Visual Browsing
45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν για το καλοκαίρι
ΤΕΥΧΟΣ 667

45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν για το καλοκαίρι

Ποια θα βάλεις φέτος στη βαλίτσα σου
©Unsplash/ Angelo Lopez

Κολύμπι και διάβασμα πάνε πακέτο. ​Γιατί παραδοσιακά το καλοκαίρι, πέρα από τις θάλασσες απλωτές, περιλαμβάνει και απλωτές στις σελίδες. Καλές «βουτιές» και καλή «ψαριά» στον οδηγό ανάγνωσης που ακολουθεί.

Τζακ Γιούινγκ, Σκάνδαλο Volkswagen: Πώς στήθηκε η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στην αυτοκινητοβιομηχανία, Πατάκης

Στα μέσα του 2015, η Volkswagen ανακοίνωνε υπερήφανα ότι είχε πετύχει τον στόχο της να ξεπεράσει την Toyota ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Λίγους μήνες αργότερα, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αποκάλυπτε ότι η VW είχε εγκαταστήσει σε 11 εκ. αυτοκίνητα λογισμικό το οποίο ξεγελούσε τους μηχανισμούς ελέγχου καυσαερίων. Ο Τζακ Γιούινγκ ξεκινώντας από την ανάδειξη της VW σε «λαϊκό αυτοκίνητο» της ναζιστικής Γερμανίας, φτάνει στο 2018 δίνοντας με εύγλωττο τρόπο τη νοοτροπία μιας επιτυχίας με κάθε κόστος, που συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο με τις καταστροφικές της συνέπειες. 
Andres Barba, Χέρια μικρά, Μεταίχμιο 
Το 2017 ο Guardian το κατέταξε στα βιβλία της χρονιάς και το φετινό καλοκαίρι σε καθηλώνει: η ιστορία της επτάχρονης Μαρίνας, που καταφτάνει σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, αλλάζοντας τις ισορροπίες του ιδρύματος. Παιδική αθωότητα, λυρισμός και μια πάλη ενάντια στον φόβο, τη βία, που πατά στον Κάφκα, το υποβλητικό και το διφορούμενο, αναζητώντας έξοδο στο φως και την αγνότητα.
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Εκατό χρόνια μοναξιά, Ψυχογιός
«Το πρώτο λογοτεχνικό έργο μετά τη Γένεση που πρέπει να διαβαστεί από όλο το ανθρώπινο γένος»: The New York Times Book Review. Το γοητευτικότερο μυθιστόρημα του 20ού αι. διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Πάθη, όνειρα, τραγωδίες, προδοσίες, ανακαλύψεις, θαύματα, μυστήρια, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου. 
Χρήστος Γιανναράς, Ελληνοκεντρικός εκσυγχρονισμός, Ιανός    
Το κατεπείγον πρόσταγμα για να σωθούν ψήγματα, έστω, της δημοκρατίας στην ψυχορραγούσα ελληνική πραγματικότητα. Υπό τη μορφή επιφυλλίδων όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Χρήστος Γιανναράς παρεμβαίνει στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα προτείνοντας επανασύνταξη και ρηξικέλευθες αποφάσεις. 
Sebastian Fitzek, Το δέμα, Διόπτρα     
Βραβείο ευρωπαϊκής αστυνομικής λογοτεχνίας για το 2016. Μια εφιαλτική ιστορία που με κωδικό «εθιστικό θρίλερ» καθηλώνει. Με ηρωίδα την ψυχίατρο Έμμα Στάιν, θύμα βιασμού και έγκλειστη στο ασφαλές μόνο περιβάλλον του σπιτιού της, ο Φίτζεκ κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο που έμεινε 29 εβδομάδες στην κορυφή των γερμανικών best seller, στοιχηματίζοντας πως το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα.
Βιργιλίου Αινειάδα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης  
Έργο ζωής ενός βαθύ γνώστη της λατινικής λογοτεχνίας, του Θεόδωρου Παπαγγελή, η μετάφραση αυτή συνιστά την πρώτη ουσιαστική και φιλολογικά έγκυρη προσπάθεια να μεταφερθεί αυτό το θεμελιώδες έργο της κλασικής γραμματείας σε μια γλώσσα χυμώδη και ποιητική, συνάμα όμως καταληπτή και θελκτική για τον σύγχρονο αναγνώστη.
Ειρηνικός Πλατής, Προσωπικά δεδομένα - Προστασία GDPR, Παπαδόπουλος
Ποια είναι τα προσωπικά δεδοµένα και πώς θα προστατεύονται; Ποια δικαιώµατα ελέγχου αποκτούν οι πολίτες; Ποιος είναι ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του; Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να ορίσουν Υπεύθυνο Προστασίας Δεδοµένων και ποιος είναι ο ρόλος του; Ένα εγχειρίδιο που αναπτύσσει, µε τρόπο εύληπτο, τις ρυθµίσεις του Κανονισµού. 
Κωνσταντίνος Μούσσας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Δωδώνη     
Ένα πρωτότυπο, πολύστιχο έμμετρο ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη, όπου όμως η πλοκή του δράματος παρουσιάζεται διά στόματος του ποιητή. Η υπόθεση εξελίσσεται σε τέσσερις πράξεις. Η αγωνία για την τελική μάχη, τα διλήμματα και οι περιγραφές του μεγαλείου μιας εποχής και μιας Βασιλεύουσας που κινδυνεύει αποδίδονται τόσο λυρικά, που, όταν η αυλαία πέφτει και ο βασιλιάς μαρμαρώνει, είναι αδύνατον να μη ραγίσεις κι εσύ. 
Elizabeth Jane Howard, Τα ανέμελα χρόνια, Ελληνικά Γράμματα   
Ένα εμβληματικό έργο που ενέπνευσε την ομώνυμη πολυβραβευμένη τηλεοπτική και ραδιοφωνική σειρά του BBC και αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της οικογένειας Κάζαλετ. Σάσεξ, 1937. Τρεις γενιές στις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές, όμως τα ανέμελα χρόνια υποχωρούν καθώς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έρχεται να διαλύσει τις μέρες ξεγνοιασιάς και της χαράς.
F. Scott Fitzerland, Θα πέθαινα για σένα - και άλλα χαμένα διηγήματα», Κλειδάριθμος    
Δεκαοκτώ διηγήματα-μωσαϊκό της δεκαετίας του ’30. Ο δημιουργός του «Μεγάλου Γκάτσμπι» και του «Τρυφερή είναι η Νύχτα», υπό τον φόβο αλλοιώσεων ή λογοκρισίας, τους έδινε ακυρωτικό δημοσίευσης. Και τώρα απροσδόκητα έχουμε άλλη μια προσθήκη στο έργο του, που όπως έγραψε και η Washington Post, «είναι σκέτος θησαυρός».
Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Παγκόσμιος Θόρυβος, Δίαυλος
Heavy metal, και να μια κριτική καταγραφή γεγονότων, στοιχείων και ροκ μουσικής που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί λατρεία ή πολεμική και εκδηλώσεις απέχθειας. Παγκόσμιος θόρυβος για πάντα, λέμε εμείς. 
Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Οι Κυριακές, το καλοκαίρι, Ίκαρος     
Μια ηρωίδα που στο σύμπαν της δεν συμβαίνει τίποτα. Έξω. Γιατί μέσα της τα πάντα βράζουν και όλα βοούν υποδόρια. Η Σεμιτέκολου καταφέρνει μέσω της ηρωίδας της, Μαρίνας, να στήσει έναν προτζέκτορα λέξεων που πάνω του προβάλλονται οι ερημιές κάποιων ανθρώπων που η διαχείριση της καθημερινότητας μοιάζει με κολύμπι σε μαύρο ωκεανό.
Μανίνα Ζουμπουλάκη, Άκουσέ με, Παπαδόπουλος
Μια σύγχρονη αστυνομική ιστορία, που τρέχει μαζί με την Αθήνα, με την ομορφιά και την ασχήμια της. Μια ηρωίδα που ανασαίνει, ερωτεύεται, βλέπει και ακούει δίπλα μας: Τη λένε Δώρα κι έχει τη μυστήρια ικανότητα να «βλέπει» μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων. Κι ενώ δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με τις δολοφονίες των άστεγων της Αθήνας, μπλέκει χωρίς να το καταλάβει, ενώ ξεναγεί στην πόλη μια παρέα γυναικών από τη Σουηδία. Η δική μας Μανίνα Ζουμπουλάκη σε μεγάλα κέφια. 
Τζον Γκριν, Χελώνες στο άπειρο, Ψυχογιός
Ο διάσημος συγγραφέας του παγκόσμιου εκδοτικού φαινόμενου «Το λάθος Αστέρι» ζωγραφίζει την ηρωίδα του νέου του μυθιστορήματος με συγκινητική τόλμη και ειλικρίνεια. Ένα εφηβικό βιβλίο για τους μπερδεμένους σαν κουβάρι φόβους αλλά και το πώς τους ξεπερνάς, αρκεί να το αποφασίσεις. 
Ντιέγκο Μαραντόνα, το χέρι του θεού - Η αλήθεια μου, Πατάκης
«Ξέρεις τι ποδοσφαιριστής θα ήµουν άµα δεν είχα πάρει ναρκωτικά; Θα ήµουν για πολλά πολλά χρόνια ο Μαραντόνα του Μεξικού. Ήταν η στιγµή της µεγαλύτερης ευτυχίας που ένιωσα ποτέ µέσα στο γήπεδο. Ο γέρος µου ποτέ δε µου έκανε κοµπλιµέντα, και σπάνια µου έλεγε “Τι ωραία που χτύπησες την µπάλα» ή «Τι ωραία πάσα έδωσες”. Αλλά µετά τον αγώνα µε την Αγγλία, όταν συναντηθήκαµε, µε αγκάλιασε και µου είπε: “Γιε µου, σήµερα µάλιστα, έβαλες γκολάρα!”». Για πρώτη φορά και σε πρώτο πρόσωπο, ο Μαραντόνα αφηγείται τον άθλο που φτάνει στα όρια του θρύλου. Άχαστο!      
Νίκος Θέμελης, Η Τριλογία, Μεταίχμιο    
Η «Αναζήτηση», η «Ανατροπή» και η «Αναλαμπή», σε έναν τόμο όπου ο Νίκος Θέμελης κατέθεσε τα πάντα για τη φιλία, τον έρωτα, τη δημιουργία, τη δικαιοσύνη και την Ιστορία, όπως ανατρέπει, διαλύει, αλλά και επανασυνθέτει τον βίο των ανθρώπων, με φόντο τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Η Μεγάλη Ιδέα, ο Διχασμός, η Μικρασιατική Καταστροφή κι ένας μυθιστορηματικός αναστοχασμός που ανανέωσε την παράδοση του ελληνικού ιστορικού μυθιστορήματος. Υπόγειο ρίγος και συναρπαστική δράση, μεγαλειώδης προσέγγιση.    
Teresa Driscoll, Θα σε βρω, Διόπτρα    
Ποιοι παρακολουθούν την Άννα Μπάλαρντ; Γιατί την επόμενη μέρα εξαφανίζεται; Πότε θα σταματήσει η Έλλα να νιώθει ενοχές, επειδή είδε, άκουσε, μα δεν έδρασε γρήγορα; Και γιατί οι δικοί της άνθρωποι, έναν χρόνο μετά, δείχνει πως κάτι κρύβουν; Ένα βιβλίο όπου τα μυστικά αρνούνται να καταρρεύσουν, γιατί πάντα αυτός που παρακολουθεί είναι ένα βήμα μπροστά.
Κλεάνθης Γρίβας, Κάνναβη, Μαριχουάνα, Χασίς, Ιανός    
Χρησιμοποιώντας τις ευρύτατες γνώσεις του, ο ψυχίατρος, καθηγητής και ειδικός επί του θέματος θίγει με αιχμηρό τρόπο ένα μείζον θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, ώστε από πρόβλημα των «ναρκωτικών» να αντιμετωπιστεί ιατρικά και φαρμακολογικά. Μια προσέγγιση ιστορική, φιλοσοφική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική, από έναν άνθρωπο που επιχειρηματολογεί και διαφωτίζει. 
Stephen Greenblatt, Παρέγκλισις - Ο Λουκρήτιος και οι απαρχές της νεωτερικότητας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Το λατινικό φιλοσοφικό έπος, το Περί φύσεως (De rerum natura) του Λουκρήτιου, είναι ένα υπέροχο ποίημα γεμάτο με τις πιο επικίνδυνες ιδέες: ότι το σύμπαν λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια των θεών, ότι η δεισιδαιμονία βλάπτει τη ζωή των ανθρώπων, ότι η ύλη αποτελείται από απειροελάχιστα σωματίδια, αόρατα, άφθαρτα, αεικίνητα, τα άτομα. Η αντιγραφή, η μετάφραση και η διάδοση αυτού του αρχαίου ποιήματος τροφοδότησε την Αναγέννηση, εμπνέοντας καλλιτέχνες σαν τον Μποττιτσέλλι και στοχαστές σαν τον Τζορντάνο Μπρούνο, διαμόρφωσε τη σκέψη του Γαλιλαίου και του Φρόυντ, του Δαρβίνου και του Άινσταϊν και είχε καταλυτική επίδραση σε συγγραφείς από τον Μονταίνιο μέχρι τον Τόμας Τζέφερσον.  
Stephen King, Το σκοτεινό μισό, Κλειδάριθμος    
Μπορείς να σκοτώσεις κάτι που δεν γεννήθηκε ποτέ; Με στοιχεία μυστικισμού και ύμνους από την κριτική πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του, ο Κινγκ διηγείται την ιστορία του Θαντ Μποντ. Που κάποιος ανηλεής δολοφόνος, δανειζόμενος το κάποτε συγγραφικό του ψευδώνυμο «Τζορτζ Σταρκ», προβαίνει σε στυγερές δολοφονίες. Αυτοβιογραφικό; Ίσως; Καθηλωτικό; Σίγουρα. Γιατί ένας από τους δυο τους πρέπει να πεθάνει.
Jo Marchant, Ίαση, Πεδίο    
Ένα ταξίδι στην επιστήμη της επίδρασης του μυαλού με το σώμα. Για τη δύναμη του ανθρώπινου νου, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, την εναλλακτική ιατρική και τα όρια των ψυχολογικών τεχνασμάτων, προκειμένου αρρώστιες και κίνδυνοι υγείας να θεραπευτούν. Γιατί, λέει η Μάρτσαντ, αν παράλληλα με την ασθένεια επικεντρώσεις και στον άνθρωπο, ο συνδυασμός μπορεί να αποδειχτεί πρωτοποριακός και θαυματουργός.
Dean Koontz, Τυφλή γωνία, Ψυχογιός
«Έχω μεγάλη ανάγκη να πεθάνω». Αυτές τις ανατριχιαστικές λέξεις αφήνει πίσω του ένας άντρας, ο οποίος είχε τα πάντα στη ζωή του, αλλά επέλεξε να πεθάνει. Η χήρα του, η Τζέιν Χοκ, είναι αποφασισμένη να κάνει όλα όσα επιτάσσουν ο πόνος της, ο φόβος της και η οργή της: να ανακαλύψει την αλήθεια πάση θυσία. Σκοτεινές συνωμοσίες, πανίσχυροι εχθροί, αδίστακτο μίσος, αλλά στο βάθος κάτι λάμπει σαν έρωτας και σας δικαιοσύνη.
Αλέξανδρος Κοτζιάς, Τα παιδιά του Κρόνου, Πατάκης
Τέσσερις νουβέλες που διαδραματίζονται την 21η Μαΐου 1958, εννιά έτη από το πέρας του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου και μόλις δέκα μέρες από τις εκλογές που ανέδειξαν για πρώτη φορά ένα αριστερό κόμμα σε αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή των Ελλήνων. Τα Παιδιά του Κρόνου είναι ουσιαστικά τα παιδιά της Ιστορίας («η ίδια η Ιστορία, από τη μια στιγμή στην άλλη, εκμηδένισε τις διαστάσεις μας»). Σε όλες τις νουβέλες του Αλέξανδρου Κοτζιά, η ιστορική τομή του 1958 συνυπάρχει με την τομή στην ανθρώπινη ζωή των ηρώων. Δέσμιοι των παρανοήσεών τους, μέσα από έκρυθμες και οριακές καταστάσεις επαναβιώνουν το παρελθόν τους και αναμετρώνται την 21η Μαΐου 1958 με τις κρίσιμες εμπειρίες της ζωής τους.
Jo Nesbo, Μάκβεθ, Μεταίχμιο     
Ο καλύτερος μπάτσος του αστυνομικού σώματος σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ, όπου βία, χρήμα, σεβασμός, εξουσία και δυστοπικό μέλλον βάζουν τα δυνατά τους για να τον κερδίσουν. Όμως ο επιθεωρητής Μάκβεθ, το ίδιο παρανοϊκός με τον συνονόματο σεξπιρικό ήρωα, διά χειρός Νέσμπο, θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση με έναν ανεπανάληπτο τρόπο. 
Wilbur Smith, Φαραώ, Bell     
Με όπλα του την αφηγηματική ιστορική του δύναμη, ο δεξιοτέχνης παραμυθάς Γουίλμπορ θα σας ταξιδέψει στο Λούξορ σε μια εποχή όπου σκλάβοι, άρχοντες, πόλεμος και ελπίδα εξυφαίνουν μια ιστορία για θρόνους με αίμα και δολοπλοκίες. Ο Τάτα, ο Ραμσής και ο Ούτερικ είναι ένα τρίπολο ηρώων, όπου εντός του θα βρείτε πίστη, φιλία, σκληράδα, αδυναμία και ένα μέτρο σύγκρισης για το τι πάει να πει τυραννία και ελευθερία. Ποιος θα νικήσει; 
Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, Η Τέχνη του Πολέμου για το Ποδόσφαιρο, Δίαυλος    
Η μάχη, το έπαθλο, η ρήση του Ηράκλειτου πως ο πόλεμος είναι ο «πατήρ πάντων» και μια προσέγγιση στην αρχετυπική φύση και τον χαρακτήρα του αθλήματος, που από την αθωότητα της κλωτσιάς κατά την παιδική ηλικία, έρχεται στο σήμερα και την πραγματική του σχέση με τον πόλεμο. Βασισμένο φυσικά στο αθάνατο και πρότυπο βιβλίο του Σουν Τσου για τη μάχη και τις τακτικές της. 
Jay Lombard, Ο Νους του Θεού, Πεδίο    
Νευροεπιστήμη, πίστη, αναζήτηση ψυχής, Θεός, ύπαρξη, εγκέφαλος, γρίφοι και ενορατική προσέγγιση σε προαιώνια αινίγματα. Ποιος ο σκοπός της ζωής; Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Εύστοχα, συναρπαστικά και με ευρύνοια, ο Λόμπαρντ απαντά σε μείζονα ερωτήματα. Ένας οδηγός που θα μεταμορφώσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο γύρω σας. 
Αλέξης Ηρακλείδης, Εθνικά θέματα και Εθνοκεντρισμός, Σιδέρης    
Κυπριακό, Αιγαίο, Μακεδονικό, Βορειοηπειρωτικό και μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Σε ένα βιβλίο που τα προσεγγίζει με τη διαδικασία του διαρκούς «θέματος» της χώρας μας με τους γείτονές της. Διπλωματία, οικονομία, πολιτική, στρατιωτικές σχέσεις και προπαγάνδα θέτονται επί τάπητος, επιχειρώντας να διερευνήσουν ειρηνική επίλυση και διάλογο δίχως νικητές ή ηττημένους.
Πίτερ Κάρεϊ, Πολύ μακριά απ' το σπίτι, Ψυχογιός
Η Ιρέν Μπομπς και ο άντρας της λατρεύουν τη γρήγορη οδήγηση. Μαζί θα συμμετάσχουν στο Redex Trial, στον άγριο γύρο της Αυστραλίας, όπου δύσκολα επιβιώνει οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Μαζί τους και ο ξανθομάλλης πλοηγός Γουίλι Μπαχούμπερ. Συναρπαστική αφήγηση, καταιγιστικοί ρυθμοί, και μια ιστορία που έρχεται να μας θυμίσει τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι κατέκτησαν έναν αιώνιο πολιτισμό, διαπράττοντας εγκλήματα καθ’ οδόν.
Fabio Stassi, Η χαμένη αναγνώστρια, Ίκαρος  
Ο Βίνσεντ Κόρσο, σωσίας του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και άνεργος καθηγητής, για να επιβιώσει καταφεύγει στην επαγγελματική ιδιότητα του βιβλιοθεραπευτή. Όταν όμως ανακαλύπτει πως η γειτόνισσά του και φανατική αναγνώστρια εξαφανίζεται, αρχίζει να μελετά τη ζωή της μέσα από τα βιβλία που διάβασε, θεωρώντας πως μόνο αν τα αποκωδικοποιήσει θα καταφέρει και να διαλευκάνει τι της έχει συμβεί. Σασπένς, ειρωνεία και δεινή ροή από έναν ανεπανάληπτο ήρωα «ντετέκτιβ».
Τζέφρι Ευγενίδης, Δελτία παραπόνων, Πατάκης
Οι ιστορίες στα «Δελτία παραπόνων» εξερευνούν πλούσια και ενδιαφέροντα εδάφη. Από τις κωμικές «αναπαραγωγικές» σκηνές του «Πουάρ» μέχρι την ονειρική, συγκινητική περιγραφή ενός νεαρού ταξιδιώτη που αναζητεί τη φώτιση στο «Air Mail», αυτή η συλλογή διηγημάτων μιλάει για ήρωες παγιδευμένους σε έκτακτες, προσωπικές και εθνικές, καταστάσεις. Η ωρίμανση ενός μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.
Έλενα Αντωνίου, Πέρα από τις Σκιές, Silk     
Από τη Ρώμη στον Θεσσαλικό Κάμπο, αυτή είναι η περιπέτεια της Ελληνίδας φωτογράφου Ελβίρας και του Ιταλού, απόγονου δόγη, Ραφαέλο. Στην αρχή, αντιμέτωποι με δολοπλοκίες που αφορούν κληρονομιές και ερωτικά σκάνδαλα, οι ήρωες άραγε θα καταφέρουν να αρνηθούν το παρελθόν, τις προκαταλήψεις και τη μνήμη του αίματος και της εκδίκησης; Μια ερωτική ιστορία για το τι σημαίνει να έχεις και να μην έχεις, όπως και να προσπαθείς να μείνεις μακριά από το πεπρωμένο. Ή να το ανατρέψεις...
Tony Parsons, Οι εκτελεστές, Μεταίχμιο     
Ο επιθεωρητής Γουλφ παλεύει να βρει τους αυτόκλητους εκτελεστές του Λονδίνου, προκειμένου να σταματήσει το πανηγύρι της βίας. Σκοτεινό νουάρ, πόθος για εκδίκηση, συμμορίες, δικαιοσύνη κι ένα βιβλίο όπου Βρετανοί στρατιώτες, ανήλικα κορίτσια, εγκληματίες και ιεροκήρυκες του μίσους κάνουν αυτή την τρίτη περιπέτεια του Μαξ Γουλφ πιο δολοφονική κι από τη ζέστη που αυτή την ώρα, εκτός από την Αμοργό, καίει και το Κάμντεν.
Bernard Geberowicz, Νίκησε τη Ζήλια, Πεδίο
Αδικαιολόγητη, βασανιστική και ψυχοφθόρα, η ζήλια φουντώνει, αναστατώνει, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίζεται. Με τεστ, ασκήσεις, συμβουλές και προτροπές, ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Γκεμπέροβιτζ στο τέλος αυτού του βιβλίου, θα σας κάνει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να αγαπήσετε επίσης και τους άλλους, με μια μέθοδο όπου το ακραίο της ζήλιας θα μεταμορφωθεί σε αρμονία και εμπιστοσύνη. 
Ξενοφών Φύτρος, Ο Θεός του Πολέμου, Bell  
Λατρεύεις τα ψυχολογικά θρίλερ; Εδώ είσαι! Τον σκότωσαν, τον κήδεψαν, θα εκδικηθεί. Ένας νεαρός άντρας που γλιτώνει από τις σφαίρες του επίδοξου δολοφόνου του, χωρίς μνήμη και μόνο με εφιάλτες από την προηγούμενη ζωή του, αναζητά την αλήθεια. Και στο συναρπαστικό του ντεμπούτο ο Φύτρος παραδίδει ένα καλοδομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου η ανατροπή και τα τεντωμένα νεύρα από την αγωνία καραδοκούν σε κάθε σελίδα.
Ιωάννα Τσιβάκου, Ατομισμός και φιλία, Σιδέρης    
Χωρίς συναισθηματισμούς ή προκαταλήψεις, μια μελέτη για το τι σημαίνει για τη νέα γενιά της Ελλάδας να διαπλάθεται σε καιρό κρίσης. Η φιλία, η αυτοπραγμάτωση, ο ατομισμός και όλα όσα διαμορφώνουν τις ατομικές τους απαντήσεις στο συλλογικό ερώτημα «ποιοι είμαστε / ποιος είμαι».
Αθηνά Γεωργαντά, Ανδρέας Κάλβος, Τα θαυμάσια νερά / Ο ρομαντισμός, ο βυρωνισμός και ο κόσμος των Καρμπονάρων, Ερμής
Ο Ανδρέας Κάλβος αυτού του βιβλίου προσφέρεται για γνωριμία με νέους όρους. Απαλλαγμένος από παλαιόθεν κριτικές αμηχανίες, ο εξέχων ποιητής της ελληνικής γλώσσας δικαιώνει τον Οδυσσέα Ελύτη μα και όλους που πιστεύουν πως ο Κάλβος είναι ο κορυφαίος της νεότερης λογοτεχνίας μας. 
Βαγγέλης Γιαννίσης, Η σκιά, Διόπτρα    
Άλλη μια νέα περιπέτεια του Άντερς Οικονομίδη, όπου μεταφυσικό και πραγματικότητα, δάσος και θάνατος, παλιές δεισιδαιμονίες και αίμα πάνω στο πτώμα, στέλνουν για άλλη μια φορά τον Ελληνοσουηδό ήρωα του Γιαννίτση σε ένα μέρος όπου η λέξη «Ντάουγκρ», σαν κακό που τον ακολουθεί παντού, θα τον εξοντώσει ή θα νικηθεί.
Αλέξης Πανσέληνος, Ελαφρά ελληνικά τραγούδια, Μεταίχμιο     
Ένα μυθιστόρημα για την Αθήνα της δεκαετίας του 1950, έτσι όπως τα ελαφρά τραγούδια στο ραδιόφωνο παλεύουν να απαλύνουν και να λειάνουν τον βαρύ αχό των γεγονότων. Εκτελέσεις και καλλιστεία, Καραγιώργη Σερβίας, λιμουζίνες, ξενοδοχεία καθώς η χώρα παλεύει μέσα από τις αντιφάσεις της να μπει κι αυτή στον χάρτη των ευτυχισμένων πλανητών. Συγκλονιστικό. 
Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, Πυγμαλίων, Δωδώνη     
Ακραίος ρεαλισμός, αιχμηρό χιούμορ κι ένα θεατρικό έργο όπου η ηρωίδα που στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε ως «Ωραία μου κυρία», μα δεν ευχαρίστησε η προσαρμογή της τον συγγραφέα, επιτέλους εδώ δικαιώνει τη θέλησή του να αποδώσει την αλήθεια και τα πιστεύω του. Περί εμπορευματοποιημένης τέχνης, όπως ο μύθος του Πυγμαλίωνα, του φημισμένου γλύπτη από την Κύπρο, εξελίσσεται χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. Εξαιρετική η μετάφραση του Γιώργου Καλογεράκη.
Δήμητρα Κολλιάκου, Αλφαβητάρι εντόμων, Πατάκης
24 γράμματα, και πίσω από κάθε γράμμα ένα έντομο και οι άνθρωποι µε τους οποίους διασταυρώθηκε. Ένα αλφαβητάρι εντομολογικό, εμπνευσμένο από την Ευρώπη που γοητεύει, και που απογοητεύει. Κάθε γράμμα κι ένας αυτοτελής μικρόκοσμος και τμήμα ενός όλου. «Πλησιάζοντας τώρα στην άκρη του νερού, σκέφτηκα να βγάλω τα παπούτσια µου. Και τότε το είδα. Στην αρχή νόμισα πως το έκανε ο αέρας. Ότι μετακινούσε κόκκους άμμου χτίζοντας ένα γλυπτό εν κινήσει. Ένα πολύ χαμηλό κι εφήμερο γλυπτό...». 
Άλκηστις Χιδίρογλου-Ζαχαριάδη, Εντυπωνύμια στη σημερινή Ελλάδα, Ερμής     
Τι κρύβεται πίσω από το όνομα μιας εφημερίδας; Ενός εντύπου; Πάντα σε σχέση με το μέσο, αλλά και την κοινωνία, την ιστορική παράδοση, την ταυτότητα, το λογότυπο και το περιεχόμενο. Βασισμένο σε αρχειακό υλικό που αντλήθηκε από κάθε πλευρά της Ελλάδας, ανακαλύψτε πολιτικές, πολιτιστικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις που κρύβονται πίσω από τη γλώσσα και την επιλογή ονομασιών του Τύπου, σε ένα βιβλίο-μελέτη για ό,τι αφορά την εκδοτική κουλτούρα της χώρας μας. 
Λένα Μαντά, Ζωή σε πόλεμος, Ψυχογιός
Φραντζέσκα, η ηρωίδα της. Αθηνά, η μητέρα της. Ζωή σε πόλεμο, η ζωή τους. Η ιστορία, η διαδρομή τους, οι επιλογές τους, η σχέση τους και η μάχη τους, αφού όπως εξομολογείται η Φραντζέσκα: «Σε πόλεμο με όλους η μητέρα μου. Μ’ εμένα, με τους φίλους της, με τους δικούς της, με την ίδια τη ζωή τελικά…» Ούτως ειπείν, Μαντά στα καλύτερά της. 
Μάρω Μπέλλου, Ο γκατζετ-Έρως, Σιδέρης     
Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας, η σχέση των φύλων και η συθέμελη ανατροπή τους, καθώς οι άντρες εκθηλύζονται και οι γυναίκες αρρενοποιούνται. Η ηθική φόρμουλα του νέου κόσμου που προστάζει «ζήσε τη ζωή σου» και όλα όσα μπλοκάρουν τους ανθρώπους στο να ενδώσουν στο αληθινό «χάσιμο», με αποτέλεσμα να χάνονται μέσα σε ναρκισσιστικά τεχνολογικά κελύφη.
Βίκυ Τσώκου, Είμαστε γυναίκες, ρε γαμώτο, και μπορούμε καλύτερα!, Πεδίο     
Τέσσερις ηρωίδες δίνουν την ευκαιρία στην «coach των γυναικών» να δανειστούν τη φωνή της και να μιλήσουν για τα πάντα: σπίτι, παιδιά, σεξ, διαφωνίες, τσακωμοί, καριέρα, ισότητα, μοναδικότητα, πλαστική χειρουργική σε ένα βιβλίο-οδηγό ζωής, με χρήσιμες σκέψεις, μακριά από στερεότυπα.    

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5