1821 Digital Gallery
Μια Passionate About Writing συνέντευξη με τον Paul McVeigh

Μια Passionate About Writing συνέντευξη με τον Paul McVeigh

Ο βραβευμένος συγγραφέας μίλησε στην A.V. για το International Creative Writing Summer School που διοργανώνει το British Council μαζί με το Kingston Writing School
photo © Roelof Bakker

Τον φετινό Ιούνιο η τέχνη της συγγραφής αποθεώνεται στο British Council. Το International Creative Writing Summer School πραγματοποιεί την έκτη διοργάνωσή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέροντας την ιδανική μέθοδο εκμάθησης σε φερέλπιδες και ώριμους εραστές της λογοτεχνίας οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν το γράψιμό τους και να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της μυθοπλασίας.

Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων workshops, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα κριτικά και αναλυτικά τους εφόδια, να αναβαθμίσουν τις συγγραφικές τους δεξιότητες και να εργαστούν εντατικά σε ένα δημιουργικό και γόνιμο περιβάλλον, υπό την καθοδήγηση έμπειρων λογοτεχνών, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας σε συνεργασία με το Kingston Writing School του Πανεπιστημίου Kingston του Λονδίνου.

Τα courses του έκτου Summer School επικεντρώνουν σε μια πλούσια θεματολογική γκάμα, που περνά από τη λογοτεχνία στο flash fiction και την ποίηση, ενώ παράλληλα σημαντικό μέρος των μαθημάτων καταλαμβάνουν οι εκδόσεις, η λογοτεχνική επιμέλεια, η γραφή στο διαδίκτυο και το blogging, πάντοτε στο πλευρό καταξιωμένων δημιουργών και ακαδημαϊκών.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε επτά εβδομαδιαία courses στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, με τα workshops να διεξάγονται από Δευτέρα έως Παρασκευή ανάμεσα στις 18:30 – 21:00. Τα μαθήματα θα δίνονται στα αγγλικά και απευθύνονται σε συγγραφείς κάθε επιπέδου. Αναζητήστε ημερομηνίες, αναλυτικές πληροφορίες, κόστος συμμετοχής και φόρμες επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του British Council.

Σχετικα
Πέθανε ο ηθοποιός και συγγραφέας Λούι Άντερσον
Πέθανε ο ηθοποιός και συγγραφέας Λούι Άντερσον

Η Athens Voice μίλησε με τον Paul McVeigh, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου για το σεμινάριο Flash Fiction. Συγγραφέας του «The Good Son», ενός μυθιστορήματος που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς Τύπου, αποθεώθηκε τον Guardian, τη Le Monde, τη Huffington Post και τη Die Welt ενώ σχολιάστηκε με ευμένεια από ομότεχνους του μεγέθους ενός Jonathan Coe, ο Ιρλανδός λογοτέχνης με την πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία δημιουργικής γραφής έρχεται στην Ελλάδα για ένα σημαντικό workshop πάνω στην τέχνη του short fiction. Να τι μας είπε.

photo © John Minihan

Το σεμινάριό σας στο International Creative Writing Summer School εστιάζει στο flash fiction και την τέχνη της σύντομης φόρμας. Πιστεύετε ότι η μικρο-λογοτεχνία αποτελεί ιδανική συνταγή για τη γεμάτη περισπασμούς εποχή μας, με τους αυξανόμενους χρονικούς περιορισμούς που επιβάλλει στο άτομο η σύγχρονη κοινωνία;
Σίγουρα είναι ένα ενδεχόμενο. Με όλα τα πάνω – κάτω και δεξιά – αριστερά στην οθόνη, σε συνδυασμό με τον όγκο του δωρεάν υλικού στη διάθεσή μας, υπάρχει μια πίεση να αιχμαλωτιστεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και όταν το κείμενο είναι σύντομο, δεν χρειάζεται να επενδυθεί περιττή ενέργεια ώστε να το κρατήσεις. Αρκετοί πιστεύουν ότι το flash fiction ταιριάζει αρμονικά στη σελίδα και μπορεί να προσφέρει μια πλατφόρμα σε όσους δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τη λογοτεχνία ώστε να διαβάσουν ολόκληρα βιβλία.

Σχετικα
Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ
Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ

Είτε γράφουμε για βιοπορισμό είτε ως χόμπι, όλοι τείνουμε να νοιαζόμαστε για τις λέξεις μας υπερβολικά. Είναι ο περιορισμός έκτασης μια από τις δυσκολότερες συνισταμένες του να γράφεις μικρο-λογοτεχνία;
Η επιμέλεια είναι δύσκολη σε κάθε μορφή γραπτού, έχετε δίκιο. Στη μικρο-λογοτεχνία, όμοια με την ποίηση και το διήγημα, κάθε λέξη μετράει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε περιττή λέξη θα πρέπει να αφαιρείται. Είναι χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό απόφθεγμα που ταιριάζει στην περίπτωση: «Αυτή η επιστολή είναι μακροσκελής, καθώς δεν είχα τον χρόνο να την κάνω σύντομη». Το να γνωρίζεις τι να διώξεις και τι να κρατήσεις απαιτεί πολυετή θητεία στο διάβασμα και το γράψιμο.

Ποια είναι η μικρότερη ιστορία που θα μπορούσατε να περιγράψετε ως flash fiction; Και πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί κανείς χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της φόρμας;
Υπάρχει η περίφημη ιστορία των έξι λέξεων που αποδίδεται στον Χέμινγουεϊ: «Πωλούνται. Παιδικά παπούτσια. Ποτέ δεν φορέθηκαν». Θα έλεγα πως άπαξ και ξεπεραστεί το σύνορο των χιλίων λέξεων, η ιστορία περνά στην επικράτεια του διηγήματος, έστω του πολύ σύντομου. Τίποτα δεν είναι χαραγμένο σε πλάκα πάντως, και ίσως ο όρος «σύντομη λογοτεχνία» να αποτελεί μια καλή, ευρεία περιγραφή.

Έχετε διδάξει δημιουργική γραφή σε όλο τον κόσμο. Είναι κάτι που σας προσφέρει ικανοποίηση;
Έχω διδάξει σε σχολεία, σε νεαρούς ενήλικες, σε μαθητές κολεγίου και φοιτητές. Έχω επίσης διδάξει επίδοξους λογοτέχνες οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμάσει κάποιο είδος επιτυχίας. Εφόσον ο μαθητής διακατέχεται από πάθος για το γράψιμο και έχει διάθεση να μάθει, απολαμβάνω ιδιαίτερα τη διαδικασία.

Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που έχετε αποκομίσει ως νέος συγγραφέας; Και ποια εκείνη που δίνετε συχνότερα στους μαθητές σας;
Διάβαζε όσο περισσότερο μπορείς. Να είσαι γενναίος και να μην τα παρατάς ποτέ.

Το μυθιστορηματικό σας ντεμπούτο, «The Good Son», σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα καριέρα σας; Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;
Αισθάνομαι πολύ τυχερός. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες και προτάθηκε για μια σειρά βραβείων, κερδίζοντας μάλιστα δύο. Είναι το είδος της επιτυχίας που ονειρεύεσαι στο ξεκίνημά σου, αλλά δεν φαντάζεσαι ότι θα σου συμβεί. Κατόρθωσα να ταξιδέψω στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία διαβάζοντας τη δουλειά μου και διδάσκοντας. Το διάστημα αυτό εργάζομαι πάνω σε μια σειρά διηγημάτων τα οποία ελπίζω να αποτελέσουν τη βάση μιας προσεχούς ανθολογίας.

Ποιος ήταν ο δικός σας μέντορας στην τέχνη της συγγραφής;
Εκτιμώ πολύ την Αυστραλιανή συγγραφέα Cate Kennedy, η οποία είναι εξαιρετική δασκάλα. Και προτείνω ανεπιφύλακτα το «Περί συγγραφής» του Stephen King, πιθανότατα το καλύτερο βιβλίο στο είδος του.

International Creative Writing Summer School
Δευτέρα 4 Ιουνίου – Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Αθήνα – Θεσσαλονίκη
info

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5