1821 Digital Gallery
«Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει», ένα χάρτινο θαύμα για τους μικρούς αναγνώστες

«Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει», ένα χάρτινο θαύμα για τους μικρούς αναγνώστες

Το γοητευτικό βιβλίο για την πρώτη ηρωίδα της αεροναυπηγικής παρουσιάζεται στον Παιδικό Ιανό
photo © Steven Thompson | Unsplash

Aφήστε τα όνειρά σας να πετάξουν. Στις 27 Ιανουαρίου, το πιο ενδιαφέρον βιβλίο της χρονιάς για ηλικίες 3 έως 7 ετών παρουσιάζεται στον Παιδικό Ιανό. Εκτός από τις καταπληκτικές εικονογραφήσεις της Ντανιέλα Βολπάιρα και τα εύληπτα κείμενα της Μάρα Νταλ Κόρσο, το «Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει» μεταφέρει στο χαρτί τις γλυκές, κοριτσίστικες πτήσεις της Αμέλια Έρχαρτ, της πρώτης ηρωίδας της αεροναυπηγικής, της άφοβης πιλότου που έδειξε στις γυναίκες τον διάδρομο για έναν κόσμο γεμάτο θαύματα, στον οποίο μπορούσαν να απογειωθούν ελεύθερες.

Μια σημαντική φυσιογνωμία της ιστορίας που αφιέρωσε τη ζωή της σε ακροβατικές πτήσεις χωρίς αποσκευές, η Αμέλια Έρχαρτ υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πέταξε γύρω από την Αμερική, η πρώτη που διέσχισε τον Ατλαντικό και η πρώτη που επανέλαβε το εγχείρημα. Ακόμη ήταν το πρώτο πρόσωπο που πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια και η πρώτη γυναίκα που έλαβε παράσημο για τις διακρίσεις της στην αεροναυπηγική. Το 1937 εξαφανίστηκε επιχειρώντας να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία του μύθου της. Τι ακριβώς συνέβη;

 

Η Αμέλια Έρχαρτ ξεκίνησε από τη Νέα Γουινέα για το δυσκολότερο μέρος του ταξιδιού της στις 2 Ιουλίου 1937 αφήνοντας πίσω τη συσκευή του κώδικα Μορς, το αλεξίπτωτο και τη ναυαγοσωστική λέμβο της. Το τελευταίο της ραδιοφωνικό μήνυμα ανέφερε πως δεν έβλεπε γη και πως κόντευε να μείνει από καύσιμα. Η πατρίδα της διοργάνωσε τη μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση στην ιστορία, με σκοπό τη διάσωση ενός ατόμου, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Οι εικασίες σχετικά με τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Έρχαρτ συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Άλλοι υποστηρίζουν πως απλά έχασε τον έλεγχο του σκάφους της και προσέκρουσε στο έδαφος, άλλοι πως αιχμαλωτίστηκε και δολοφονήθηκε από Γιαπωνέζους στρατιώτες.

Σχετικα
Στον μυστικό κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά
Στον μυστικό κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά

Ήταν μια υπέροχη ύπαρξη που πραγματοποίησε όσα ακριβώς επιθυμούσε. «Έζησα μια πολύ ευτυχισμένη ζωή και δεν θα με πείραζε να αντικρίσω το τέλος της σε νεαρή ηλικία», προφήτευε η άφοβη πιλότος λίγο πριν τη μεγαλοπρεπή της έξοδο στους αιθέρες. Η Αμέλια Έρχαρτ χάθηκε απ’ τη ζωή, για να εμπνεύσει το γυναικείο φύλο με την αυτοπεποίθηση, τη θέληση και την ανεξάρτητη, πνευματώδη φύση της.

Από τα ιδεώδη αυτά εμπνέεται και το δίδυμο των δημιουργών του «Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει», για να συνθέσει μια βιογραφία γύρω από ένα κορίτσι που ήξερε από νεαρή ηλικία ότι ήθελε να πετάξει. Παράλληλα, να αφηγηθεί μια οικουμενική, διαχρονική ιστορία για τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι και παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι στον Παιδικό Ιανό (Μητροπόλεως 73, Θεσσαλονίκη). Στην εκδήλωση συμμετέχει η blogger Κατερίνα Κιγιτζή, η οποία θα κάνει κατασκευή με τα παιδιά, καθώς και η Μελένια, που θα τα ψυχαγωγήσει με κινητικά παιχνίδια. Είσαι γονέας; Θέλεις να γαλουχήσεις ενθουσιώδεις αναγνώστες; Να τι να κάνεις αυτό το Σάββατο!

«Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει», Μάρα Νταλ Κόρσο, εικονογράφηση Ντανιέλα Βολπάρι, σελίδες 36, εκδόσεις Φουρφούρι

Athens Voice Newsletter
Βρες το εδω
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5