1821 Digital Gallery
Τζον Γκριν

Μια προσωπική υπόθεση για τον Τζον Γκριν

Οι «Χελώνες στο άπειρο» αποτελούν άλλη μια απόδειξη της συγγραφικής του δεινότητας

Ο Τζον Γκριν είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας, vlogger, παραγωγός και επιμελητής, και έγινε γνωστός στο ευρύ αναγνωστικό κοινό ως ο δημιουργός που κατόρθωσε να μυήσει χιλιάδες εφήβους ανά τον κόσμο στον θαυμαστό κόσμο της λογοτεχνίας με την απλή και συναισθηματική του γραφή. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 55 χώρες, ενώ έχουν τυπωθεί πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Printz και το Βραβείο Edgar, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ευπώλητων των New York Times.

Επιλέχθηκε από το περιοδικό «Time» ως ένας από τους εκατό πιο σημαίνοντες ανθρώπους στον κόσμο. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον αδελφό του, Χανκ, έχει δημιουργήσει το Vlogbrothers, που αριθμεί πάνω από 3 εκατομμύρια συνδρομητές, αλλά και το εκπαιδευτικό κανάλι Crash Course, που έχει ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια συνδρομητών και στο οποίο με μικρά βιντεάκια επιχειρούν να εξηγήσουν με απλά λόγια κάθε είδους θέματα και ζητήματα που αφορούν από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τη φιλοσοφία. Με τον τρόπο αυτό, τα δύο αδέρφια καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν το You Tube ως μέσο εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων.

Τζον Γκριν «Χελώνες στο άπειρο» (εκδ. Ψυχογιός)
Ο πολυτάλαντος, λοιπόν, Τζον Γκριν επανέρχεται, έξι χρόνια μετά το συγκινητικό «Το λάθος αστέρι», με ένα νέο μυθιστόρημα. Οι «Χελώνες στο άπειρο» (εκδ. Ψυχογιός) είναι στην πραγματικότητα η πρώτη απόπειρα του ευφυούς δημιουργού να γράψει για την ψυχική διαταραχή που επηρέασε τη ζωή του ήδη από την παιδική του ηλικία, όποτε «η ιστορία είναι φανταστική, αλλά είναι επίσης αρκετά προσωπική».

Η ιστορία έχει ως κεντρική ηρωίδα τη δεκαεξάχρονη Άζα, η οποία ζει με τη μητέρα της. Είναι μια έφηβη που παλεύει καθημερινά με τις εμμονές της και τις μικροβιακές φοβίες της, που κάνει δεκάδες σκέψεις το δευτερόλεπτο για τον οργανισμό της και τον τρόπο που μεταδίδονται και εξαπλώνονται τα βακτήρια και που την ίδια στιγμή προσπαθεί να ζει στα πλαίσια της κανονικότητας με την κολλητή της φίλη Ντείζι. Η εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου Ράσελ Πίκετ και η αμοιβή των εκατό χιλιάδων δολαρίων θα πυροδοτήσουν μια σειρά απρόβλεπτων εξελίξεων και ανατροπών στη ζωή της και θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον έρωτα, τη φιλία και την αλήθεια που κρύβεται συχνά πίσω από το χρήμα.

Ο Γκριν γνωρίζει καλά πως ο κόσμος των εφήβων είναι περίπλοκος από μόνος του και γι’ αυτό επιλέγει να αποτυπώσει όσο πιο απλά και άμεσα μπορεί τις χαοτικές καταστάσεις που αισθάνονται οι νέοι πως βιώνουν σε αυτή την ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κείμενό του να σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, να σε κάνει να νιώθεις οικεία, να αναγνωρίζεις συμπεριφορές και στάσεις και να δένεσαι με τους χαρακτήρες. Κατανοείς τις ανασφάλειες, τις ενοχές τους, τα άγχη τους, τις συναισθηματικές τους εκρήξεις. Συμπάσχεις με την Άζα που προσπαθεί να είναι καλή σε όλα ενώ ταυτόχρονα κάνει αγώνα να μάθει να ζει με τις φοβίες της. Με την Ντέιζι, που θέλει να ξεφύγει από την ανέχεια και βρίσκει διέξοδο στο blog της και το Star Wars. Με τον Ντέιβις, που διεκδικεί τη φιλία και τον έρωτα γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που είναι ο πατέρας του, επιζητώντας την ειλικρίνεια και την αγνότητα των σχέσεων. Όλοι οι χαρακτήρες αναζητούν την αγάπη και την αποδοχή, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Σχετικα
«Η απαγωγή του μνηστήρος». Γιατί να το διαβάσεις;
«Η απαγωγή του μνηστήρος». Γιατί να το διαβάσεις;

«Ο καθένας μπορεί να σε κοιτάξει. Το σπάνιο είναι να βρεις κάποιον που να μπορεί να δει τον ίδιο κόσμο που βλέπεις κι εσύ».

Αυτή είναι η ανάγκη των εφήβων και ο Γκριν βρίσκει τον τρόπο να την αποδώσει μοναδικά μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας. Είναι αδιαμφισβήτητα δεινός αφηγητής, και δεν φοβάται να μπει στα παπούτσια της ηρωίδας του και να διηγηθεί την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο με ευαισθησία, νεανικό παλμό και ειλικρίνεια. Τολμά να κοιτάξει κατάματα το θέμα των ψυχικών διαταραχών –που ταλανίζει τη ζωή του από την παιδική του ηλικία– και να δώσει πνοή στις χιλιάδες κρυφές σκέψεις που ροκανίζουν καθημερινά το μυαλό των ανθρώπων που πάσχουν.

Με οδηγό την Άζα, μπορείς να κατανοήσεις την άβυσσο στην οποία χάνονται καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι και να συνειδητοποιήσεις την αξία της αποδοχής και της συμπαράστασης στον αγώνα τους να ζήσουν την καθημερινότητα όπως όλοι μας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Γκριν θέλει να τονίσει πως οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί έτσι απλά να λυθεί. Όχι. Είναι μια κατάσταση την οποία πρέπει να αποδεχτείς και να βρεις τον τρόπο να μάθεις να συμβιώνεις μαζί της και να συνυπάρχεις αρμονικά.

Σχετικα
«Μυστική διαθήκη». Γιατί να το διαβάσεις;
«Μυστική διαθήκη». Γιατί να το διαβάσεις;

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ακόμα και ο ευφυής τίτλος δένει αρμονικά με την ουσία της πλοκής, καθώς πηγάζει από μια ιδιαίτερη ιστορία: την παρέμβαση μιας ηλικιωμένης γυναίκας κατά τη διάλεξη ενός επιστήμονα σχετικά με τη δημιουργία του πλανήτη. Μια παρέμβαση που πολύ εύστοχα επιχειρεί να εξηγήσει πως η Γη είναι μια επίπεδη επιφάνεια ακουμπισμένη στη ράχη μιας γιγάντιας χελώνας. Μια παρέμβαση που έχει το δικό της ειδικό βάρος.

Οι «Χελώνες στο άπειρο» είναι ένα έξυπνο, σπιρτόζικο και την ίδια στιγμή κοινωνικό μυθιστόρημα που καθρεφτίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με όλα της τα στοιχεία, θετικά και αρνητικά, και προβάλλει τη δύναμη της αποδοχής, της φιλίας και των αληθινών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Βρες το εδω
Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5