Visual Browsing
Διαβάσαμε το «Φιλί στα μάτια» της Πασχαλίας Τραυλού

Διαβάσαμε το «Φιλί στα μάτια» της Πασχαλίας Τραυλού

Ρομάντζο ευρύτερων προεκτάσεων που παίρνει θέση δίπλα στα απαραίτητα της φετινής ελληνικής πεζογραφίας
© Micah Hill / Unsplash

Οι συγγραφείς γράφουν βιβλία. Το κάνουν για να συνομιλήσουν με την ψυχή τους. Στις καλύτερες στιγμές τους, ξεχνιούνται και αρχίζουν να σπάζουν τους κώδικες του εαυτού, με αποτέλεσμα να βρίσκουν διάπλατα μονοπάτια προς το μυαλό και την καρδιά των αναγνωστών τους. Όσοι μπορούν να χειρίζονται τις λέξεις με τέτοια άνεση και κατορθώνουν να αποκωδικοποιούν τα μυστικά μηνύματα του κόσμου, κερδίζουν μια θέση δίπλα στους ήρωές μας, στρογγυλοκάθονται μαζί μας στον καναπέ, στις πολυθρόνες και τα διάσπαρτα αναγνωστήρια του σπιτιού. Είναι οι φίλοι που μας βοηθούν να συνδέσουμε τους συναισθηματικούς κρίκους που μας αφορούν στην μακριά αλυσίδα της ύπαρξης. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Πασχαλία Τραυλού, δημιουργός πάνω από μιας ντουζίνας μυθιστορημάτων την τελευταία δεκαετία, η οποία επανέρχεται στο τακτικό της ραντεβού με τη μαγεία της γραφής. «Φιλί στα μάτια»: Ερωτική παραφορά και ανομολόγητα μυστικά σε ένα βιβλίο γεμάτο σαφήνεια και δύναμη.

Η γοητεία που ασκεί το χαρτί και το μολύβι της Πασχαλίας Τραυλού στις αναγνωστικές μας προτιμήσεις τη φορά αυτή αντλεί προσχηματικά από το μοτίβο της ερωτικής ιστορίας προκειμένου να αγγίξει βαθύτερες επικράτειες διατυπώνοντας προβληματισμούς γύρω από την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακού, την έννοια της σιωπής και την ενοχή που τη συνοδεύει, μα προπάντων πάνω στις ψυχολογικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από όλες τις εκφάνσεις βίας που υπομένουν, είτε πρόκειται για ενδοοικογενειακή, για λεκτική, σωματική, σεξουαλική βία ή ακόμη και για trafficking. Σημαντικές θεματικές που διευρύνουν τις αντιλήψεις μας, εκπεφρασμένες μέσα από πρωτότυπο, λυρικό γράψιμο, πυρετώδες τέμπο και ακαταμάχητη εικονογραφία που κατατάσσουν το «Φιλί στα μάτια» ανάμεσα στα ελληνικά page turners της σεζόν.

photo © Τέσυ Μπάιλα

Σχετικα
Η «Γιατρίνα» της Πασχαλίας Τραυλού είναι η «θεά» του Ναγκιρέβ
Η «Γιατρίνα» της Πασχαλίας Τραυλού είναι η «θεά» του Ναγκιρέβ

Τι θα γευτείς στις σελίδες του: Δύο κεντρικοί ήρωες, η Μάχη και ο Άλκης βιώνουν την παραφορά της ερωτικής έλξης, με μια ένοχη σιωπή ωστόσο να αποτελεί την αιτία για την οποία η αγάπη τους παραμένει ανεκπλήρωτη. Παράλληλα, η εγκληματική δράση κάποιων ανθρώπων παραμένει ατιμώρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και τρία μυστικά παγιδεύουν για χρόνια μια πλειάδα ανθρώπων σε διλήμματα και ενοχές τα οποία, όταν αποκαλύπτονται, οδηγούν κάποιους στην κάθαρση, κάποιους στην απόγνωση και την αναζήτηση διεξόδου μέσω της τέχνης και κάποιους στην απόφαση να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Η Σμυρνιά οικονόμος Μαριγώ, αυτόπτης μάρτυρας και γνώστης των εγκλημάτων που διέπραττε το αφεντικό της, ο εφοπλιστής Κλέαρχος Βασταρδής, είναι αυτή που κατέχει το μυστηριώδες καρνέ με το ύποπτο φορτίο του πλοίου «Ασπασία» και ταυτόχρονα το πρόσωπο που γνωρίζει ότι η μικρή Ερατώ με την οποία είναι ερωτευμένος ο Οδυσσέας, ο γιος του αφεντικού της, ενδέχεται να έχει αδερφικούς δεσμούς μαζί του. Η σιωπή της οδηγεί σε αδιέξοδο όχι μόνο το ζευγάρι αλλά και τους απογόνους τους, που παγιδεύονται σε αυτή την ανορθόδοξη εχεμύθεια που άλλοτε είναι επιλογή και άλλοτε παιχνίδι της μοίρας για μια πλειάδα ηρώων του μυθιστορήματος, αποδεικνύοντας πόσο ολέθρια μπορεί να αποδειχτούν κάποια μυστικά.

Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα οδοιπορικό στην ψυχοσύνθεση των γυναικών που έχουν υπομείνει κάθε μορφή βίας και ταυτόχρονα αναζητά την κάθαρση και μια διέξοδο πληρότητας και ευτυχίας για τους πρωταγωνιστές ακόμη και όταν αποδεικνύεται ότι οι ηθικοί κανόνες απαγορεύουν αυτό τον έρωτα. Η εξωτερική δράση όπως φωτίζεται από την εσωτερικότητα των ηρώων αφήνει ελεύθερο τον αναγνώστη να συνάγει τα δικά του συμπεράσματα σε διαχρονικά ερωτήματα για τη βία, τη σιωπή, την ηθική και τον έρωτα. Όλα αυτά σε μια ιστορία η οποία ξεκινά σε μια γκαλερί ζωγραφικής στο Παρίσι και περνά από την Άνδρο, την Αθήνα, τη Γενεύη, τον Κορυδαλλό και διασχίζει συναισθηματικές αποστάσεις που περνούν από το πάθος και την απόγνωση ώς τον μεγάλο έρωτα την κάθαρση. Η αγάπη για την αφήγηση διαπερνά το έργο της Πασχαλίας Τραυλού, της μεγάλης αυτής αλχημίστριας λογοτεχνικών εικόνων. Είναι το βιβλίο που θα οδηγήσει πολλές δροσερές καρδιές σε αναγνωστική έκσταση το 2017.

Σχετικα
Μαρία Παναγοπούλου, η «Πενθερά» σκοτώνει τον έρωτα ή όχι;
Μαρία Παναγοπούλου, η «Πενθερά» σκοτώνει τον έρωτα ή όχι;

Πασχαλία Τραυλού, «Φιλί στα μάτια», σελίδες 592, εκδόσεις Διόπτρα

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5