Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 738

Ο Δημήτρης Φύσσας, Αυτά και οι Μετακομίσεις

Αυτά και οι Μετακομίσεις: Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα από τις εκδόσεις Εστία
Μια μυστήρια έκδοση με 27 διηγήματα και πεζά από τον αθηναιογράφο συγγραφέα
  • A-
  • A+
0
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα «Αυτά και οι Μετακομίσεις», από τις εκδόσεις Εστία.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα αταξινόμητο μικρό βιβλιαράκι, το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα, μια συλλογή με 27 διηγήματα και δυσταξινόμητα πεζά με τίτλο «Αυτά και οι Μετακομίσεις» από τις εκδόσεις της Εστίας. 

Είναι μόλις το δεύτερο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα με διηγήματα – έχουν προηγηθεί μερικά μυθιστορήματα, τρία ποιητικά, μια νουβέλα, έρευνες, η μεταγραφή του στις μελέτες του Ροΐδη και οι συμμετοχές του σε τέσσερις συλλογικούς τόμους.

Πρόκειται για μια «μυστήρια» έκδοση, λέει ο συγγραφέας, που ο τίτλος της εξηγείται μόνο εν μέρει στο τελευταίο κομμάτι του τελευταίου μέρους. Πρόκειται για τρία βιβλία σε συσκευασία ενός, τρία μέρη σαφέστατα χωρισμένα μεταξύ τους. Το πρώτο αποτελείται από κομμάτια επιστημονικής φαντασίας και πολιτικής φαντασίας, που σχολιάζουν με ένα «λοξό» τρόπο την  επικαιρότητα – μια καθηγήτρια χημικός που χαλάει την «πιάτσα» και ξοδεύει χρόνο και χρήμα για τους μαθητές της για τα οποία δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα προσωπικό και πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους τον Μάη του 2008, η «μάχη του Βοτανικού» γύρω από το σουνιτικό τέμενος της Αθήνας που αφήνει πίσω του νεκρούς τους ομήρους και τους τζιχαντιστές που τους κρατούσαν και τραυματίες και λήγει με την πλήρη καταστροφή του κ.ά.  

Το δεύτερο μέρος έχει διηγήματα υποτίθεται «κανονικά», από αυτά με αρχή, μέση και τέλος: ένας αγώνας ποδοσφαίρου, μια άστεγη που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη στήλη City Lover στην Athens Voice, ένα ραντεβού στο σινεμά Άστρον, μια μάνα-σκύλα που βασανίζει τις κόρες της. Το τρίτο, πάλι είναι πειραματικό και το αποτελούν «μπονζάι, λίστες, ένα ποίημα, ειδήσεις, σημειώματα, αγγελίες και άλλα απρόσμενα» – από ένα γερογάτο μαστούρη, στις μικρολίστες της παιδικής ηλικίας με τα λάφυρα από την Αμερική, γνωριμίες στο Fb, φόνους στα ψιλά των εφημερίδων, ενθύμια φιλίας και άλλα – μπορεί και αυτοβιογραφικά. 

Τέλος, έχουμε και το Πατησίων 402: «Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι έπεσε προχθές, Δευτέρα βράδυ, στην οδό Πατησίων ο συγγραφέας Δημήτρης Φύσσας, 64, που γύριζε σπίτι του  με το ποδήλατο του…». Αυτό, ευτυχώς παρά τις… μετακομίσεις, πρόκειται ασφαλώς για μυθοπλασία και είναι ένα από τα δυνατά κομμάτια αυτού του αναπάντεχου βιβλίου «Αυτά και οι Μετακομίσεις». Ενός βιβλίου με διεισδυτικές παρατηρήσεις που επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερη ικανότητα του Δημήτρη Φύσσα να κινείται με άνεση ανάμεσα στη μυθοπλασία, στην ιστορία, στην πραγματικότητα. Κάτι που ξέραμε ήδη από τα προηγούμενα βιβλία του και τις εκατοντάδες άρθρα που έχει γράψει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και πρόσφατα δημιουργός του φεϊσμπουκικού περιοδικού με τίτλο «Η Δόξα του Ετερόκλητου». 

Υ.Γ. Όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να το ψάξει στη διεύθυνση www.facebook.com/profile.php?id=1254160227 για να διαβάσει μεταξύ άλλων (μουσική, πόλη, σκάκι, γάτες, φωτό κλπ) παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών από τον ίδιο τον Δημήτρη Φύσσα αλλά και άλλους/ες, καθώς και προτάσεις των ίδιων των εκδοτών.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5