Βιβλιο

Προδημοσίευση: «Σκέψου σαν μοναχός» του Jay Shetty

Όλοι μπορούν –και πρέπει– να σκέφτονται σαν μοναχοί. Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του podcaster και πρώην μοναχού

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jay Shetty «Σκέψου σαν μοναχός», εκδ. Ψυχογιός

«Σκέψου σαν μοναχός»: Διαβάστε ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Jay Shetty (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο Jay Shetty, σούπερ σταρ των social media και δημιουργός του No 1 podcast On Purpose, αποκρυσταλλώνει τη διαχρονική σοφία που διδάχτηκε ως ινδουιστής μοναχός σε πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι για να ζήσουν μια ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερο νόημα. Στο βιβλίο του «Σκέψου σαν μοναχός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μετουσιώνει τα αφηρημένα διδάγματα σε συμβουλές και ασκήσεις που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μειώσουμε το στρες, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να μεταδώσουμε τα δώρα που βρίσκονται μέσα μας στον κόσμο. Ο Shetty αποδεικνύει ότι όλοι μπορούν –και πρέπει– να σκέφτονται σαν μοναχοί.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Jay Shetty «Σκέψου σαν μοναχός» (εκδ. Ψυχογιός):

Γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε σαν μοναχοί; Αν θέλετε να γίνετε αστέρια του μπάσκετ, ίσως στραφείτε στον Μάικλ Τζόρνταν· αν θέλετε να καινοτομήσετε, ίσως εξετάσετε το παράδειγμα του Ίλον Μασκ· και ίσως παρακολουθήσετε την Μπιγιόνσε για να μάθετε πώς να εμφανίζεστε στη σκηνή. Και αν θέλετε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας ώστε να κατακτήσετε τη γαλήνη, την ηρεμία και να αποκτήσετε αίσθηση του σκοπού; Οι μοναχοί είναι ειδικοί σε αυτό. Ο αδελφός Ντέιβιντ Στάιντλ-Ραστ, βενεδικτίνος μοναχός και συνιδρυτής του gratefulness.org, γράφει: «Ένας απλός άνθρωπος που στοχεύει συνειδητά στο να ζει διαρκώς στο Τώρα είναι μοναχός».

Οι μοναχοί μπορούν να αντισταθούν στους πειρασμούς, να απέχουν από κάθε κριτική, να αντιμετωπίζουν τον πόνο και το άγχος, να τιθασεύουν το Εγώ και να χτίζουν ζωές γεμάτες σκοπό και νόημα. Γιατί να μη διδαχτούμε από τους πιο ήρεμους, ευτυχισμένους, αποφασισμένους ανθρώπους του κόσμου; Ίσως πιστεύετε ότι είναι εύκολο για έναν μοναχό να είναι ήρεμος, γαλήνιος και χαλαρός. Είναι απομονωμένοι σε ήσυχα μέρη, όπου δε χρειάζεται να ασχολούνται με θέματα όπως η δουλειά ή οι ερωτικοί σύντροφοι, αλλά ούτε και με την κίνηση στους δρόμους στις ώρες αιχμής. Ίσως αναρωτιέστε: Με ποιον τρόπο θα με βοηθήσει στον σύγχρονο κόσμο το να σκέφτομαι σαν μοναχός;

Πρώτον, οι μοναχοί δε γεννήθηκαν μοναχοί. Είναι άνθρωποι με κάθε είδους υπόβαθρο που επέλεξαν να μεταμορφωθούν. Ο Ματιέ Ρικάρ,

«ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου», ήταν βιολόγος στην προηγούμενη ζωή του· ο Άντι Πάντικομπ, συνιδρυτής της εφαρμογής διαλογισμού Headspace, εκπαιδευόταν για να ασχοληθεί με το τσίρκο· γνωρίζω μοναχούς που ασχολούνταν με τα χρηματοοικονομικά ή ήταν μέλη

ροκ συγκροτημάτων. Μεγάλωσαν σε σχολεία, χωριά και πόλεις όπως και εσείς. Δε χρειάζεται να ανάβετε κεριά στο σπίτι σας, να περπατάτε ξυπόλυτοι ή να ανεβάζετε φωτογραφίες την ώρα που κάνετε τη στάση του δέντρου σε μια βουνοκορφή. Για να γίνει κανείς μοναχός, απαιτείται ένας τρόπος σκέψης τον οποίο μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας.

Όπως οι περισσότεροι σημερινοί μοναχοί, δε μεγάλωσα σε άσραμ. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής μου ηλικίας κάνοντας πράγματα που δεν είχαν σχέση με τον μοναχισμό. Μέχρι τα δεκατέσσερα, ήμουν υπάκουο παιδί. Μεγάλωσα στο βόρειο Λονδίνο με τους γονείς μου και τη μικρή μου αδελφή. Κατάγομαι από μεσοαστική ινδική οικογένεια. Όπως πολλοί γονείς, έτσι και οι δικοί μου έδιναν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευσή μου και ήθελαν να μου παρέχουν ευκαιρίες για ένα καλό μέλλον. Δεν προκαλούσα φασαρίες, τα πήγαινα καλά στο σχολείο και έκανα ό,τι μπορούσα για να είναι όλοι χαρούμενοι.

Όμως, όταν πήγα στο γυμνάσιο, άλλαξα πορεία. Ως παιδί, είχα παραπανίσια κιλά και με κορόιδευαν γι’ αυτό, αλλά εκείνη την εποχή έχασα βάρος και άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο και ράγκμπι. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα που οι παραδοσιακοί Ινδοί γονείς συνήθως δεν επικροτούν, όπως καλλιτεχνικά, σχέδιο και φιλοσοφία. Όλα αυτά δε θα ήταν πρόβλημα, αν, την ίδια εποχή, δεν άρχιζα να μπλέκω με κακές παρέες. Συμμετείχα σε αρκετά πράγματα που δεν έπρεπε. Δοκίμαζα ναρκωτικά. Έμπλεκα σε καβγάδες. Έπινα χωρίς μέτρο. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Στο λύκειο με απέβαλαν τρεις φορές. Τελικά, μου ζήτησαν να φύγω από το σχολείο.

«Θα αλλάξω», τους υποσχέθηκα. «Αν με αφήσετε να μείνω, θα αλλάξω». Μου επέτρεψαν να μείνω στο σχολείο και εγώ μαζεύτηκα.

Επιτέλους, στο πανεπιστήμιο, άρχισα να καταλαβαίνω την αξία της σκληρής δουλειάς, της θυσίας, της πειθαρχίας, της επιμονής στο κυνήγι των στόχων. Το πρόβλημα ήταν ότι εκείνη την εποχή δεν είχα στόχους, πέρα από το να αποκτήσω μια καλή δουλειά, να παντρευτώ μια μέρα, ίσως να αποκτήσω οικογένεια – τα συνηθισμένα. Υποψιαζόμουν ότι υπήρχε και κάτι βαθύτερο, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς.

Όταν ήρθε ο Γκαουράνγκα Ντας να μιλήσει στη σχολή μου, ήμουν έτοιμος να εξετάσω νέες ιδέες, ένα νέο μοντέλο ζωής, μια διαδρομή που απέκλινε από εκείνη που όλοι (κι εγώ μαζί) υπέθεταν ότι θα ακολουθούσα. Ήθελα να εξελιχθώ ως άνθρωπος. Δεν ήθελα να γνωρίσω την ταπεινότητα ή τη συμπόνια ή την ενσυναίσθηση μόνο ως αφηρημένες έννοιες· ήθελα να τις βιώσω. Δεν ήθελα η πειθαρχία, ο χαρακτήρας και η ακεραιότητα να είναι μόνο αρετές για τις οποίες διάβαζα· ήθελα να τις κατακτήσω. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ζούσα ανάμεσα σε δύο κόσμους, πήγαινα σε μπαρ και σε εστιατόρια και παράλληλα έκανα διαλογισμό και κοιμόμουν στο πάτωμα. Στο Λονδίνο, σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη συμπεριφορική επιστήμη και έκανα την πρακτική μου σε μια μεγάλη εταιρεία συμβούλων, ενώ περνούσα χρόνο με φίλους και με την οικογένειά μου. Και σε ένα άσραμ στο Μουμπάι, διάβαζα και ανέλυα αρχαία κείμενα, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων και των καλοκαιρινών διακοπών μου μαζί με μοναχούς. Οι αξίες μου άλλαξαν σταδιακά. Ανακάλυψα ότι ήθελα να βρίσκομαι ανάμεσα σε μοναχούς. Και μάλιστα, ήθελα να υιοθετήσω τον τρόπο σκέψης τους. Όλο και περισσότερο, η δουλειά μου στον κόσμο των εταιρειών μού φαινόταν ανούσια. Τι νόημα είχε αυτό που έκανα, αν δεν επηρέαζε κανέναν θετικά;

Όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο, άφησα τα κοστούμια μου, φόρεσα ράσο και μπήκα στο άσραμ, όπου κοιμόμασταν στο πάτωμα και τα υπάρχοντά μας χωρούσαν σε ένα ντουλάπι γυμναστηρίου. Ζούσα και ταξίδευα σε όλη την Ινδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Έκανα διαλογισμό επί ώρες κάθε μέρα και μελετούσα τα αρχαία κείμενα. Είχα την ευκαιρία να προσφέρω μαζί με τους άλλους αδελφούς μου μοναχούς· συμμετείχα στο εν εξελίξει έργο της μετατροπής του άσραμ, που βρισκόταν σε ένα χωριό έξω από το Μουμπάι, σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον πνευματικό καταφύγιο (το Οικολογικό Χωριό Γκοβαρντάν) και συμμετείχα εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα σίτισης που μοιράζει εκατομμύρια γεύματα την ημέρα (το πρόγραμμα Annamrita).

Αν κατάφερα εγώ να σκέφτομαι σαν μοναχός, μπορεί ο καθένας να το κάνει.

Ποιος είναι ο Jay Shetty

Ο Jay Shetty είναι αφηγητής, podcaster και πρώην μοναχός. Το όραμά του είναι να κάνει τη σοφία viral. Το 2017, το Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 30 Under 30, ως έναν από τους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα στον κόσμο των media. Έχει κάνει σκοπό του να μοιραστεί με όλους τη διαχρονική σοφία του κόσμου με έναν τρόπο πρακτικό και επίκαιρο. Έχει δημιουργήσει πάνω από τετρακόσια βίντεο που έχουν γίνει viral με πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές, και το podcast του, On Purpose, είναι σταθερά Νο 1 στον τομέα της υγείας και του ευ ζην.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ