1821 Digital Gallery
Εκδόσεις νήσος

Εκδόσεις νήσος

25 χρόνια συνομιλίας με τους προβληματισμούς της εποχής μας

Εικοσιπέντε χρόνια δραστηριότητας στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών συμπλήρωσαν το 2017 οι εκδόσεις νήσος, ένας από τους λίγους εκδοτικούς οίκους που διατηρούν σειρές, με αναφορά ευρύτερη από τα επί μέρους επιστημονικά πεδία.

Η δημιουργία σειρών με τέτοιο χαρακτήρα προέκυψε από τη συνολική αντίληψή της νήσου για τον ρόλο του οίκου στον εκδοτικό χώρο αλλά και γενικότερα στη δημόσια σφαίρα. Οι τίτλοι δεν προκύπτουν από τυχαίες συναντήσεις με συγγραφείς και έργα, αλλά αποτελούν οργανωμένες επιλογές και σχεδιασμένες παρεμβάσεις. Έτσι οι σειρές της νήσου αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη λόγου, σε εργαλεία δουλειάς και ευκαιρίες προβληματισμού με διακριτά χαρακτηριστικά. Δεν είναι το θέμα αλλά ο τρόπος πραγμάτευσης που χαρακτηρίζει την ένταξη ενός έργου σε μια σειρά και κάθε βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας αναζήτησης για την κάλυψη ενός κενού στην ελληνική βιβλιογραφία.

Από την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη, τα Δοκίμια του Καντ, τους Διαλόγους του Χιουμ μέχρι τα έργα του Αντόρνο, του Μερλώ-Ποντύ, του Φουκώ ή της Τζούντιθ Μπάτλερ, από τις μονογραφίες του Κοσμά Ψυχοπαίδη, του Τάσου Χρηστίδη, του Θανάση Τζαβάρα, του Βασίλη Κάλφα, της Δήμητρας Μακρυνιώτη ή του Κύρκου Δοξιάδη μέχρι τους συλλογικούς θεματικούς τόμους για τη φεμινιστική θεωρία, τη μεταποικιακή κριτική, την παιδική ηλικία ή τη μετανάστευση αλλά και τις μελέτες για την εθνομουσικολογία ή τη βιοηθική, τα βιβλία της νήσου απαντούν στους προβληματισμούς των σημερινών καιρών και απευθύνονται στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ανήσυχο αναγνώστη.

Μόλις κυκλοφόρησε σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση το εμβληματικό βιβλίο των Ε. Μπαλιμπάρ, Ι. Βαλλερστάιν  Φυλή, Έθνος, Τάξη. Οι διφορούμενες ταυτότητες  σε μετάφραση των Α. Ελεφάντη και Ε. Καλαφάτη, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1991 από τις εκδόσεις «Ο Πολίτης» και ήταν από καιρό εξαντλημένο.

Σχετικα
Σίλβερβιου: εκατό τοις εκατό John le Carré
Σίλβερβιου: εκατό τοις εκατό John le Carré

Ήδη βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, και τα:

• Κύρκος Δοξιάδης, Ιδεολογία
• Ρενέ Ζιράρ, Βία και θρησκεία. Αιτία ή αποτέλεσμα; (μτφρ.-επιμ.-εις. Αντώνης Καλατζής)
• Μίκαελ Στολάις, Το μάτι του νόμου. Στο όνομα του νόμου, (μτφρ. Κ. Σπαθαράκης, επιμ. Μ. Μαροπούλου)
• Μιχάλης Παπαδόπουλος, Η αυτοκτονία της ψυχιατρικής
• Efi Kyrpianidou (ed.), Weaving Culture in Europe
• Νάνσι Φρέιζερ, Κρίση της φροντίδας; Για τις αντιφάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού στο επίπεδο της κοινωνικής αναπαραγωγής (μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης)
• Γκ.Β.Φ. Χέγκελ, Περί των επιστημονικών τρόπων πραγμάτευσης του φυσικού δικαίου, περί της θέσης του στην πρακτική φιλοσοφία, και περί της σχέσης του προς τις θετικές επιστήμες του δικαίου (μτφρ.-υπόμνημα Όλγα Σταθάτου, επιμ.-εις. Δημήτρης Καρύδας – Γιώργος Σαγκριώτης)

Από τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησαν τα:

Σχετικα
Έρχεται sequel της ταινίας Heat που έπαιξαν Ντε Νίρο και Πατσίνο
Έρχεται sequel της ταινίας Heat που έπαιξαν Ντε Νίρο και Πατσίνο

• Νίκος Φωκάς (επιμ.), Δύο πατρίδες, μία ταυτότητα
• Γιώργος Βελεγράκης, Χάρης Κωνσταντάτος, Κωστής Χατζημιχάλης (επιμ.), Πολιτική οικολογία. Οκτώ συμβολές στην ελληνική συζήτηση
• Μεχμέτ Μιχρί Μπελί, Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μεινονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
• Μισέλ Φουκώ, Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία του Καντ (Μτφρ: Πάνος Αγγελόπουλος, Επίμετρο: Γιώργος Σαγκριώτης)
• Κώστας Μανωλίδης, Εδαφολόγιο. Κείμενα για την ύλη της αρχιτεκτονικής
• Λίνα Παπαδάκη, Ζητήματα ηθικής φιλοσοφίας και βιοηθικής. Καντιανές προσεγγίσεις
• Bruno Nettl, Εθνικομουσικολογία. Τριάντα ένα ζητήματα και έννοιες
• Βασίλης Δημόπουλος, Ψυχαναλυτική τεχνική. Η τέχνη της ψυχανάλυσης

Τα γραφεία της νήσου βρίσκονται στην οδό Σαρρή 14, στου Ψυρρή. Τηλέφωνο 210 3250058 Εκδότρια: Πόλα Καπόλα
Επιστημονικός υπεύθυνος: Γεράσιμος Κουζέλης
Σκύλος φύλακας: Φοίβη

Στο παρακάτω, αναλυτικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όλες οι σειρές της νήσου αλλά και οι συνεργασίες του εκδοτικού οίκου καθώς και τα περιοδικά που (συν)εκδίδει …πάντα με την έγκριση και της Φοίβης!

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5