Βιβλιο

Τα μουσικά βιβλία του καλοκαιριού

Άκου κανα βιβλίο

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 444
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα μουσικά βιβλία του καλοκαιριού

Ο Μάκης Μηλάτος «διαβάζει» για την ATHENS VOICE τα μουσικά βιβλία του καλοκαιριού.

Μπορεί να πέρασε η εκδοτική άνθηση μουσικών βιβλίων που ζήσαμε πριν από μερικά χρόνια αλλά, ούτως ή άλλως, κάθε «άνθηση» στις μέρες μας μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο. Και το που βγαίνουν βιβλία –ανάμεσά τους και κάποια με μουσικό περιεχόμενο– και πολύ είναι.

«Release the bats…» του Νίκου Δρίβα (εκδ. Ars Nocturna)

n

Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι πολύ επεξηγηματικός και για το περιεχόμενό του: «Η ιστορία της ελληνικής σκοτεινής εναλλακτικής σκηνής». Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι μουσικός, Έλληνας της Αυστραλίας που ήρθε στην Ελλάδα το 1983 και έγινε μέλος σε διάφορα σχήματα ξεκινώντας το 1988 από τους Distorted Image, για να ακολουθήσουν οι Starblind και Soho 6. Εζησε λοιπόν τη φάση από πρώτο χέρι, γνώρισε, συνεργάστηκε και μίλησε με πολλούς από τους μουσικούς και τα συγκροτήματα που αναφέρονται σε αυτό το κατατοπιστικό βιβλίο. Χωρισμένο σε δεκαετίες, αναφέρει βασικές πληροφορίες για την κάθε δεκαετία, τις συναυλίες ξένων συγκροτημάτων που έγιναν, την ελληνική δραστηριότητα, και ακολουθούν βιογραφικά για τα περισσότερα γκρουπ της κάθε εποχής. Περισσότερο βασίζεται στην ιστορική παράθεση πληροφοριών και γεγονότων, στην αναφορά ονομάτων και δίσκων, παρά στην ανάλυση του φαινομένου. Όμως σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο έχει πολλές πληροφορίες και είναι χρήσιμο σε όποιον θέλει να μάθει, να θυμηθεί ή να βρει αφορμές για επιπλέον ψάξιμο. Το βιβλίο συνοδεύεται και από ένα cd που περιλαμβάνει 17 τραγούδια από συγκροτήματα του είδους: Flowers of Romance, The Braindead, Distorted Image, Insomnia, Nexus, High Level Static, Decode, Illusion Fades, The Drops, Human Puppets, Ding An Sich, Past Perfect, Δαιμόνια Νύμφη, Tilbury on Cloves, Glimmer Void, Slow Motion και Decadance.


«Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς» της Χίλντας Παπαδημητρίου (εκδ. Μεταίχμιο)

n

Δεν είναι ένα μουσικό βιβλίο με την τυπική έννοια, αλλά –όπως και το προηγούμενό της «Για μια χούφτα βινύλια»– ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Πώς τα φέρνει όμως έτσι η τύχη και ο ήρωάς της αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος μπλέκει με ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη μουσική. Κι αν στο προηγούμενο μια πλούσια και σπάνια δισκοθήκη ήταν η κινητήρια δύναμη, τώρα έχουμε να κάνουμε με την ελληνική ροκ σκηνή, τα συγκροτήματα, τα προβάδικα, χωρίς φυσικά να απουσιάζουν οι αναφορές στη μουσική του εξωτερικού. Ελληνικό και ξένο ροκ, στίχοι τραγουδιών, αναφορές ονομάτων από συγκροτήματα, 90άρες Basf κασέτες με Ταξιαρχίες και Φατμέ, Εξάρχεια, Παγκράτι, Κολωνάκι και αθηναϊκοί δρόμοι, ένα ακόμη «συνωμοτικό» μυθιστόρημα από τη Χίλντα Παπαδημητρίου, που γράφει για τη «φυλή» της και πρέπει να ξέρεις τους κώδικες της ελληνικής και ξένης ποπ κουλτούρας για να το ευχαριστηθείς.


«Ελληνικό Ροκ» του Μανώλη Νταλούκα (εκδ. Άγκυρα)

n

Το βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει πριν από 2-3 χρόνια καταγράφοντας όλη την ελληνική ροκ φάση από το 1945 και μετά –συμπεριλαμβάνοντας και πρόσωπα και γεγονότα που δεν ανοίκουν απαραίτητα σε αυτή, αλλά θα μπορούσε κανείς να τα συνδέσει με την έννοια ενός rock attitude–, επανακυκλοφορεί με επιπλέον υλικό που αφορά στην περίοδο του ελληνικού πανκ και του new wave – φτάνοντας πλέον ως τη δεκαετία του ’90 και πάλι με την αντίληψη: «ο καλός ο μύλος όλα τ’ αλέθει».


«Bruce» του Peter Ames Carlin (εκδ. Ροδακιό - Μετάφρ: Γιώργος Μιχαλόπουλος)

n

Ο εκδοτικός οίκος συνεχίζει με τη μουσική σειρά «Λατέρνατιβ», που μας έδωσε πριν ένα χρόνο την εξαιρετική αυτοβιογραφία του Κιθ Ρίτσαρντς. Τώρα ήρθε η σειρά του Μπρους Σπρίνγκστιν και της βιογραφίας του «Bruce», που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες στις ΗΠΑ γραμμένη από τον Peter Ames Carlin (βιογράφο και των Brian Wilson και Paul McCartney). Το βιβλίο διατρέχει όλη την –καθόλου εύκολη– ζωή του μουσικού από το Νιου Τζέρσεϊ που έφτασε να γίνει status symbol της αμερικάνικης πολιτιστικής και πολιτικής πραγματικότητας, ενσαρκώνοντας την τιμιότητα, την αυθεντικότητα, τη λαϊκότητα, τη ροκ ιδεολογία και την αγωνία του μέσου Αμερικάνου. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 22/7, ταυτόχρονα με την προβολή στο Μουσείο Μπενάκη του ντοκιμαντέρ: «Bruce Springsteen and I». Λίγο πριν κυκλοφορήσει, σας παραθέτουμε ένα μικρό (αποκλειστικό) απόσπασμα από το βιβλίο: «Όπως ακριβώς συνδύασε το γκόσπελ, το ροκ εν ρολ, το rhythm and blues, τη φολκ, την τζαζ και τη λαϊκή εορταστική μουσική σε έναν ήχο που αντηχούσε την κραυγή του έθνους, με τον ίδιο τρόπο η ιδιαίτερη μαγεία του Μπρους προερχόταν απʼ την ικανότητά του να αποκρυπτογραφεί τις σχέσεις που κρατούν τον κόσμο ενωμένο, ακόμα κι όταν βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης».
Το επόμενο βιβλίο της σειράς θα είναι η ιστορία των Joy Division γραμμένη από τον Peter Hook.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ