρη: «Η φαντασία έρχεται πρώτη και φεύγει τελευταία»
Με αφορμή το πρώτο της βιβλίο «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;» η καλλιτέχνις μιλά στην ATHENS VOICE
  • A-
  • A+
0
Η Κατερίνα Κακούρη μιλά στην ATHENS VOICE για το «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;», το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί από την εταιρεία «Little Goose».

Ό,τι και να κάνεις, χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να το πετύχεις. Όσο πιο πολλές οι δυσκολίες, τόσο μεγαλύτερη προσήλωση και αφοσίωση απαιτείται για να εκπληρώσεις αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις.

«Ο στόχος είναι ένας και είναι ξεκάθαρος. Αλλάζω πάντα το πλάνο, όχι τον στόχο» αναφέρει στην ATHENS VOICE η Κατερίνα Κακούρη, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσει η παγκόσμια καμπάνια για την προώθηση του πρώτου της βιβλίου στις αρχές του επόμενου έτους.

Με την Κατερίνα Κακούρη είχαμε συναντηθεί λίγες ημέρες πριν από το πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό τον Μάρτιο, με αφορμή το ψηφιακό βιβλίο που είχε δημιουργήσει για το Σύνδρομο Down (#21 Down Syndrome). Μέσα σε μια «περίεργη» χρονιά, με τον κορωνοϊό να έχει ανατρέψει σχεδιασμούς μηνών (σ.σ. μην πω και ετών), το «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου», το πρώτο της βιβλίο, είναι πλέον πραγματικότητα.

Η τρυφερή πολυεπίπεδη ιστορία, εμπνευσμένη από το Σύνδρομο Down, αποτελεί αφορμή για εσωτερική αναζήτηση -ένα ταξίδι εξερεύνησης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τροφοδοτούμενο από τις προσωπικές εμπειρίες του αναγνώστη που το καθιστούν μοναδικό. Στο «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου», το Σύνδρομο Down είναι μόνο η αρχή, καθώς θέματα όπως διακρίσεις, κανονικότητα και «μη κανονικό» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πυρήνα της ιστορίας και τη Φοίβη -έναν από τους βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου.

Σχετικα
Κατερίνα Κακούρη, πες μας ένα παραμύθι για το σύνδρομο Down
Κατερίνα Κακούρη, πες μας ένα παραμύθι για το σύνδρομο Down

«Γνωρίζατε ότι τα άτομα με Σύνδρομο είναι τα πιο ειλικρινή πλάσματα του Πλανήτη; Σκεφτείτε για λίγο τι σημαίνει αυτό. Η ιστορία ξεκινάει με τη φράση "Το όνομά μου είναι Φοίβη κι από δω και πέρα θα σε φροντίζω εγώ". Μπορείτε να βάλετε στη θέση αυτού του ονόματος το δικό σας. Πιθανόν, το σημείο στίξης να γίνει ερωτηματικό, θαυμαστικό, αποσιωπητικά ή να παραμείνει τελεία. Αντιστρέφω την ερώτηση και σας ρωτώ: Η θέση σας σε αυτόν τον κόσμο σας ανήκει αυτοδικαίως ή τη διεκδικείτε;» αναφέρει η Κατερίνα Κακούρη.

Με αφορμή το «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;» επισημαίνει: «Τα ερεθίσματά που πάντα έψαχνα και ψάχνω για να γίνουν οι εσωτερικές μου ζυμώσεις, με βάζουν σε περιπέτειες. Η ιστορία πίσω από την ιστορία ξεκινάει το 2011, όταν πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics. Ήμουνα φοιτήτρια στη Δραματική Σχολή και απόλυτα πεπεισμένη πως υπάρχουν ανεξερεύνητοι κόσμοι εκεί έξω. Αρχικά, δήλωσα συμμετοχή ως εθελόντρια στη διοργάνωση κι έπειτα χόρεψα στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων. Φυσικά, δε βρέθηκα τυχαία εκεί. Λίγο καιρό αργότερα, σημαντικά γεγονότα στη ζωή μου έκαναν την ιστορία μου να αναδυθεί. Ήταν πάντα εκεί για μένα, χρειαζόταν μόνο να την αφήσω να γίνει λέξεις».

Σχετικα
Sam Albatros: Παίζει ένα αγόρι με κούκλες;
Sam Albatros: Παίζει ένα αγόρι με κούκλες;

Και προσθέτει: «Το "Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;" είναι το πρώτο από τα βιβλία μου που φτάνει σε εσάς και συν το χρόνω θα σας περιπλανήσω σε πολλούς κόσμους μου. Οι δυσκολίες, ωστόσο, ήταν αμέτρητες και συχνά έπρεπε να αντιμετωπίσω ανθρώπους που με απέρριπταν, καθυστερούσαν ή μου έλεγαν ψέματα, όμως ο βασικότερος άνθρωπος με τον οποίο έπρεπε να αναμετρηθώ ήταν ο εαυτός μου. Είμαι βαθιά ικανοποιημένη. Τα έδωσα όλα».

Η Κατερίνα Κακούρη είναι καλλιτέχνις, με σπουδές στις Παραστατικές Τέχνες σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι ηθοποιός, γράφει κείμενα για παιδιά και Θέατρο, ασχολείται με τον σύγχρονο χορό, τα εναέρια ακροβατικά και το τραγούδι. Παράλληλα, εργάζεται ως δασκάλα θεατρικής αγωγής και εμψυχώτρια παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Το πρώτο βιβλίο συνοδεύεται και από την ίδρυση της εταιρείας της.

«Είμαι η ιδρύτρια της "Little Goose by Katerina Kakouri" και η κάτοχος του αντίστοιχου εμπορικού σήματος. Η εμπειρία μου ως καλλιτέχνις και παιδαγωγός με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Πάντα έψαχνα τρόπους για να συνυπάρξουν όλες μου οι τέχνες. Για μένα η "Little Goose" είναι το σπίτι μου. Μπορώ να δημιουργήσω ότι θέλω εκεί μέσα και να ορίσω εγώ την τύχη του. Πρόκειται για μια εταιρεία με πολλαπλούς στόχους και δραστηριότητες, με απόλυτα σύγχρονη αισθητική και ήρθε για να αλλάξει το παιχνίδι. Ξεκίνησε με την έκδοση του "Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;" και σταδιακά το εμπορικό σήμα της εταιρείας θα υπογράφει προϊόντα που εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν, αλλά και παραγωγές θεάματος» εξηγεί στην ATHENS VOICE.

Κατερίνα Κακούρη: Ο κορωνοϊός άλλαξε τον προγραμματισμό, όχι τον στόχο

Το πρώτο lockdown ακύρωσε όλες τις χορηγίες, την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου και καθυστέρησε όλον τον προγραμματισμό. Ορισμένα μόνο από τα εμπόδια που εμφανίστηκαν στη διαδρομή μέχρι το βιβλίο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, ο στόχος δεν άλλαξε. Μόνο ο προγραμματισμός.

Κάθε πράξη σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο, ακόμα και όταν αυτή δεν έχει την αναμένομενη επιτυχία. Το σημαντικό σε αυτήν τη διαδικασία είναι να συνεχίζεται η προσπάθεια, με την απαραίτητη πάντα παρατήρηση και αξιολόγηση του αποτελέσματος.

«Σπούδασα και ξεκίνησα την καριέρα μου στα χρόνια που η Ελλάδα βίωνε βαθιά οικονομική ύφεση. Δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα απλά να συμβαίνουν εύκολα ή να έρχονται γρήγορα. Είμαι απίστευτα εργατική, ενημερώνομαι και εξελίσσομαι διαρκώς σε πολλούς τομείς κι έχω μάθει να παίρνω αποφάσεις και να κινούμαι γρήγορα. Ο στόχος είναι ένας και είναι ξεκάθαρος. Αλλάζω πάντα το πλάνο, όχι το στόχο. Κι αυτή η φράση απαιτεί ολοκληρωτική δέσμευση. Δε γνωρίζω πολλούς που τη διαθέτουν ή τη διέθεταν πριν την τελευταία κρίση. Βρισκόμαστε στη στιγμή που συμβαίνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τα πράγματα δε θα είναι εύκολα. Οφείλουμε να ενημερωθούμε και να μετατοπίσουμε τη σκέψη μας και πάλι» τονίζει.

Το βιβλίο «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;» απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικους. «Θέλω και εύχομαι να είναι για εσάς ένα τρυφερό άγγιγμα στην ψυχή σας, ένα πασπάλισμα τρυφερότητας και χρυσόσκονης. Είναι σχεδόν ανάγκη για εμένα να μπορέσω να κάνω έναν ενήλικα να τραβήξει το παραμύθι μου από το ράφι της βιβλιοθήκης του, να διαβάσει τις λέξεις δυνατά και να αφεθεί σε αυτό. Οι άνθρωποι σε παιδικές ηλικίες ζουν εξ ορισμού τη μέθεξη, την ευδαιμονία. Η ροή σε ένα μεγαλύτερο άνθρωπο αλλάζει, γιατί όσο μεγαλώνει γίνεται νωχελικός και αφήνεται. Θέλω πολύ να σας συμπαρασύρω στον κόσμο μου. Όπως μου αρέσει να λέω "Η φαντασία έρχεται πρώτη… και φεύγει τελευταία!"» υπογραμμίζει η Κατερίνα Κακούρη.

Και συμπληρώνει: «Εγώ, πάντως, θα διάλεγα σίγουρα ένα βιβλίο με pop και graffiti σχέδια, πλημμυρισμένο από χρώμα και περιπέτεια. Εσείς, όχι;».

Κάθε παιδικό βιβλίο ή παραμύθι συνοδεύεται από τη φράση «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Ποιος είναι τρόπος για να γίνει πραγματικότητα το «εμείς καλύτερα»; Υπάρχει μυστικό; Η ίδια είναι ξεκάθαρη στην απάντησή της: «Ναι, υπάρχει. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το. Έπειτα, ανοίξτε τα και κινείστε κάθε πράξη σας, έτσι ώστε να φέρετε αυτό το αποτέλεσμα. Μη σταματήσετε μέχρι να τα καταφέρετε».

Στην ερώτηση της ATHENS VOICE «εκτός από τα παιδικά βιβλία και τις εκδόσεις, τι άλλο να περιμένουμε από εσένα;» η Κατερίνα Κακούρη απαντά: «Αν θέλετε να μου δώσετε κάποια ιδιότητα είναι εκείνη της δημιουργού. Η υποκριτική, ο χορός, το γράψιμο ή η διδασκαλία είναι τα όπλα στη φαρέτρα μου. Είμαι σε ένα σημείο της ζωής μου που θερίζω ότι έσπειρα και μπορώ να το επιστρέψω σε εσάς μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Το επόμενο project μου ονομάζεται "Αθηναία" και ανήκει στην κατηγορία tv mini series. Επίσης, μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο. Σας άφησα σημάδια στο πρώτο γι’ αυτό…!».

Το βιβλίο «Μήπως χάθηκες μικρούλη μου;» μεταφράζεται σταδιακά σε όλες τις γλώσσες. Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκινάει η παγκόσμια καμπάνια του. Αν θες να είσαι μέρος αυτής, να ενημερώνεσαι ή να προμηθευτείς το βιβλίο επισκέψου τους λογαριασμούς στο Instagram @katerina.kakouri και @ littlegoosebykk ή στο Facebook Katerina Kakouri και Little Goose by Katerina Kakouri.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5