1821 Digital Gallery
Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Τζον Γουάτσον γίνονται μαθητές
ΤΕΥΧΟΣ 652

Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Τζον Γουάτσον γίνονται μαθητές

Οι ήρωες του Ντόυλ επιστρέφουν σε μια νέα σειρά για παιδιά των εκδόσεων Μεταίχμιο

Ο Σέρλοκ Χoλμς, ο ντετέκτιβ που δημιούργησε ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ το 1854, αποτελεί έναν από τους πλέον διάσημους και αγαπητούς χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας και εξακολουθεί να γοητεύει τους λάτρεις του είδους. Μαζί με τον βοηθό του, τον δρ Τζον Γουάτσον, αποτελούν ένα αχτύπητο δίδυμο που κατορθώνει με αντισυμβατικό και εντυπωσιακό τρόπο να φέρνουν εις πέρας τις υποθέσεις που καλούνται να εξιχνιάσουν. Οι περιπέτειές τους έχουν συντροφεύσει δεκάδες γενιές μέσα από τα τέσσερα μυθιστορήματα και τα 56 αυτοτελή διηγήματα που έχουν γραφτεί, ενώ οι ιστορίες τους έχουν μεταφερθεί 278 φορές στον κινηματογράφο και τη μικρή οθόνη, με μεγάλη πάντα επιτυχία. 

Χαρακτηριστικά στοιχεία του Χολμς, που συνεπαίρνουν τους απανταχού θαυμαστές του, είναι, μεταξύ άλλων, ο σκεπτικισμός του, η εκκεντρικότητά του όσον αφορά τον τρόπο που προσεγγίζει τα στοιχεία της εκάστοτε υπόθεσης, η εστίαση στις λεπτομέρειες και όχι στο προφανές, τα εύστοχα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει παρατηρώντας με απόλυτη προσοχή τον συνομιλητή του. Οι τρόποι του δεν είναι πάντα αρεστοί και δεν ξέρει να επικοινωνήσει σωστά τα συναισθήματά του, αλλά η ψυχρότητά του είναι απαραίτητη για να επιτελέσει ορθά το έργο που έχει αναλάβει.

Ο συγγραφέας και εικονογράφος Σαμ Χερν είχε μια ευφυή σύλληψη: να δημιουργήσει μια σειρά για παιδιά με πρωταγωνιστές τον Σέρλοκ Χολμς και τον Τζον Γουάτσον ως μαθητές της ακαδημίας Μπέικερ σήμερα, ευελπιστώντας να φέρει τους μικρούς αναγνώστες κοντά στον χαρισματικό αυτό ήρωα και τον βοηθό του. Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα.
Οι φιγούρες των δύο αυτών χαρακτήρων επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα οικειότητας στους μικρούς φίλους και τους προσφέρουν την ευκαιρία να ταυτιστούν μαζί τους. Το σχολικό περιβάλλον, οι συμμαθητές, η καθημερινή ρουτίνα των μαθημάτων είναι στοιχεία γνώριμα και κατά συνέπεια οι κινήσεις, οι αντιδράσεις και οι πράξεις των ηρώων είναι κατανοητές και οικείες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εξέλιξη της υπόθεσης ιντριγκάρει το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς μπαίνουν αυτομάτως στη θέση του Σέρλοκ και του Γουάτσον και ενστερνίζονται τις προσωπικότητές τους. 

Σχετικα
«Στο σπίτι...» Όλη η ιστορία μέσα σε τέσσερις τοίχους
«Στο σπίτι...» Όλη η ιστορία μέσα σε τέσσερις τοίχους

Το πρώτο βιβλίο της σειράς μάς συστήνει τους πρωταγωνιστές της ακαδημίας Μπέικερ και τα μέρη όπου κινούνται. Ο Τζον είναι ο νέος μαθητής της ακαδημίας και με τη βοήθεια της Μάρθας Χάντσον αρχίζει να γνωρίζει τους υπόλοιπους μαθητές και αποτυπώνει τις σκέψεις και τις εντυπώσεις του. Την προσοχή του κεντρίζει αμέσως ο εκκεντρικός Σέρλοκ, που με απίστευτη ευκολία ανακαλύπτει τι αρέσει και τι όχι στον Τζον, τις συνήθειές του ή και τι έκανε λίγες ώρες πριν. Η διορατικότητά του και ο ανορθόδοξος τρόπος σκέψης του αιχμαλωτίζουν τον Τζον και μαζί με τη Μάρθα αρχίζουν να κάνουν στενή παρέα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο μαθητής Τζέιμς Μοριάρτι από την παρέα, που απεχθάνεται τον Σέρλοκ και τον ανταγωνίζεται σε κάθε ευκαιρία.

Άλλη μια ιδιαίτερη πινελιά της ακαδημίας είναι η ύπαρξη του σκύλου που ακούει στο όνομα «Μπάσκερβιλ», παραπέμποντας εύστοχα στο τρίτο μυθιστόρημα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με τίτλο «Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ». Στο σχολικό λεύκωμα, στις πρώτες σελίδες, οι μικροί φίλοι γνωρίζουν τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν τη σειρά και μπορούν να επανέρχονται κάθε φορά που ξεχνούν κάποιον ήρωα.  

Σχετικα
Πώς η Ελλάδα εξελίχθηκε σε κράτος με αστική οικονομία
Πώς η Ελλάδα εξελίχθηκε σε κράτος με αστική οικονομία

Τα εξαιρετικά σκίτσα και οι απλοί, κατανοητοί διάλογοι αποτελούν το ατού αυτής της νέας σειράς, που σύντομα θα αποκτήσει ένθερμους θαυμαστές, όπως ακριβώς και ο ίδιος ο Σέρλοκ. Οι εναλλαγές στην αφήγηση, που γίνεται άλλοτε με κόμικς, άλλοτε με έξυπνες εικόνες, άλλοτε με συνδυασμό πιο μεγάλων κειμένων με χιούμορ και ενδιαφέρον, άλλοτε με ανακοινώσεις και αποκόμματα εφημερίδων, πυροδοτούν τη σκέψη, τη φαντασία και το μυαλό των μικρών βιβλιόφιλων. 

Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και η υιοθέτηση των κινητών και των ipad αποτελούν άλλο ένα σημείο σύγκλισης που θα γοητεύσει τα παιδιά. Θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό blog –όπως ο Τζον Γουάτσον–  ή για την αναζήτηση νέων γνώσεων. 

Το μεγαλύτερο προτέρημα της ιστορίας, βέβαια, είναι η άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή που αφορά σε μια επίσκεψη στο μουσείο και την εξαφάνιση του Αλπικού αστεριού, ενός διαμαντιού που ανακαλύφθηκε τον 19o αιώνα και θεωρήθηκε καταραμένο. Ο Τζον και η Μάρθα προσπαθούν να ακολουθήσουν τη δαιδαλώδη σκέψη του Σέρλοκ και τον βοηθούν ώστε με τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο να βρει την άκρη του νήματος. Γρήγορος ρυθμός, συνεχείς εναλλαγές στην εξέλιξη της ιστορίας και ανατροπές θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και την αγωνία τους στα ύψη μέχρι την ευφάνταστη λύση που θα επιτύχει ο Σέρλοκ και η συντροφιά του. Η παρατηρητικότητα, η αποφασιστικότητα, η έρευνα και η συνεργασία προβάλλονται ως απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη εξιχνίαση, ενώ ο δόλος και το ψέμα οδηγούν πάντα στην αποτυχία. 

Η σκληρόδετη πρώτη περιπέτεια του Σέρλοκ Χολμς στην ακαδημία της οδού Μπέικερ είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης αγάπης και μια πλούσια συλλογής για τα παιδιά. Μιας συλλογής που θα τα συναρπάσει και ταυτόχρονα θα τα φέρει κοντά με την ασύλληπτη ικανότητα του Σέρλοκ να εντοπίζει τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5