Βιβλιο

Η Δ.Δασκάλου για τα σχέδια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε;

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 757
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

H Διονυσία Δασκάλου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μιλάει στην Athens Voice για την εκδοτική πολιτική και τα μελλοντικά σχέδια του οίκου.

Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν και αυτή; Εσείς πώς προσαρμόσατε την εκδοτική πολιτική σας;
Το κάθε βιβλίο που εκδίδουμε (από τα 30-35 νέα βιβλία ετησίως) είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας ετοιμασίας, τόσο για την αξιολόγησή του και για την εκτενή βιβλιογραφική μελέτη της επιστημονικής περιοχής που καλύπτει, όσο και για την επιμέλεια που απαιτεί μέχρι την έκδοσή του. Το κύριο μέλημά μας είναι να στηρίξουμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με καλά επιλεγμένα συγγράμματα, να παρέχουμε εκδοτική στέγη στην πρωτότυπη επιστημονική έρευνα αλλά και σε μεταφράσεις σημαντικών βιβλίων αναφοράς πάνω σε θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς και να παρέχουμε, μέσα από τα βιβλία, έγκυρη και επιστημονική γνώση σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της εποχής μας. Οπότε, η πιθανή ακύρωση, καθυστέρηση ή αναβολή μιας έκδοσης δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας. Λόγω της τωρινής κρίσης, αυτό που άμεσα θα αλλάξουμε είναι να εμπλουτίσουμε τον κατάλογό μας με την ψηφιακή μορφή των βιβλίων που εκδίδουμε (όσο κι αν παραμένουμε λάτρεις των έντυπων εκδόσεων...), ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε όλους, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες κατά τους μήνες που έρχονται δεν είναι καθόλου προβλέψιμες. Με το ίδιο σκεπτικό, θα παραχωρήσουμε έναν μεγάλο αριθμό εκδόσεών μας σε ψηφιακή μορφή στην Εθνική Βιβλιοθήκη (όσο μας το επιτρέπουν τα συμβόλαιά μας με ξένους εκδότες και τους συγγραφείς μας), ώστε να είναι διαθέσιμα προς ηλεκτρονικό δανεισμό, τηρώντας πάντα τους κανόνες προστασίας του περιεχομένου τους.

Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Δεν θα απαριθμήσω όλους τους τίτλους που ετοιμάζουμε, αλλά θα σταθώ σε μερικούς μόνο, που θεωρώ ότι θα αφήσουν ένα πολύ διακριτό εκδοτικό αποτύπωμα στη χρονιά που έρχεται:

1. Ο τόμος «Κριτικό Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης» σε επιμέλεια του Π. Κιτρομηλίδη και Κ. Τσουκαλά – είναι ο ίδιος τόμος που θα κυκλοφορήσει παράλληλα και στα αγγλικά από το Harvard University Press. Οι σαράντα συγγραφείς του τόμου επιχειρούν να παρουσιάσουν και να τεκμηριώσουν τις ελληνικές όψεις της «εποχής των επαναστάσεων». Ο τόμος δεν αποτελεί μια πλήρη νέα ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά μια νέα κριτική προσέγγιση και στοχαστική επεξεργασία των κύριων γνωρισμάτων και συνιστωσών της ως πολυδιάστατου ιστορικού φαινομένου.
 
2. Το βιβλίο «Ένας φορητός κόσμος. Φέρνοντας στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα επιστημονικό θαύμα του αρχαίου κόσμου», τουAlexander Jones, ενός μελετητή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με παγκόσμια αναγνώριση, όπου εξηγείται η λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το πώς κατασκευάστηκε, ποιον σκοπό υπηρετούσε, πώς κατέληξε σε πλοίο το οποίο ναυάγησε στην ακτή ενός μικρού ελληνικού νησιού γύρω στο 60 π.Χ., καθώς και τι αποκαλύπτει για την ελληνορωμαϊκή αστρονομία και την τεχνολογική εξέλιξη και τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, και εν τέλει το πώς καθεμιά από τις αστρονομικές και τις χρονολογικές λειτουργίες του Μηχανισμού είχε ένα αντίστοιχο πλούσιο υπόβαθρο στην αρχαία ελληνική ζωή και σκέψη. Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό θέμα του βιβλίου αποτελεί η δημόσια εικόνα της ελληνικής αστρονομίας κατά τους ελληνιστικούς χρόνους: οι πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί και οι εκλαϊκευτές επιδίωξαν να καταστήσουν την επιστήμη ορατή, κατανοητή και ενδιαφέρουσα για τον απλό άνθρωπο.

3. Η μελέτη του σημαντικού αρχιτέκτονα, πολεοδόμου και ιστορικού της αρχιτεκτονικής Γιάννη Τσιώμη «Αθήνα, για τον εαυτό της ξένη. Η γέννηση μιας νεοκλασικής πρωτεύουσας» που αποτυπώνει πρώτα απ’ όλα τη διαδρομή των ιδεών, των γνώσεων και των προσώπων που διαμόρφωσαν την ιδεολογική βάση στην οποία στηρίχθηκε η ίδρυση της νεότερης Αθήνας, μιας κατεστραμμένης οθωμανικής κωμόπολης που μετατράπηκε σε πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους στις αρχές του 19ου αιώνα. Το βιβλίο, που συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφική τεκμηρίωση,διερευνά το πώς οργανώθηκαν οι νέες χωρικές δομές στην πόλη ώστε να απαγκιστρωθεί από το οθωμανικό της παρελθόν, να επανασυνδεθεί με την Αρχαιότητα και να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό, νεωτερικό κόσμο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα νεοκλασικό πρότυπο πόλεως.

4. Η μελέτη του Παρασκευά Ματάλα «Κοσμοπολίτες εθνικιστές: Ο Μωρίς Μπαρρές και οι ανά τον κόσμο μαθητές του». Μέσα από την έρευνα και μελέτη του αρχείου του Μωρίς Μπαρρές αλλά και ποικίλων άλλων πηγών, ο Π. Ματάλας εξετάζει τη γέννηση και την εξέλιξη της θεωρίας του εθνικισμού του Γάλλου συγγραφέα και τη διεθνή απήχησή του, ενώ, ευρύτερα, προσεγγίζει την ιστορία του εθνικισμού ως διεθνούς φαινομένου. Ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο κατέχει η μελέτη της σχέσης του Μπαρρές με τον Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος με τη σειρά του θα επηρεάσει έναν κύκλο σημαντικών διανοουμένων και καλλιτεχνών στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα, και αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1930, όσους αναζητούσαν μια «νέα ελληνικότητα».

5. «Γνώρισε το γονιδίωμά σου», του κορυφαίου Έλληνα Γενετιστή Στυλιανού Αντωναράκη: Είναι ήδη εφικτό (σε λίγα χρόνια θα είναι και οικονομικά προσιτό για όλους) να αναγνώσει κανείς το πλήρες γονιδίωμά του, δηλαδή όσα γονίδια έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας, όσες καινούργιες παραλλαγές τους εμφανίστηκαν όταν σχηματιστήκαμε ως έμβρυα, αλλά και όσες προκύπτουν διαρκώς σε κάθε κυτταρική διαίρεση που συμβαίνει στο σώμα μας.Μέσα από τις μόλις 120 σελίδες του, ο αναγνώστης θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση του γονιδιώματος, θα μάθει για το πώς προσεγγίστηκαν 50 ενδεικτικές περιπτώσεις παθογονικών παραλλαγών που εντοπίστηκαν σε άτομα, θα καταδειχθεί η δυσκολία αλλά και η σημασία που έχει η εξατομικευμένη ιατρική ερμηνεία αυτών των παραλλαγών, αλλά και το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ερμηνεία για εμάς και για τους κοντινούς συγγενείς μας, καθώς και το πόσο σημαντική είναι η γονιδιακή ποικιλομορφία του καθενός μας για την ανταπόκρισή μας σε μια φαρμακευτική θεραπεία όσο και για τις παρενέργειες των φαρμάκων.Δεν πρόκειται για βιβλίο ιατρικής, αλλά για έναν συνοπτικό οδηγό για το γονιδίωμά μας και τα όσα θαυμαστά μπορεί να μας αποκαλύψει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ