1821 Digital Gallery

Η «τελευταία μπλόφα»: Τι είπαν Στουρνάρας, Σπίγκελ και Βίζερ

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα»
Παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα»/© INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
Όλα όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση του best seller
  • A-
  • A+
0
Τόμας Βίζερ, Γιάννης Στουρνάρας και Πίτερ Σπίγκελ στην παρουσίαση του βιβλίου των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα».

Στα λάθη, στις παραλείψεις, στο τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά, αλλά και στο κόστος των λανθασμένων επιλογών κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκαν ο Τόμας Βίζερ (πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group και της επιτροπής οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ο Γιάννης Στουρνάρας (διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος) και ο Πίτερ Σπίγκελ (διευθυντής σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας Financial Times) κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα». Το συγκεκριμένο βιβλίο αναλύει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όταν η επεισοδιακή διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

«Αν είχαν πάει διαφορετικά τα πράγματα στο τέλος του 2014, αρχές του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ αυτή τη στιγμή θα ήταν 20-25% υψηλότερα απ ότι είναι τώρα» ανέφερε ο Βίζερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο χείλος της εξόδου δύο φορές, το 2012 και το 2015. Όπως είπε, τα σχέδια ήταν έτοιμα και μάλιστα πολύ λεπτομερή, καθώς περιελάμβαναν ακόμα και το πώς θα έβγαιναν οι τουρίστες από τη χώρα.

«Το 2012 φοβόμασταν ένα ατύχημα, από μία λάθος πολιτική επιλογή. Ήταν σίγουρο όμως ότι η κυβέρνηση ήθελε να μείνει στο ευρώ. [...] Το 2015 είχαμε την ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη και έλεγε συνέχεια θα φύγω» ανέφερε.

Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του Euroworking Group
Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του Euroworking Group/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
Σχετικα
Νίκος Φίλης: Όχι στην πρόταση Τσίπρα, θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα
Νίκος Φίλης: Όχι στην πρόταση Τσίπρα, θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική όσον αφορά στον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία. «Υπάρχει λίγη Ελλάδα μέσα στον καθένα από εμάς, συνηθίζω να λέω. Δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση γιατί φτάσαμε ως εδώ, τι έκανε η χώρα λάθος. Αν δε γίνει αυτό, δε μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε κάθαρση» υποστήριξε.

Ερωτώμενος για το εάν τελικά ο κ. Σόιμπλε είχε όντως σχέδιο Β' ή μπλόφαρε, είπε χαρακτηριστικά: «Το κουτί το έχω στη Βιέννη, δεν το έχω πετάξει».

 

Σχετικα
Αλλαγή ρεπερτορίου με νέο πρωταγωνιστή
Αλλαγή ρεπερτορίου με νέο πρωταγωνιστή

Το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν το 2010, όταν είπαμε ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο. Φυσικά δεν ήταν βιώσιμο. [...] Ήταν ένα τεράστιο λάθος, αλλά δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί» επεσήμανε ακόμη ο Βίζερ, προσθέτοντας ότι κάτι διαφορετικό θα επέφερε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα σε μια τεταμένη κατάσταση.

Σημείωσε δε ότι το 2012 υπήρχε μια σημαντική ελάφρυνση χρέους, το PSI. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2014 θα έπρεπε οι δανειστές να έχουν προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους, ωστόσο οι πολιτικές δεν συνηγορούσαν σε αυτό. Εκ των υστέρων, όπως τόνισε, οι δανειστές θα έπρεπε να έχουν δράσει από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010. «Θα ήταν σαν να δίνεις στο παιδί σου χρήματα να αγοράσει αυτοκίνητο και να μην ξέρει αν θα τα ξοδέψει όλα εκεί ή θα τα χαλάσει όλα στη ντίσκο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στουρνάρας: Ή δεν ήξεραν ή έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια

Από τη μεριά του ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για το κόστος εκείνης της περιόδου: Η μία στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ -όσο και στο τρίτο πρόγραμμα- και η άλλη στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι συνέπειες της ανερμάτισης διαπραγμάτευσης του 2015 είχαν τεράστιο κόστος για την οικονομία της χώρας. [...] Η σημαντικότερη συνέπεια όμως ήταν η απώλεια της εμπιστοσύνης που είχε κερδηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα σενάρια ήταν αντιφατικά, οι μπλόφες συνεχείς και προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους μας» σημείωσε.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Όσον αφορά στο τι συνέβη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε: «Αντί να γίνει το αυτονόητο, να ακολουθήσουν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, ακολουθήθηκε μια διαπραγμάτευση εντελώς διαφορετική που στηρίχθηκε στη ρήξη και στην άποψη ότι θα φοβηθούν οι δανειστές από το ενδεχόμενο εξόδου, της μεγάλης μπλόφας».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Αυτοί που έκαναν τη μπλόφα ή δεν ήξεραν ή αποφάσισαν να παίξουν στα ζάρια τη χώρα».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το βιβλίο μια «συγκλονιστική και λεπτομερή καταγραφή όλων εκείνων των μηνών από τα τέλη του 2014 με χρονολογική σειρά».

Σπίγκελ: Το να ξέρει κανείς την ιστορία του είναι σημαντικό

«Έγιναν λάθη και από τις δυο πλευρές» επεσήμανε ο Πίτερ Σπίγκελ. Ο διευθυντής σύνταξης των FT υπενθύμισε το πώς η χώρα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και το πώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα της χώρας δεν ήταν αυτό που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υπερδιπλάσιο (15,1%).

«Όταν ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα το 2010 δούλευε, η κυβέρνηση το ακολουθούσε, αλλά οι Γερμανοί ήταν ακόμα θυμωμένοι. Έτσι η Άνγκελα Μέρκελ έπεισε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει ένα σύστημα που αν αυτό συνέβαινε ξανά θα οδηγούσε σε πτώχευση. Αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι δανειστές» εκτίμησε.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε επαναλάμβανε συνέχεια ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Γιατί να επενδύσει κανείς όταν οι Γερμανοί λένε κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν από την ελληνική πλευρά σημείωσε: «Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, όλοι στην Ελλάδα αποφάσισαν ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα και αυτό είναι κάτι που το έκαναν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ».

Τρομερά λάθη από Τσίπρα - Ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος

Μιλώντας για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίγκελ είπε χαρακτηριστικά: «Θα διαχώριζα τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, γιατί ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη και λάθος επιλογές, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος».

Τι ανέφεραν οι συγγραφείς

«Θεωρήσαμε ότι ήταν πάρα πολλές πτυχές της ιστορίας που ήταν ακόμα άγνωστες και θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς,[...] σαν μια κάμερα για τους αναγνώστες πίσω από κλειστές πόρτες» επεσήμανε από τη μεριά της η Βικτώρια Δενδρινού, ανταποκρίτρια για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες.

Βικτώρια Δενδρινού/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Ανακαλύψαμε το πώς η ανθρώπινη μνήμη είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Το ίδιο άτομο μετά από 3-4 μήνες άλλαζε την αφήγηση των γεγονότων» τόνισε η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες.

Ελένη Βαρβιτσιώτη
Ελένη Βαρβιτσιώτη/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Το ένα πράγμα που κυνηγούσαμε από την αρχή να βρούμε και ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του βιβλίου μας ήταν το Σχέδιο Β', το τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρώ. Όταν το πήραμε στα χέρια μας τον Ιανουάριο του 2018 η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Παρόλο που δεν το πήραμε ποτέ έξω απ το δωμάτιο στο τέλος είχαμε φτάσει σχεδόν να αποστηθίσουμε τις 157 σελίδες του» πρόσθεσε.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5