Visual Browsing

Αρούν Γκάντι: Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Αρούν Γκάντι
Ο Αρούν Γκάντι
Ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα καλεσμένος από τις εκδόσεις Διόπτρα και το TEDxAthens. Η Athens Voice τον ρώτησε ποιο είναι το πρώτο μέρος που θέλει να δει και γιατί
  • A-
  • A+
0
Ο Αρούν Γκάντι, εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καλεσμένος των εκδόσεων Διόπτρα και του TEDxAthens.

Ο Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο του Θυμού» (εκδόσεις Διόπτρα) που έγινε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο δέκατο, επετειακό, TEDxAthens το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα. Ποιο είναι το πρώτο μέρος που θέλετε να επισκεφτείτε και γιατί, τον ρωτήσαμε: Θα ήθελα να επισκεφτώ την Ακρόπολη για την αρχαία ιστορία της και επειδή στα σοκάκια της περπάτησαν επιφανείς φιλόσοφοι. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά ακόμα όμορφα μέρη, αλλά θα προτιμούσα να μου κάνουν έκπληξη οι οικοδεσπότες μου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία πρώτα να τον συναντήσει την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Public Café Συντάγματος στις 21:00, όπου o Αρούν Γκάντι θα συζητήσει για τα βιβλία του με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα. Τη συζήτησή τους μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.

Αρούν Γκάντι
Αρούν Γκάντι
Σχετικα
Πέθανε ο εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου
Πέθανε ο εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου

Το Σάββατο 1 Ιουνίου στη Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει επί σκηνής για μια μοναδική ομιλία, αλλά και να απευθύνει τις ερωτήσεις του προς το σπουδαίο ακτιβιστή. Η παρουσία του στο TEDxAthens θα ολοκληρωθεί με υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα.

Στο βιβλίο του «Το δώρο του θυμού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, (σελ. 272) ο αναγνώστης θα ανακαλύψει έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής του Μαχάτμα Γκάντι, ενός από τους πιο σπουδαίους ηγέτες και φιλοσόφους του εικοστού αιώνα. Πρόκειται για μαι επίκαιρη εξερεύνηση του δρόμου της αλήθειας, όπως τη διηγείται ο εγγονός του Αρούν Γκάντι. Στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα μαθήματα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ. Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Τα μαθήματα αυτά εναρμονίζονται με μια οικουμενική αντίληψη για το γνώθι σαυτόν, τη διαχείριση του θυμού, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τη φιλία και την οικογένεια, και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν τρόπο να φέρουν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους και στον εύθραυστο κόσμο μας.

Αρούν και Μαχάτμα Γκάντι
Αρούν και Μαχάτμα Γκάντι
Σχετικα
2019 Τα βραβεία των αναγνωστών: Καλύτερο βιβλίο fiction
2019 Τα βραβεία των αναγνωστών: Καλύτερο βιβλίο fiction

Διαβάστε ένα απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Το δώρο του θυμού - 11 μαθήματα ζωής από τον παππού μου Μαχάτμα Γκάντι»

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο
«Έχουμε ανάγκη αυτή την αλλαγή, τώρα που πλησιάζουμε σε ανυπόφορα επίπεδα βίας και μίσους στον κόσμο. Οι άνθρωποι ζητούν απεγνωσμένα μια αλλαγή, μα νιώθουν αβοήθητοι. Μια σοβαρή οικονομική ανισορροπία σημαίνει πάνω από 15 εκατομμύρια πεινασμένα παιδιά στην Αμερική και εκατοντάδες εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ όσοι ζουν στην αφθονία θεωρούν απλώς ότι έχουν το δικαίωμα της σπατάλης.

Αρούν Γκάντι «Το δώρο του θυμού», εκδόσεις Διόπτρα

Όταν οι ακροδεξιοί φασίστες κατέστρεψαν πρόσφατα ένα άγαλμα του παππού μου σε μια πλατεία της βόρειας Ινδίας, υποσχέθηκαν απειλητικά: "Θα γίνετε μάρτυρες μιας πορείας τρόμου". Πρέπει να αλλάξουμε τις ζωές μας, αν θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα.

Ο Παππούς μου έτρεμε από τότε αυτή τη στιγμή. Μία μόλις εβδομάδα πριν δολοφονηθεί, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε: "Τι νομίζετε πως θα απογίνει η φιλοσοφία σας μετά τον θάνατό σας;"

Με μεγάλη θλίψη απάντησε: "Οι άνθρωποι θα με ακολουθήσουν στη ζωή μου, θα με λατρέψουν στον θάνατό μου, μα δεν θα κάνουν τον σκοπό μου σκοπό τους". Πρέπει να κάνουμε ξανά αυτόν τον σκοπό δικό μας. Η απλή του σοφία μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σήμερα. Ποτέ δεν χρειαστήκαμε τον παππού μου περισσότερο απ’ ό,τι αυτή τη στιγμή.

Ο Μπάπου χρησιμοποιούσε ανυπέρβλητες αλήθειες και πρακτική καθοδήγηση για να αλλάζει την πορεία της Ιστορίας. Τώρα ήρθε η ώρα να τις εφαρμόσουμε όλοι.

Να χρησιμοποιείς τον θυμό σου σοφά. Να του επιτρέπεις να σε βοηθά να βρίσκεις λύσεις μέσα από την αγάπη και την αλήθεια».


Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAthens μπορείτε να βρείτε εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
26.02.2020
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5